Η κυβέρνηση του Νεπάλ μείωσε τα τέλη ανάβασης στο Έβερεστ

The crowd climbing up Everest (Photo by Simone Moro)

Η κυβέρνηση του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι τα τέλη ανάβασης στα βουνά της χώρας θα μειωθούν σε μια προσπάθεια να τονώσει τον ορειβατικό τουρισμό, στοχεύοντας στην προώθηση της ορειβασίας σε απομακρυσμένες περιοχές και για όλες τις εποχές του χρόνου.

Σε εκατοντάδες βουνά σε όλη τη χώρα καθιερώθηκαν νέες τιμές, αλλά οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν στο Everest και στη διαδρομή του South Col, η οποία χρησιμοποιήθηκε το 1953 από τους Edmund Hillary και Tenzing Norgay Sherpa για την ιστορική πρώτη ανάβαση στην κορυφή του βουνού και σήμερα είναι η διαδρομή που ακολουθούν οι ορειβάτες για να ανέβουν από τη νότια πλευρά.

Everest and the Khumbu glacier (Photo by David Breashears)

Σήμερα, η “άδεια για ορειβασία” κοστίζει $25.000 ανά ορειβάτη για την περίοδο της άνοιξης, αλλά σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων πολλοί ορειβάτες επιλέγουν να σχηματίσουν ομάδες των επτά ατόμων και να αγοράσουν την ομαδική άδεια, η οποία κοστίζει $70.000. Τώρα, η ομαδική άδεια καταργείται. Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, ως την 1η Ιανουαρίου 2015 η ατομική άδεια θα κοστίζει $11.000. Ο υπουργός τουρισμού του Νεπάλ Tilakram Pandey δήλωσε στην The Telegraph: “Η αλλαγή αυτή θα αποθαρρύνει τον σχηματισμό τεχνητών ομάδων, όπου ο αρχηγός δεν γνωρίζει ακόμη και μέλη της ίδιας του της ομάδας. Έτσι, θα προωθηθούν οι υπεύθυνοι και σοβαροί ορειβάτες”.

Hillary Step, Everest (Photo by Simone Moro)

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μειώσεις έγιναν στις “άδειες για ορειβασία” και για τα άλλα βουνά της χώρας. Για παράδειγμα, το κόστος ανάβασης στις επτά 8άρες κορυφές που υπάρχουν στο Νεπάλ, δηλαδή των Kangchenjunga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri, Manaslu και Annapurna, θα μειωθεί από τα $5.000 κατά τη διάρκεια της άνοιξης στα $1.800. Όσον αφορά τα υπόλοιπα βουνά αλλά και τις άλλες εποχές του χρόνου, η άδεια θα κοστίζει ακόμη λιγότερο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...