Ορειβατικές εξορμήσεις γύρω από τη λίμνη Δόξα

Η τεχνητή λίμνη Δόξα

Ανηφορίζοντας από το Κιάτο προς τα επιβλητικά βουνά της ορεινής Κορινθίας και αφού αφήσουμε πίσω μας τους ατέλειωτους αμπελώνες (που στα τέλη του καλοκαιριού μας χαρίζουν την περίφημη κορινθιακή σταφίδα), φτάνουμε στη μακρόστενη πεδιάδα της Στυμφαλίας με τη “μυθική” λίμνη της.

Είναι μία από τις λίγες ορεινές λίμνες της Ελλάδας, σε υψόμετρο 626 μ. Η επιφάνεια της λίμνης δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή.

Το χειμώνα η έκτασή της φτάνει τα 7.700 στρέμματα, ενώ το καλοκαίρι περιορίζεται στα 3.500 στρέμματα.

Κάποιες άνομβρες χρονιές, μάλιστα, ξεραίνεται τελείως. Θεωρείται ο πλέον σημαντικός ορεινός υδροβιότοπος, όχι μόνο της Κορίνθου, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Από τα νερά της λίμνης γίνεται η άρδευση της πεδινής Κορινθίας, καθώς και της περιμετρικής πεδιάδας.

Η λίμνη Στυμφαλία

Στη συνέχεια ο δρόμος συνεχίζει ανηφορικός (με συνεχείς στροφές) στις πλαγιές της Μεγάλης Ζήρειας, ενώ στα αριστερά αγέρωχος στέκει ο επιβλητικός Ολίγυρτος.

Περνάμε το χωριό Καρτέρι και φτάνουμε στο διάσελο του χωριού Καστανιά (στα 1.100 μ. υψόμετρο), το φυσικό όριο μεταξύ της Στυμφαλίας και του Φενεού.

Η θέα από εδώ είναι εντυπωσιακή. Από τη μία μεριά της πεδιάδας της Στυμφαλίας και από την άλη του οροπεδίου του Φενεού.

Το οροπέδιο Φενεού

Το οροπέδιο του Φενεού είναι ένα μεγάλο τριγωνικό επίπεδο οροπέδιο περιτριγυρισμένο από τις δασωμένες πλαγιές του Χελμού και της Ζήρειας.

Μοιάζει σαν ένα απέραντο μωσαϊκό με χρώματα. Κάποτε ήταν λίμνη, η οποία εξαφανίστηκε κυριολεκτικά εν μία νυκτί.

Αιτία υπήρξε η δημιουργία μιας καταβόθρας, ενός εντυπωσιακού ανοίγματος διαμέτρου περίπου 10 μ., που βρίσκεται στο νότιο κομμάτι του οροπεδίου στο δρόμο Μοσιά – Μάτι.

Ακόμη και σήμερα τα νερά της βροχής που καταλήγουν στο οροπέδιο από τα γύρω βουνά, πέφτουν στην καταβόθρα και αφού διανύσουν μια υπόγεια διαδρομή 10 χλμ. περίπου, αναβλύζουν κοντά στο χωριό Λυκουριά, σχηματίζοντας τον ποταμό Λάδωνα.

Το χωριό Μοσιά

Αρχαία Φενεός (Καλύβια)

Αφού περάσουμε τα γραφικά χωριά Μοσιά, Μεσινό και Αρχαία Φενεό (Καλύβια) αντικρύζουμε την τεχνητή λίμνη Δόξα.

Η μικρή αλλά πανέμορφη αυτή λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 890 μ., εν μέσω μιας κατάφυτης από έλατα, πεύκα και δρυς περιοχή και δημιουργήθηκε το 1998 με την κατασκευή ενός φράγματος που συγκρατεί τα νερά του ορεινού ποταμού Δόξα.

Περιμετρικά της λίμνης υπάρχει ασφάλτινος πλέον δρόμος, ενώ πάνω σε μια στενή λωρίδα γης που μπαίνει μέσα στη λίμνη είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο.

Λίμνη Δόξα

Άγιος Φανούριος ή Παλαιομονάστηρο

Η λίμνη Δόξα με φόντο τη Ντουρντουβάνα

Η κορυφή Νησί του Χελμού καθρεφτίζεται στα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης Δόξα

Η λίμνη Δόξα αποτελεί αφετηρία της ορειβατικής μας εξόρμησης. Από εκεί ξεκινά σηματοδοτημένος χωματόδρομος, ο οποίος μας οδηγεί σε ένα μονοπάτι μικρού μήκους. Μετά μπαίνουμε πάλι σε αγροτικό δρόμο, όπου μετά από 2 χλμ. πορείας φτάνουμε σε μία δεξαμενή. Από τη δεξαμενή ξεκινά ένα ανηφορικό μονοπάτι που περνά μέσα από ένα καταπληκτικό δάσος από έλατα και πεύκα, ενώ η θέα της λίμνης από ψηλά είναι μαγευτική. Το μονοπάτι καταλήγει στο διάσελο Κυνηγού, απ’ όπου περνά ο δρόμος που ενώνει τη λίμνη Δόξας με το Πλανητερό. βρισκόμαστε πια σε υψόμετρο 1.550 μ. Το διάσελο του Κυνηγού χωρίζει τη Ντουρντουβάνα από την κορυφογραμμή του Χελμού.

Η λίμνη Δόξα ανεβαίνοντας στο Διάσελο Κυνηγού

Η Ντουρντουβάνα την άνοιξη

Η Ντουρντουβάνα τον χειμώνα

Οι επιλογές που έχουμε από εδώ είναι αρκετές. Μπορούμε, ακολουθώντας το δρόμο λίμνη Δόξα – Πλανητερό, να επιστρέψουμε στη λίμνη ή εναλλακτικά στο παραλίμνιο χωριό Πανόραμα.

Επίσης, αν ακολουθήσουμε πορεία Β του διάσελου Κυνηγού μπορούμε να ανηφορίσουμε στην πιο κοντινή κορυφή του Χελμού, την κορυφή Νησί (2.040 μ.), με επιστροφή από τα ίδια.

Η κορυφή Νησί του Χελμού κρυμμένη μέσα στο σύννεφο

Κατηφορίζοντας προς τη λίμνη Δόξα

Το χωριό Πανόραμα

Τέλος, ακολουθώντας πορεία Ν του διάσελου Κυνηγού, ανηφορίζουμε στις ΒΔ πλαγιές της Ντουρντουβάνας και φτάνουμε στο διάσελο των κορυφών Ντουρντουβάνας – Τριανταφυλλιάς, που βρίσκεται σε υψόμετρο ελάχιστα κάτω από τα 2.000 μ.

Από αυτό το σημείο αν πάρουμε το αριστερό μονοπάτι (πορεία ΒΑ) οδηγούμαστε στην κορυφή της Νουρντουβάνας (2.109 μ.), ενώ αν πάρουμε το δεξιό μονοπάτι (πορεία ΝΔ) οδηγούμαστε στην έτερη κορυφή της Τριανταφυλλιάς (2.078 μ.).

Από τις δίδυμες κορυφές της Ντουρντουβάνας έχεις καταπληκτική θέα προς όλες σχεδόν τις κορυφές των βουνών της Πελοποννήσου, ΒΑ τις κορυφές της Ζήρειας, ΒΔ του Χελμού, ΝΔ του Ερύμανθου, Δ του Παναχαϊκού και Ν του Μαινάλου και του Αρτεμισίου.

Επιστρέφουμε στο διάσελο Ντουρντουβάνας – Τριανταφυλλίας και κατηφορίζουμε μια κακοτράχαλη ρεματιά μέχρι τη θέση Σκλήβα, απ’ όπου ξεκινάει δρόμος που μετά από πορεία 6 χλμ. περίπου μας οδηγεί πίσω στη λίμνη.

Το οροπέδιο Φενεού κατηφορίζοντας προς τη λίμνη Δόξα

Η λίμνη Δόξα το σούρουπο

Η ορεινή αυτή γωνιά του νομού Κορινθίας έχει σίγουρα πολλές κρυμμένες ομορφιές. Εξοπλιστείτε λοιπόν με τον κατάλληλο εξοπλισμό και σπεύστε να τις ανακαλύψετε.

Χάρτης της περιοχής

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...