Ερύγγιο το αμέθυστο (Eryngium amethystinum)

Βαρδούσια – Σεπτέμβριος 2013

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Eryngium ssp (Ερύγγιο ή Ηρίγγιο) και ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών.

Εξαπλώνονται κυρίως στις εύκρατες περιοχές και στα βουνά των τροπικών χωρών και αρκετά από αυτά καλλιεργούνται ως λαχανικά, αρτυματικά ή φαρμακευτικά. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οικογένειας αυτής είναι η παρουσία αιθέριων ελαίων σε πολλά φυτά. Στην οικογένεια αυτή ανήκουν αρκετά φαρμακευτικά φυτά και μερικά πολύ δηλητηριώδη.

Το Ερύγγιον αριθμεί 23 είδη στις εύκρατες και τις θερμές χώρες, γνωστά με το γενικό όνομα «αγκάθια». Πρόκειται για πόες μονοετείς ή πολυετείς, με βλαστό και φύλλα ακανθωτά και σκληρά και άνθη λευκά ή γαλάζια, τα οποία εμφανίζονται σε πυκνά κεφάλια, έχουν ακανθωτό περίβλημα και ο δίσκος των έχει λέπια. Ο καρπός των είναι σκεπασμένος με μεμβράνη με λέπια. Ανθίζει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Βαρδούσια – Σεπτέμβριος 2013

Το φυτό ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης αποκαλούσαν το φυτό «ηρύγγιον». Ο Διοσκουρίδης μας πληροφορεί, ότι όταν είναι μικρό, νέο και τρυφερό λαχανεύεται. Επίσης το συνιστά ως φάρμακο, το οποίο βοηθάει στην αποβολή των αερίων του πεπτικού συστήματος, ακριβώς δε σε αυτή του την ιδιότητα οφείλει και την ονομασία του.

Η ονομασία «ηρύγγιον» ή «ερύγγιον» προέρχεται από το ρήμα «ερυγγάνω», κοινός πεζός και Αττικός τύπος του ρήματος «ερεύγομαι» και «ρεύγομαι», που σημαίνει: «εκπέμπω διά του στόματος αέρα εκ του στομάχου». Από το ρεύγομαι προέρχεται το νεοελληνικόν «ρέψιμο».

Πηγή
herb.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...