Αναρρίχηση στη Βόρεια του Matterhorn: Νέο ρεκόρ ταχύτερης ανάβασης

Το επιβλητικό Matterhorn (Photo © Thomas Fliegner)

Το Matterhorn είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και αναγνωρίσιμα βουνά του κόσμου. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας, και η βόρεια πλευρά του είναι μία από τις τρεις εντυπωσιακότερες και μεγαλύτερες των Άλπεων.
Κι ενώ ο “άμαχος πληθυσμός” το γνωρίζει από την σοκολάτα Toblerone, το βουνό αυτό έχει μια ένδοξη ιστορία, ιδιαίτερα η εκπληκτική βόρεια πλευρά του. Το φετινό καλοκαίρι προστέθηκε ένα νέο ορόσημο στο χρονολόγιο του βουνού, καθώς ο Ελβετός ορειβάτης Dani Arnold έκανε νέο ρεκόρ ταχύτητας, κατακτώντας την κορυφή του σε 1 ώρα & 46 λεπτά, καταρρίπτοντας κατά 10 λεπτά το ρεκόρ του Ueli Steck από το 2009.

Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι (Photo © Christian Gisi/Mammut)

Η κορυφή του Matterhorn κατακτήθηκε για πρώτη φορά το 1865 από τον Brit Edward Whymper, σε μια αποστολή πλημμυρισμένη από ανείπωτη τραγωδία. Η απότομη βόρεια πλευρά του βουνού κατακτήθηκε το 1931, όταν οι αδελφοί Franz και Toni Schmid κατάφεραν να δαμάσουν τους πάγους και τα βράχια που δημιουργούν ένα προκλητικά επικίνδυνο πεδίο.
Θεωρείται ως μια από τις πιο επικίνδυνες αναρριχήσεις στις Άλπεις. Στην πραγματικότητα το Matterhorn είναι ένα από τα πλέον θανατηφόρα βουνά στην Ευρώπη, καθώς πάνω από 500 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις πλαγιές του.

Ο Dani κινείται γρήγορα σε επικίνδυνο πεδίο (Photo © Christian Gisi/Mammut)

Παρόλα αυτά, η δίψα για την κατάκτηση της κορυφής του παραμένει άσβεστη στο πέρασμα των χρόνων, κι έχει γίνει η αφορμή για μερικές από τις εντυπωσιακότερες αναβάσεις στην ιστορία του Αλπινισμού.
Ας δούμε μερικές από αυτές:

1931: Franz και Toni Schmid, 2 ημέρες
Παρά το γεγονός ότι η ανάβασή τους διήρκησε 2 ημέρες, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα δυο αδέλφια ταξίδεψαν με τα ποδήλατά τους από το Μόναχο, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά για να φτάσουν εκεί, και μετά την ολοκλήρωση της ανάβασης επέστρεψαν πάλι πίσω με τα ποδήλατά τους.

1969: Jean Troillet, 4 ώρες & 10 λεπτά
Ο Ελβετο-Καναδός ορειβάτης (ο οποίος αργότερα θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε το Everest με snowboard) έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη, με την ταχύτατη ανάβαση των κάτι παραπάνω από 4 ώρες. Εκείνη την εποχή ήταν μόλις 21 ετών.

2009: Ueli Steck, 1 ώρα & 56 λεπτά
Το ρεκόρ του Troillet κράτησε μέχρι το 2009, όταν η “Ελβετική μηχανή”, ο Ueli Steck, πραγματοποίησε μια εκπληκτική ανάβαση της διαδρομής Schmid (με μια μικρή παραλλαγή) σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες.

Πλησιάζοντας στην κορυφή… (Photo © Christian Gisi/Mammut)

Φέτος το καλοκαίρι, τη χρονιά της 150ης επετείου από την πρώτη ανάβαση, ο Ελβετός ορειβάτης Dani Arnold έσπασε το ρεκόρ του συμπατριώτη του Ueli Steck κατά 10 λεπτά. Τι χρειάστηκε για να το κάνει; Πολύ προπόνηση, υψηλή τεχνική κατάρτιση, αυτοπεποίθηση, και φυσικά πολύ χρόνο στα βουνά. “Για να ολοκληρώσεις με επιτυχία μια τέτοια δοκιμασία θα πρέπει να είσαι στα βουνά κάθε μέρα”, δήλωσε ο Arnold.

Το πιο εκπληκτικό με το ρεκόρ του Arnold είναι ότι όταν ξεκίνησε δεν ήταν σίγουρος ότι θα τα καταφέρει. Στην αρχή, μάλιστα, σχεδόν γύρισε πίσω. “Δεν είχα καλό προαίσθημα στην αρχή”, εξομολογείται. “Αλλά ξαφνικά απέκτησα ρυθμό”.
Και τι ρυθμός ήταν αυτός! Ο Arnold κατάφερε να διατηρήσει αυτόν τον δαιμονιώδη ρυθμό, παρόλο που σε κάποια τμήματα της διαδρομής συνάντησε λιγότερο χιόνι απ’ ότι θα ήθελε ο ίδιος, αναγκάζοντάς τον να κινείται εκτεθειμένος επάνω σε βράχια.

Νίκη και… εξάντληση (Photo © Christian Gisi/Mammut)

Εξοπλισμένος μόνο με τα πιολέ και τα κραμπόν του, ο Arnold κινήθηκε γρήγορα και με αυτοπεποίθηση, φτάνοντας μέχρι την κορυφή. Ο εμφανώς εξαντλημένος ορειβάτης χρειάστηκε λίγο χρόνο και μερικές βαθιές ανάσες για να συνειδητοποιήσει το επίτευγμά του. Στεκόμενος στα 4.478 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας αναλογίστηκε: “Ένα τέτοιο επίτευγμα την χρονιά της επετείου του Matterhorn… Είμαι πραγματικά χαρούμενος”.
Στο παρακάτω video μπορείτε να απολαύσετε την επική ανάβαση της Βόρειας του Matterhorn από τον Dani Arnold.

Πηγή
redbull.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...