Οι πρώτοι χάρτες που απεικονίζουν το Έβερεστ

Ο παραπάνω γαλλικός χάρτης του 17ου αιώνα απεικονίζει την Κίνα και το Θιβέτ, είναι του Jean Baptiste Bourguignon d’Anville’s και ονομάζεται Nouvel Atlas de Chine. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός χάρτης της Κίνας.

Ήταν επίσης πρώτος ευρωπαϊκός χάρτης που περιελάμβανε την κορυφή των Ιμαλαΐων που αργότερα θα γινόταν γνωστή σαν Έβερεστ (λεπτομέρεια από κάτω).

Το Έβερεστ, γνωστό σαν Sagarmatha, Chomolungma ή Qomolangma και Zhumulangma, βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Νεπάλ και του Θιβέτ στην επαρχεία Khumbu της περιοχής Mahalangur Himal των Ιμαλαΐων. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Sir George Everest, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας, που έλαβε χώρα όταν η Ινδία ήταν ακόμα Βρετανική Αποικία. Ένα απόγευμα του 1852 στο Dehra Dun της αυτοκρατορικής Ινδίας, ο υπάλληλος-υπολογιστής (η τότε επίσημη ονομασία των υπαλλήλων που έκαναν υπολογισμούς) Hennessey μπήκε στο γραφείο του προϊσταμένου του φωνάζοντας: “Κύριε, ανακάλυψα το ψηλότερο βουνό του κόσμου”. Ο προϊστάμενός του, Sir Andrew Waugh, ενθουσιασμένος έδωσε το όνομα του διευθυντή-προκατόχου του στο ψηλότερο βουνό της Γης.

Η πρώτη εμφάνιση του Έβερεστ με το όνομα Chomolungma ή Chomo-Kankar ήταν σε θιβετιανές πηγές και χρονολογούνται από το 750 μ.Χ. Η πρώτη Δυτική αναφορά στο Έβερεστ χρονολογείται τον 18ο αιώνα. Μεταξύ του 1708–1716 Ιησουίτες ιεραπόστολοι, υπό τον αυτοκράτορα Kangxi ή K’ang-hsi, πραγματοποίησε την πρώτη έρευνα της Κίνας και έφτιαξαν τον Huang Yu Chuang T’u (Βασιλικό Χάρτη της Κινέζικης Αυτοκρατορίας) το 1718. Στον χάρτη υπήρχε και μια οροσειρά με το όνομα Jumu Lungma που ήταν στη θέση του Έβερεστ (λεπτομέρεια από κάτω).

Πηγή
3otiko.blogspot.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...