Κουμαριά (Arbutus unedo)

Η κουμαριά είναι ένας από τους βασικούς θάμνους της μεσογειακής μακίας. Στη χώρα μας συναντώνται δύο είδη: η Κουμαριά (Arbutus unedo) και η Αγριοκουμαριά ή Ελαφοκουμαριά ή Γλιστροκουμαριά (Arbutus andrachne).

Όρος Πατέρας – Δεκέμβριος 2011

Ανήκουν στην οικογένεια Ericaceae (Ερικίδες) στην οποία υπάγονται τα ρείκια και άλλα συγγενή φυτά. Το όνομα Κουμαριά προέρχεται από το αρχαίο Κόμαρος. Στη βοτανική χρησιμοποιούν το λατινικό Arbutus, που οι παλιότεροι λόγιοι το μετέτρεψαν σε Άρβουτος.

Οι καρποί της κουμαριάς (Arbutus unedo) είναι μέτριας γευστικότητας, εξ ου και το όνομα unedo που σημαίνει “τρώγω ένα”. Σύμφωνα με τον Πλίνιο το όνομα του είδους unedo, προέρχεται από το γεγονός ότι το κούμαρο είναι πιο ευχάριστο στο μάτι παρά στον ουρανίσκο. Οι μοντέρνοι γλωσσολόγοι, οι οποίοι δεν έφαγαν ποτέ απ΄ αυτό το φρούτο, δεν είναι σύμφωνοι μ΄ αυτή την ετυμολογία.

Τα φύλλα της κουμαριάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις φλεγμονές του εντέρου, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Βράζουμε δυο γραμμάρια φύλλα σε 100 ml νερού. Δυο-τρία φλυτζάνια την ημέρα, βοηθούν και αυξάνουν τη διούρηση. Επίσης, το μέλι από άνθος κουμαριάς βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης.

Ταΰγετος – Οκτώβριος 2011

Είναι θάμνος με στενά γυαλιστερά φύλλα, που έχει ύψος 2-3 μέτρα, αλλά σπάνια μερικά άτομα μπορεί να φτάσουν και τα 12 μέτρα.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που πέφτουν από τους καρπούς της στο έδαφος. Γι΄ αυτό θα παρατηρήσει κανείς ότι σε σημεία που είναι κουμαριές γύρω από το φυτό υπάρχουν πολλά μικρά φυτά. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται ήλιο.

Δείχνει προτίμηση στα μη ασβεστούχα, όξινα εδάφη. Τα κούμαρα ωριμάζουν ένα περίπου χρόνο μετά την ανθοφορία τους. Έτσι μπορούμε να δούμε πάνω στο δέντρο την ίδια στιγμή καρπούς αλλά και λουλούδια. Ο καρπός της είναι σαρκώδης ρόγα, μεγέθους 1-2 εκατοστά, ο οποίος, πριν ωριμάσει είναι κίτρινος και σιγά σιγά με την ωρίμανση μετατρέπεται σε κατακόκκινο.

Πότε πρέπει να τρώγονται τα κούμαρα;
Τα κούμαρα τρώγονται αφού ωριμάσουν καλά. Δεν πρέπει να καταναλώνονται όταν δεν έχουν ωριμάσει πλήρως. Δηλαδή, για να καταναλωθεί, θα πρέπει να είναι κατακόκκινος ο καρπός και πολύ μαλακός στην αφή. Ακόμη πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε υπερώριμους καρπούς. Επειδή το κούμαρο υπερωριμάζει πολύ γρήγορα, μπορεί να ξινίσει. Αν φάμε αρκετούς τέτοιους καρπούς, κινδυνεύουμε σοβαρά από δηλητηρίαση. Αν δεν έχει ωριμάσει πλήρως το κούμαρο, θα πρέπει να αποφεύγουμε να το τρώμε γιατί κατανάλωση αρκετών καρπών μπορεί να προκαλέσει τάση για εμετό και αναγούλα. Το φυτό μάς προειδοποιεί πλήρως για το πότε πρέπει να τρώμε ένα κούμαρο. Αν δεν έχει ωριμάσει αρκετά είναι αρκετά στυφό και άγευστο. Αλλά, στην πλήρη ωρίμανση του είναι ένας πολύ εύγεστος και εκλεκτός καρπός. Και βέβαια, επειδή δεν αντέχει καθόλου μετά τη συγκομιδή, ο καλύτερος τρόπος να τα φάει κάποιος είναι κατευθείαν από το δέντρο.

Οι κουμαριές είναι φυτά που αντέχουν στις πυρκαγιές. Μετά τη φωτιά πετούν αμέσως νέα άφθονα βλαστάρια κι έτσι προστατεύονται τα εδάφη από τη διάβρωση της βροχής.

Πηγές
greenapple.gr
laspistasteria.wordpress.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...