Η Σκοτεινή… πλευρά του Ξεροβουνίου

Η Σκοτεινή είναι ένα βουνό της Εύβοιας που στην ουσία αποτελεί τη συνέχεια του Ξεροβουνίου προς τα νοτιοανατολικά.

Έχει δύο κορυφές, σχεδόν ισοϋψείς. Η βορειότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.361 μ. και έχει υπέροχη θέα προς τις δαντελωτές ακτές του Αιγαίου. Η νοτιότερη και ψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.362 μ.

Από την Αμάρυνθο παίρνουμε το δρόμο που οδηγεί στο Γυμνό και κατόπιν στην καταπράσινη Άνω Σέτα, χτισμένη σε υψόμετρο 760 μ.

Συνεχίζοντας με κατεύθυνση βόρεια προς την Κάτω Σέτα (640 μ.), βρίσκουμε πινακίδα που μας οδηγεί αριστερά προς το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας ή Εννιάμερα της Θεοτόκου, πιο γνωστό με το επίθετο Αμπουδιώτισσα.

Η Παναγιά η Αμπουδιώτισσα

Η αφετηρία της διαδρομής μας

Πρόκειται για ένα ιστορικό εκκλησάκι των αρχών του 19ου αιώνα, χτισμένο σε ένα υψίπεδο (890 μ.) πνιγμένο από πλατάνια, αγριομηλιές και αγριοαχλαδιές.

Από εδώ ξεκινά μια ενδιαφέρουσα διαδρομή προς τις κορυφές της Σκοτεινής.

Ακολουθούμε το δασικό δρόμο με κατεύθυνση βόρεια που οδηγεί στο Μετόχι. Συνεχίζοντας στη δεύτερη διασταύρωση βλέπουμε πινακίδα προς Σκοτεινή και ακολούθως διασχίζουμε ένα ποταμάκι.

Μετά από πορεία μιας ώρας στο δασικό δρόμο συναντάμε οροπέδιο στα 990 μ. υψόμετρο, στο βόρειο τμήμα του οποίου αντικρίζουμε την καταβόθρα που απορροφά όλα τα νερά της περιοχής.

Αφού διασχίσουμε το χείμαρρο βαδίζοντας βόρεια, συναντάμε κόκκινα σημάδια που σε 30′ μας οδηγούν στο διάσελο, από το οποίο φαίνεται το Ξεροβούνι, το Μετόχι και οι πανέμορφες ακτές του Αιγαίου πελάγους.

Βγαίνοντας στο γυμνό και κακοτράχαλο πεδίο του βουνού

Η κορυφογραμμή του Ξεροβουνίου πνιγμένη στα σύννεφα

Στο βάθος η ψηλότερη κορυφή του βουνού

Στο βάθος διακρίνεται ο Ευβοϊκός κόλπος

Συνεχίζουμε στο μονοπάτι με κατεύθυνση ανατολικά και με συνεχείς τραβέρσες, σε μια ώρα φτάνουμε στο πλάτωμα της κορυφής.

Οι εντυπωσιακές δολίνες της Σκοτεινής

Το ίδιο σεληνιακό τοπίο συναντάμε τόσο στο Ξεροβούνι όσο και στη Δίρφη

Περνώντας ανάμεσα από δύο δολίνες σε 15′ προσεγγίζουμε το υψομετρικό κολωνάκι (1.362 μ.) και μετά από 5′ δεύτερο πεσμένο κολωνάκι (1.361 μ.).

Το Ξεροβούνι (όσο φαίνεται) από την κορυφή της Σκοτεινής

Χάρτης της διαδρομής

Στην καταγεγραμμένη διαδρομή που παρουσιάζεται παραπάνω έχει γίνει παράκαμψη της καταβόθρας από τα νοτιοανατολικά, ενώ η κατάληξή της είναι η πρώτη και ψηλότερη κορυφή (1.362 μ.).

Στο παρακάτω video μπορούμε να θαυμάσουμε τη θέα από την κορυφή της Σκοτεινής προς το Ξεροβούνι και τον Ευβοϊκό κόλπο στα δυτικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...