Οι νικητές του 22ου Διαγωνισμού “Χρυσά Πιολέ 2014” (Piolets d’ Or 2014)

Η τεχνική επιτροπή του Διαγωνισμού “Χρυσά Πιολέ” (Piolets d’ Or) είχε στη διάθεσή της μια λίστα με πάνω από 70 σημαντικές αναβάσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2013 σ’ ολόκληρο τον κόσμο και που αντιπροσώπευαν τα κριτήρια του Διαγωνισμού για το σύγχρονο πνεύμα της ορειβασίας.

Η κριτική και τεχνική επιτροπή ξόδεψαν πολλές ημέρες προσπαθώντας να επιλέξουν τις πιο αντιπροσωπευτικές από αυτές τις 70 αναβάσεις, και τελικά περιόρισαν τη λίστα σε 5 υποψηφιότητες συν μία «Ειδική Μνεία». Η κριτική επιτροπή έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι όλες οι τελικές υποψηφιότητες θα έπρεπε να είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα των υψηλότερων ηθικών αξιών της ορειβασίας. Αναλυτικά τις υποψηφιότητες μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Εντέλει, η κριτική επιτροπή επέλεξε δύο εντελώς διαφορετικές αναβάσεις που αντιπροσωπεύουν το πνεύμα της σύγχρονης ορειβασίας και τις διάφορες πτυχές της χάρτας των ηθικών αξιών των Χρυσών Πιολέ.

Κ6 West Northwest Face

Υψόμετρο: 7.040 μ., 1.800 μ. ανάβασης, WI 4+, M6+, 6 ημέρες ανάβασης

Η Κ6 West ήταν μια απάτητη κορυφή και ανεκπλήρωτος στόχος πολλών προσπαθειών στο παρελθόν. Οι Καναδοί Raphael Slawinsky και Ian Welsted ήρθαν αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες συνθήκες αναρρίχησης, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύπλοκου κι επικίνδυνου παγοκαταρράκτη. Την τέταρτη ημέρα συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν στην κορυφογραμμή, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν μια εντυπωσιακή γρανιτένια κόψη. Μετά από προσεκτική παρατήρηση του πεδίου βρήκαν μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία τους οδήγησε τελικά στην κορυφή.

Ueli Steck, Ian Welsted και Raphael Slawinsky

Η προσπάθειά τους αποτελεί, επίσης, ένα θαυμαστό παράδειγμα σεβασμού προς τους ντόπιους κατοίκους. Αφού έλαβαν την είδηση της σφαγής στο Nanga Parbat, οι δύο Καναδοί ορειβάτες αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποστολή τους, αλλιώς θα σήμαινε καταστροφή για τους κατοίκους του Πακιστάν να χάσουν όλα τους τα έσοδα από τον τουρισμό. Αντιθέτως, ο Ian και ο Raphael θέλουν να συμβουλέψουν τους υπόλοιπους ορειβάτες να μην βάλουν όλους τους Πακιστανούς στο ίδιο τσουβάλι.

Annapurna South Face Solo

Υψόμετρο: 8.091 μ., 2.500 μ. ανάβασης, Μ4/Μ5, μέχρι 85ο, 28 ώρες ανάβασης

Ανεβαίνοντας τη Νότια του Annapurna μόνος του, ο Ueli Steck εξέθεσε τον εαυτό του στον μέγιστο κίνδυνο. Παρότι δεν γνώριζε τι τον περίμενε πάνω από τα 6.500 μ., κατάφερε να ολοκληρώσει την ημιτελή διαδρομή των Pierre Beghin και Jean-Christophe Lafaille (από το 1992). Η επίτευξη της πρώτης ανάβασης στη Νότια του Annapurna, και μάλιστα solo, σε πολύ γρήγορο αλπικό στυλ φαίνεται να σηματοδοτεί μια νέα διάσταση στην ορειβασία μεγάλου υψομέτρου.

O Denis Urubko συγχαίρει τον Ueli Steck

Για 28 ώρες διατήρησε μέγιστο βαθμό συγκέντρωσης, γνωρίζοντας ότι ένα και μόνο στραβοπάτημα θα ήταν αρκετό για να προκαλέσει τον θάνατό του. Ο ίδιος ο Ueli Steck ανάφερε ότι αναρριχήθηκε πολύ κοντά στα όριά του. Παρόλα αυτά ο Ueli κατάφερε να ελαχιστοποιήσει όσο μπορούσε τον κίνδυνο: εκμεταλλεύτηκε τις ιδανικές συνθήκες πάγου, αποφάσισε να αναρριχηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μειωθεί ο κίνδυνος βραχοπτώσεων και να επωφεληθεί από τη μείωση της έντασης των ανέμων, και αποφάσισε να συνεχίσει μόνον εφόσον ο ίδιος θεώρησε ότι ήταν ικανός να κατέβει.

Η κριτική επιτροπή ανάφερε ότι αν και οι άλλες τρεις υποψήφιες αναβάσεις αποτελούν εξαιρετικά επιτεύγματα επίσης, θεωρεί ότι τόσο η πρώτη ανάβαση του K6 West όσο και η solo ανάβαση του Annapurna South Face αποτελούν, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο, αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της τέχνης της σύγχρονης ορειβασίας.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ

Annapurna South Face Second Ascent

Η επιτροπή αποφάσισε να δώσει ένα ειδικό βραβείο στη δεύτερη ανάβαση της διαδρομής Steck από τους Stephane Benoist και Yannick Graziani. Αντιμετώπισαν πολύ πιο δύσκολες συνθήκες (Μ5+/Μ6), οι οποίες ανάγκασαν τους δύο ορειβάτες να περάσουν ένα δεκαήμερο (16 με 26 Οκτωβρίου) πάνω στη Νότια του Annapurna. Ο Stephane αρρώστησε ευρισκόμενος σε μεγάλο υψόμετρο, γεγονός που καθιστούσε την κατάβαση εξαιρετικά δύσκολη. Παρόλα αυτά κατάφερε να επιστρέψει ζωντανός, αποδεικνύοντας ότι το ομαδικό πνεύμα μπορεί να υπερνικήσει ακόμα και τα πιο δύσκολα εμπόδια.

Πηγή
pioletsdor.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...