Οδύσσεια: Η δυσκολότερη αναρριχητική διαδρομή στη βόρεια πλευρά του Eiger

Ο Roger Schäli σκαρφαλώνει στην πιο δύσκολη σχοινιά (8a+) της Οδύσσειας στη βόρεια πλευρά του Eiger (Photo © Frank Kretschmann / http://www.funst.de)

Η δυσκολότερη αναρριχητική διαδρομή στη βόρεια πλευρά του Eiger έχει άρωμα Ελλάδας.

Μια αναρριχητική τρόικα που αποτελούνταν από τον Roger Schäli (Ελβετία), τον Robert Jasper (Γερμανία) και τον Simon Gietl (Ιταλία) άνοιξαν την “Οδύσσεια” (8a+, 1400m), μια δύσκολη και απαιτητική διαδρομή στη βόρεια πλευρά του Eiger στην Ελβετία.

Ο Simon Gietl στην Οδύσσεια (Photo © Frank Kretschmann / http://www.funst.de)

Μια από τις πιο διάσημες ορθοπλαγιές των Άλπεων, η περιβόητη και αφιλόξενη βόρεια πλευρά του Eiger, εμπλουτίστηκε με μια νέα απαιτητική διαδρομή από τα χέρια των Roger Schäli, Robert Jasper και Simon Gietl, οι οποίοι τον Αύγουστο του 2015 κατάφεραν να ολοκληρώσουν την πρώτη ελεύθερη αναρρίχηση της Οδύσσειας, μιας διαδρομής με ανάπτυγμα 1400 μέτρων, την οποία δούλευαν από το 2009.

“Νονοί” της Οδύσσειας ήταν ο Schäli και ο Jasper και τα “βαπτήσια” έγιναν το 2009, μετά την πρώτη ελεύθερη αναρρίχηση της διαδρομής Japanese Diretissima, και παρόλο που τα επόμενα καλοκαίρια επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στην απελευθέρωση υφιστάμενων διαδρομών (όπως π.χ. της John Harlin Diretissima με την Heckmair Exit το 2010 και της Piola-Ghilini Diretissima το 2013), βρήκαν το χρόνο να εργαστούν στη διαδρομή που αργότερα θα γινόταν η δική τους Οδύσσεια.

(Photo © Frank Kretschmann / http://www.funst.de)

Αφού ακολούθησαν τη διαδρομή Heckmair, έφτασαν στο διάσημο Stollenloch. Από εκεί, ο Schäli και ο Jasper βρήκαν μια νέα πιο direct γραμμή που διασταυρώνεται σε διάφορα σημεία με την La Vida es Silbar (7c, 900m, Daniel Anker, Stephan Siegrist, 1999) και την Paciencia (8a, Stephan Siegrist, Ueli Steck, 2003).

Το χρονικό διάστημα 2009-2013 οι δυο σχοινοσύντροφοι κατάφεραν να ανοίξουν τα 2/3 της διαδρομής, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες μέχρι 8a+.

Η πρόοδός τους, όμως, επιβραδύνθηκε εξαιτίας του κρύου και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με συνέπεια η πορεία τους προς τα πάνων να γίνεται όλο και πιο αργή και βασανιστική.

O Robert Jasper στη σχοινιά 8 της Οδύσσειας (Photo © Frank Kretschmann / http://www.funst.de)

Το καλοκαίρι του 2015 ήταν το σημείο καμπής χάρη στην προσθήκη δυο βασικών στοιχείων: οι σταθερές καιρικές συνθήκες και η προσθήκη του νεαρού Νοτιοτυρολέζου αναρριχητή Simon Gietl.

Και ενώ όλες οι Άλπεις “καίγονταν” από το θερμότερο και ξηρότερο καλοκαίρι των τελευταίων 150 ετών, ο Schäli και ο Jasper ενώθηκαν με τον Gietl, ο οποίος με αχαλίνωτο ενθουσιασμό βοήθησε το δίδυμο να ολοκληρώσει τη διαδρομή.

Οι Simon Gietl, Roger Schaeli και Robert Jasper στην κορυφή της νέας τους διαδρομής “Οδύσσεια” (8a+, 1400m) στη βόρεια πλευρά του Eiger στις 11/08/2015 (Photo © Frank Kretschmann / http://www.funst.de)

“Ο Simon ήταν για μας μια αναζωογονητική ανάσα φρέσκου αέρα”, εξηγεί ο Jasper, και συνεχίζει λέγοντας ότι “γίναμε μια δυνατή και γρήγορη ομάδα”, η οποία στις 11 Αυγούστου, μέσα στο σκοτάδι και την ομίχλη, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της νέας τους διαδρομής.

Η βόρεια πλευρά του Eiger. Κίτρινο: Οδύσσεια – Μπλε: Harlin Direttissima – Γκρι: Direttissima dei Giapponesi – Κόκκινο: Piola – Ghilini Direttissima, Πράσινο: Heckmair Route (Photo © Frank Kretschmann / http://www.funst.de)

Με βαθμό δυσκολίας 8a+, η Οδύσσεια θεωρείται τώρα ως η δυσκολότερη αναρριχητική διαρομή στη βόρεια πλευρά του Eiger, μισό βαθμό πιο δύσκολη απ΄ότι η Paciencia, που ανοίχθηκε το 2003 από τους Stephan Siegrist και Ueli Steck.

Αναλυτικό σχεδιάγραμμα της διαδρομής (Photo © Frank Kretschmann / http://www.funst.de)

Πηγή
planetmountain.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...