Ήταν αυτές οι πρώτες μπότες που πάτησαν στην κορυφή του Everest;

Στις 8 Ιουνίου 1924, και ώρα 12:48 μμ, ένας γεωλόγος ονόματι Noel Odell, παρατήρησε δύο “μαύρες κουκίδες” να πλησιάζουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Στις 2 μμ, το βουνό είχε βυθιστεί σε μια ισχυρή χιονοθύελλα, και αυτές οι μαύρες κουκίδες -ο George Mallory και ο Andrew Irvine- χάθηκαν για πάντα.

Από τότε, το ζήτημα του κατά πόσον ή όχι ο Mallory και ο Irvine έφτασαν στην κορυφή, έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης εικοτολογίας.

Η ανακάλυψη της σορού του Mallory το 1999, έδωσε τη δυνατότητα στους σύγχρονους ερευνητές να αναλύσουν τις πιθανότητες που είχε να ανέβει στην κορυφή, με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της ανάβασης, σε συνδυασμό με τα ρούχα που φορούσε.

Φωτογραφία από τα κάτω άκρα της σορού του George Mallory, όπως βρέθηκε το 1999 στο Everest. Διακρίνονται οι μπότες που φορούσε.

Ο ορειβάτης Graham Hoyland -ο μεγάλος ανιψιός του γιατρού της Αποστολής του 1924 στο Everest- αναφέρει:

“Οι ορειβάτες του 1924 είχαν ειδικευτεί στον ελαφρύ εξοπλισμό και ήξεραν να χρησιμοποιούν με τον βέλτιστο τρόπο τον διαθέσιμο εξοπλισμό (πολύ καλύτερα από την πλειοψηφία των σύγχρονων ορειβατών). Οι στρώσεις των ρούχων από μαλλί, μετάξι και βαμβάκι ήταν ελαφρύτερες από τα σύγχρονα ρούχα και εξαιρετικά άνετα. Οι μπότες του Mallory ήταν οι ελαφρύτερες που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ στο Everest”.

Η Καναδική εταιρεία κατασκευής μποτών Viberg δεν έφτιαξε τις πρωτότυπες μπότες του Mallory (δεν είναι γνωστός ο κατασκευαστής), αλλά στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος πάνω σε ξεχασμένες τεχνικές και στα κλασικά ορειβατικά υλικά, έφτιαξαν ένα αντίγραφο από τις μπότες που φορούσε ο Mallory, μελετώντας φωτογραφίες και μεθόδους κατασκευής της εποχής.

“Αυτοί οι άντρες ήταν πιο δυνατοί, γρηγορότεροι, και με καλύτερη φυσική κατάσταση απ’ ό,τι είμαστε εμείς σήμερα, και που, μάλλον, ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι, παρά την περί του αντιθέτου επικρατούσα άποψη”, λέει ο Hoyland, και δηλώνει ευθαρσώς: “Προσωπικά πιστεύω ότι ανέβηκαν στην κορυφή”.

Πηγή
outsideonline.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...