Οι 6 σημαντικότερες ορειβατικές στιγμές του 2015 σύμφωνα με το περιοδικό Outside

 

Το περιοδικό Outside ξεφυλλίζει το ορειβατικό ημερολόγιο του 2015 και μας παρουσιάζει τις 6 σημαντικότερες ορειβατικές στιγμές της χρονιάς που πέρασε.

Photo © Corey Rich

Η πρώτη ελεύθερη αναρρίχηση στο Dawn Wall από τους Caldwell και Jorgeson
Στις 14 Ιανουαρίου, καθώς ο ήλιος έδυε στο Yosemite National Park, o Tommy Caldwell και ο Keven Jorgeson ολοκλήρωσαν την πιο δύσκολη ανάβαση στην ιστορία της αναρρίχησης. Η σχοινοσυντροφιά παρέμεινε στο Dawn Wall του El Capitan για 19 ημέρες, και αναρριχήθηκαν στον κάθετο γρανιτένιο βράχο των 900 μέτρων ύψους. Το βραβείο τους; Η πρώτη στην ιστορία ελεύθερη αναρρίχηση (χρησιμοποιώντας μόνο σχοινιά για να ανασχέσουν τις πτώσεις) της διαδρομής αυτής.

Photo © Emily Harrington

Η πρώτη προσπάθεια για κατάβαση με σκι από το Makalu
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, πέντε κορυφαίοι ορειβάτες και σκιέρ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επιχειρήσουν την πρώτη κατάβαση με σκι του Makalu, του πέμπτου ψηλότερου βουνού της γης (8.481 μ.), στα σύνορα του Νεπάλ με την Κίνα. Μια ομοβροντία από χιονοστιβάδες κοντά στα 7.500 μέτρα τους υποχρέωσε να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. «Η υποχώρηση ήταν μια δύσκολη απόφαση για την ομάδα», δήλωσε ο Adrian Ballinger, αρχηγός της αποστολής, και συνέχισε: «Η απόφαση να αναρριχηθείς στο Makalu και να το κατέβεις με σκι, σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχθείς ένα επίπεδο κινδύνου. Το επίπεδο αυτού του κινδύνου που θεωρείται «αποδεκτό» είναι υπόθεση αυστηρώς προσωπική. Καθένας από μας έχει διαφορετική ανοχή και αντοχή».

Photo © John Walter Whittier

Σόλο χειμερινή ανάβαση στο Denali από τον Lonnie Dupre
Για τον 53χρονο πολικό εξερευνητή, η τέταρτη φορά ήταν και η πιο μαγική. Τον Ιανουάριο, μετά από 25 ημέρες ορειβασίας και διανυκτέρευσης σε συνθήκες υπό του μηδενός, ο Dupre έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αμερικής (6.194 μ.) στην καρδιά του χειμώνα –τότε που το χιόνι είναι βαθύ, ο αέρας είναι παγωμένος και οι χιονοκαταιγίδες βάναυσες. Ήταν η τέταρτη προσπάθεια τα τελευταία πέντε χρόνια. Κάποια στιγμή, στα μισά της διαδρομής, ο Dupre έμεινε καθηλωμένος για τέσσερεις ημέρες μέσα στη σκηνή του σε συνθήκες whiteout. Κάποιοι παρομοίωσαν την ανάβαση αυτή του Dupre σαν «να ξεκινά κάποιος μόνος του να ανέβει στο φεγγάρι».

Photo © Christian Pondella/Red Bull Content Pool

Παγοαναρρίχηση στους καταρράκτες του Νιαγάρα από τον Will Gadd
Ο Καναδός παγοαναρριχητής -και όχι μόνο- έχει κάνει στη ζωή του διάφορα εντυπωσιακά πράγματα, αλλά το να αναρριχηθείς σε μια παγωμένη κάθετη πλαγιά στους καταρράκτες του Νιαγάρα, είναι το κάτι άλλο. Με 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού να πέφτουν δίπλα του κάθε δευτερόλεπτο, ο 47χρονος διατήρησε την ψυχραιμία του και ανέβηκε τα 50 παγωμένα μέτρα προς την κορυφή. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Outside: «Συνήθως σε μια παγοαναρρίχηση, αν πέσεις από τα πρώτα 5 μέτρα, θα προσγειωθείς στο χιόνι και θα την γλυτώσεις. Εδώ, αν πέσεις, θα προσγειωθείς στο μεγαλύτερο και αγριότερο μπλέντερ του κόσμου. Και δεν υπάρχει σωτηρία».

Photo © First Ascent Sherpa Team / Facebook

Νεπαλέζοι Sherpas πετυχαίνουν τρεις πρώτες αναβάσεις σε τρεις ημέρες
Η κυβέρνηση του Νεπάλ άνοιξε περισσότερες από 100 απάτητες κορυφές των Ιμαλαΐων το 2014, και τον περασμένο Οκτώβριο μια τριμελής ομάδα Sherpas αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί. Άνοιξαν, λοιπόν, διαδρομές σε τρεις κορυφές των 6.000 μέτρων μέσα σε τρεις διαδοχικές ημέρες, κι έγιναν η πρώτη αμιγώς Νεπαλέζικη ομάδα που πετυχαίνει μια πρώτη ανάβαση στη χώρα. Η αποστολή αυτή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή νοοτροπίας στο Νεπάλ, όπου οι νεαροί Sherpas αρχίζουν να αναλαμβάνουν τον έλεγχο των εμπορικών αποστολών, οι οποίες παραδοσιακά διευθύνονται από τους Δυτικούς.

Photo © 82Summits / Facebook

Ο Ueli Steck συντρίβει τις Άλπεις
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ελβετός αλπινιστής Ueli Steck, γνωστός και ως «Η Ελβετική Μηχανή» ανέλαβε την αποστολή «82 Summits Challenge», να ανέβει δηλαδή και στις 82 κορυφές των Άλπεων άνω των 4.000 μέτρων μέσα σε 80 ημέρες. Στις 13 Αυγούστου ολοκλήρωσε την αποστολή μέσα σε 62 ημέρες, χρησιμοποιώντας μόνο την μυϊκή του δύναμη για να ταξιδέψει από βουνό σε βουνό. Στο ξεκίνημα αυτής της αποστολής ο Ueli Steck είχε μαζί του τον Γερμανό αλπινιστή Michael Wohlleben. Στην πορεία, όμως, αναγκάστηκε να καταφύγει στη συνδρομή άλλων ορειβατών, μιας και ο Michael αποχώρησε μετά από έναν τραυματισμό στο πόδι που υπέστη κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του με ένα παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς). Στις 22 Ιουλίου σημειώθηκε ένα τραγικό συμβάν. Ο 32χρονος Ολλανδός ορειβάτης Martijn Seuren σκοτώθηκε πέφτοντας σε μια κρεβάς καθώς διάσχιζε μαζί με τον Steck την Rochefort Ridge στο Auiguille de Rochefort. Ο Steck συνέχισε τις επόμενες αναβάσεις συνοδευόμενος από φίλους ορειβάτες και περιστασιακώς από τη γυναίκα του.

Πηγή
outsideonline.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...