Επί των ορέων

“Επί των ορέων” είναι ο τίτλος μιας σειράς ντοκιμαντέρ 6 επεισοδίων, η οποία φιλοξενήθηκε στη ΝΕΤ το 1999. Πρόκειται για 45λεπτα ντοκιμαντέρ-οδοιπορικά σε 6 γωνιές της ελληνικής γης, την επιμέλεια των οποίων έχει ο δημοσιογράφος Κώστας Χριστοφιλόπουλος.
Σκηνοθεσία: Μάχη Λιδωρικιώτη
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Παπαδάκης
Ηθοποιοί: Ηρακλής Κωνσταντινίδης (αφήγηση), Μάντω Συνοδινού
Εταιρεία παραγωγής: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Νέα Ελληνική Τηλεόραση

1. Έβρος – Σαμοθράκη
Ο ποταμός Έβρος, το φυσικό σύνορο Ελλάδας – Τουρκίας και το νησί της Σαμοθράκης. Παρουσιάζονται το δάσος της Δαδιάς, σπουδαίος χώρος αναπαραγωγής αρπακτικών πουλιών, με έμβλημα το μαυρογύπα, η κορυφή του όρους Γκίμπρενα, όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο των πουλιών, το δάσος των Κατραζίδων και το Δέλτα του Έβρου, οικοσύστημα διεθνούς σημασίας. Στη συνέχεια, ο φακός μάς μεταφέρει στην κορυφή Φεγγάρι του όρους Σάος, που βρίσκεται στη Σαμοθράκη, στον ποταμό Φονιά, όπου καταλήγει καταρράκτης, στο λιμάνι, στα σπίτια και στις φυσικές ομορφιές του νησιού.

2. Μαίναλον
Οδοιπορικό στο όρος Μαίναλον ή Πατερίτσα και στα ορεινά χωριά που το κοσμούν. Παρουσιάζονται το Λεβίδι, ο Ορχομενός, σημαντική πόλη των Μυκηναϊκών χρόνων, η αξεπέραστης ομορφιάς Βυτίνα, το χωριό Μαγουλιανά, το Βαλτετσίνικο σε υψόμετρο 1050 μέτρα, τα χωριά Λαγκάδια και Τρόπαια, το τεχνητό φράγμα του Λάδωνα, το Χρυσοβίτσι, τόπος καταγωγής του Κολοκοτρώνη, ο ποταμός Λούσιος και τα Μοναστήρια, που είναι χτισμένα στις πλαγιές των βράχων, η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα που έχει παράδοση στη χρυσοχοΐα και την αργυροτεχνία.

3. Νέστος – Ροδόπη
Οδοιπορικό στη Ροδόπη και στον ποταμό Νέστο. Ο φακός περιηγείται στα ορεινά χωριά της περιοχής και μας παρουσιάζει τον περίφημο καταρράκτη Λειβαδίτη, το δασικό χωριό Ερύμανθου, την κοιλάδα του Εχίνου και το όρος Πάπιγκο ή Δεσποτοβούνι, τα Πομακοχώρια και τον οικισμό Θέρμες. Παράλληλα, ο αφηγητής τονίζει τα ιστορικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και πληροφορεί για τον τρόπο ζωής των κατοίκων.

4. Πάρνωνας
Περιήγηση της εκπομπής στο όρος Πάρνωνα ή Μαλεβό, στους οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα βυζαντινά μνημεία που βρίσκονται στις παρυφές του βουνού, καθώς και στα γύρω ορεινά χωριά. Ο αφηγητής μάς πληροφορεί για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, την αρχιτεκτονική των μνημείων ενώ εξιστορεί περιστατικά από διαφορετικές χρονολογικές περιόδους.

5. Περιοχή Δράμας
Οδοιπορικό στην περιοχή της Δράμας και στις φυσικές ομορφιές που συνθέτουν το τοπίο. Γίνεται αναφορά στους οικισμούς της νεολιθικής και της πρώιμης ελληνιστικής εποχής που αποκαλύφθηκαν μετά από ανασκαφές, το Ιερό του Διονύσου και τα περίφημα δρώμενα που εκτυλίσσονται κάθε χρόνο στην πόλη την εποχή των Αποκριών και έχουν τις ρίζες τους στα Διονυσιακά μυστήρια. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται το όρος Φαλακρό, η κοιλάδα του Νέστου, το δασικό χωριό της Ελατιάς και το δάσος του Φρακτού με την απαράμιλλη χλωρίδα και πανίδα.

6. Ταΰγετος
Ο Ταΰγετος από πολύ νωρίς συνδέθηκε με την αρχαία ελληνική μυθολογία και πήρε την ονομασία του από την Ταϋγέτη, μιας από τις Πλειάδες, κόρες του Άτλαντος. Στους πρόποδες του Ταΰγετου ήταν χτισμένες αρκετές αρχαίες πόλεις. Μία από αυτές, την αρχαία Πελλάνα, παρουσιάζει ο αρχαιολόγος κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος κάνει τις ανασκαφές στην περιοχή. Επίσης παρουσιάζεται η βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, καθώς και τα έργα αναστήλωσης που γίνονται στα μνημεία.
Για τον τρόπο που ο Ταΰγετος εμφανίζεται στην ελληνική λογοτεχνεία μιλάει στην εκπομπή η καθηγήτρια Γεωργία Κακούρου-Χρόνη. Για την προστασία, διαχείριση και ήπια τουριστική ανάπτυξη του Ταΰγετου μιλάει η γραμματέας του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης Μαντώ Συνοδινού. Στην εκπομπή παρουσιάζονται οι φυσικές ομορφιές του Ταΰγετου, τα φαράγγια, οι γραφικοί οικισμοί, τα μοναστήρια κ.α.
Ο ορεινός όγκος του Ταΰγετου καταλήγει στη Μάνη. Οι πύργοι, μόνοι ή σε ομάδες, δένουν με την άγρια ομορφιά του τοπίου. Παρουσιάζονται επίσης μανιάτικοι οικισμοί, ενώ γίνονται αναφορές και στην ιστορία της περιοχής. Τέλος, η εκπομπή παρουσιάζει το ιερό όρος των Αρκάδων, το Λύκαιο όρος, με την Αρχαία Λυκόσουρα, τον ναό του Επικουρείου Απόλλωνος και το φαράγγι του ποταμού Νέδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...