Ιμαλάια, χειμώνας 2018: Η ωραιότερη εποχή του χρόνου

Photo: Alex Txikon / Everest Winter Everest 2017

Λίγες αποστολές, μεγάλες φιλοδοξίες και πολλά τέστ ικανοτήτων και αντοχής στο κρύο και τις κακουχίες του χειμερινού βουνού.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και φέτος ο χειμώνας στα Ιμαλάια. Δυο αποστολές θα επιχειρήσουν να ρίξουν και τα τελευταία «στοιχειωμένα κάστρα», την πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Κ2 και την πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Everest χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου. Μια ακόμη ομάδα θα κυνηγήσει τα Όνειρά της στο Nanga Parbat.

Κ2
Μετά από πολύχρονη προετοιμασία και σχεδιασμό κι αφού ξεπεράστηκε ο σκόπελος της χρηματοδότησης, η πολωνική αποστολή για την πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Κ2 βρίσκεται ήδη στο Πακιστάν. Η υπερομάδα, με επικεφαλής τον «πατέρα» των χειμερινών αναβάσεων στα Ιμαλάια Krzysztof Wielicki, αποτελείται από τους:

– Janusz Gołąb
– Jarosław Bator – ειδικευμένος ιατρός
– Dariusz Załuski – κινηματογραφιστής
– Adam Bielecki
– Marcin Kaczkan
– Artur Małek
– Marek Chmielarski
– Rafał Fronia
– Piotr Tomala
– Denis Urubko (Ο μεγάλος Καζάκος/Ρώσος ορειβάτης, με Πολωνική υπηκοότητα)
– Maciek Bedrejczuk
– Piotr Snopczyński

Οι Wielicki, Urubko, Gołąb, Bielecki και Małek έχουν ήδη στο παλμαρέ τους επιτυχημένες χειμερινές αναβάσεις σε οκτάρες κορυφές των Ιμαλαΐων. Ενώ, οι Wielicki, Gołąb, Załuski, Bielecki, Kaczkan και Urubko έχουν ανέβει στο Κ2 την καλοκαιρινή σεζόν. Οι Snopczyński και Fronia έχουν λάβει μέρος σε πολλές χειμερινές αποστολές. Τα άλλα μέλη Chmielarski, Tomala και Bedrejczuk είναι επίσης δυνατοί ορειβάτες με μεγάλη εμπειρία σε τεχνικές αναρριχήσεις.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιθανότητες επιτυχίας μιας τόσο δυνατής ομάδας στο K2 αυτόν τον χειμώνα; Κανείς δεν ξέρει!

Everest χωρίς οξυγόνο
Ο Alex Txikon επιστέφει στο Everest χωρίς τους Ισπανούς συνορειβάτες του περασμένου χειμώνα. Αυτή τη φορά θα έχει δίπλα του το «ιερό τέρας» της ορειβασίας του Πακιστάν, το φοβερό και τρομερό Ali Sadpara, ενώ την αποστολή πλαισιώνουν και επτά Νεπαλέζοι Sherpas, γνωστοί από προηγούμενες αποστολές: Οι Temba Bothe, Nuri, Cheppal, Pasang Norbu, Wolung Dorgie, Gyelsen και Tenzing Gyelsen. Θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν την ανάβαση χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου. Ο Txikon και ο Sadpara έχουν λάβει μέρος σε αρκετές χειμερινές αποστολές, ενώ πέρσι κατάφεραν την πρώτη χειμερινή ανάβαση του Nanga Parbat.

Τα Όνειρα του Nanga Parbat
Ο Tomek Mackiewicz και η Elisabeth Revol βρίσκονται ήδη στην Κατασκήνωση Βάσης του Nanga Parbat για άλλη μια προσπάθεια να εκπληρώσουν το όνειρό τους ν’ ανέβουν το Nanga Parbat το χειμώνα. Ο Tomek το έχει ήδη προσπαθήσει έξι φορές, ενώ αυτή είναι η τέταρτη προσπάθεια της Elisabeth.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...