Λάδανο (Cistus creticus)

Ταΰγετος (κοντά στην Αναβρυτή) – Ιούνιος 2015

H Λαδανιά (Cistus creticus) είναι ένας αυτοφυής χαμηλός, φρυγανώδης θάμνος που φύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά κυρίως στην Κρήτη και στην Κύπρο. Τα φύλλα και οι βλαστοί του φυτού, κατά τους θερινούς μήνες, εκκρίνουν μια ρητινώδη ουσία, γνωστή με το όνομα αλάδανος ή λάδανο.

Περιγραφή
Θάμνος με 30-50 εκατοστά ύψος. Τα άνθη είναι μοβ και φύονται στις κορυφές των τρυφερών κλώνων, έχουν πέντε πέταλα πλατιά, μακριά και πάντα τσαλακωμένα. Τα φύλλα του φυτού είναι αντίθετα, λογχοειδή με κυματώδη κράσπεδα, τριχωτά, νευρώδη στην πάνω επιφάνεια και γυρισμένα προς την βάση με χρώμα βαθυπράσινο. Η ρίζα είναι πολύ σκληρή, ξυλώδης, λευκή εσωτερικά, κοκκινωπή εξωτερικά, με πολλά τριχοειδή ριζίδια. Οι βλαστοί είναι τραχείς, διηρημένοι σε πολλούς κοκκινοπούς κλώνους και οι πιο τρυφεροί από αυτούς είναι τριχωτοί με χρώμα λευκοπράσινο. Ο καρπός είναι ωοειδής κάψα, σκληρή, μελανή, γεμάτη από κόκκινα σπέρματα.

Ιστορία
Είναι ένα φυτό που ήταν γνωστό από την αρχαιότητα γιατί χρησιμοποιείται ως αλοιφή και ως θυμίαμα (Άγιο μύρο). Συγκεκριμένα υπάρχουν αναφορές για αυτό από τους αρχαίους Αιγύπτιους, τους αρχαίους Έλληνες, απ’ τον Μινωικό πολιτισμό, τους Ρωμαίους κ.α.
Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, το λάδανο θεωρείτο ένα από τα πιο σπουδαία φάρμακα. Η αρωματική του ρητίνη χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων ενάντια στους λοιμούς της χολέρας και στην ταρίχευση των νεκρών. Ο πατέρας της βοτανικής Διοσκουρίδης αναφέρει οτι έχει στυπτικές, θερμαντικές και μαλακτικές ιδιότητες. Ο Ρωμαίος ιατρός Celsus (25 π.Χ.-25 μ.Χ.), αναφέρει τη χρησιμοποίηση της ρητίνης της αλαδανιάς, ως έμπλαστρο σε κακοήθη σαρκώματα. Ο Ορειβάσιος, διαπρεπής Βυζαντινός ιατρός που έζησε τον 4ο αιώνα, παρασκεύαζε αλοιφή με λάδανο κατά της τριχόπτωσης. Ο Πέρσης ιατρός Αβικέννας (η σημαντικότερη ίσως φυσιογνωμία της αραβικής ιατρικής που έζησε στην Περσία (980-1037 μ.Χ.), ο οποίος ασχολήθηκε εκτεταμένα με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αναφέρει τη χρήση του λαδάνου για την αποσκλήρυνση του στομάχου και εντέρου και με τη μορφή αλοιφής για τη θεραπεία του σπλήνα.

Θεραπευτικές χρήσεις
Σύμφωνα με τους σύγχρονους βοτανοθεραπευτές, το λάδανο έχει αντιφλεγμονώδη και αντιδιαρροϊκή δράση, είναι σπασμολυτικό, αποχρεμπτικό και αντικαταρροϊκό. Εχει καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αϋπνία, τη διάρροια και τον πονόδοντο. Σήμερα γίνονται πειράματα για αντι–νεοπλασματικές ιδιότητες με δραστικές ουσίες του φυτού in vitro (στο εργαστήριο). Τα φύλλα της λαδανιάς παράγουν έκχυμα για το βήχα. Επίσης μπορούμε να παράγουμε λαδανέλαιο αφήνοντας ένα βάζο με φύλλα λαδανιάς και ελαιόλαδο στον ήλιο για 15 μέρες.

Άλλα ονόματα
Λάβδανο, Αγκίσαρος (Κρήτη), Κιστάρι

Πηγές
alekati.gr
sensities.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...