Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2017

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται σήμερα σε όλο τον πλανήτη για να τιμήσει τους υγρότοπους, να αναδείξει τις υπηρεσίες που μας παρέχουν, και να μας θυμίσει τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους.

Σαν σήμερα πριν 46 χρόνια, στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις όχθες της Κασπίας, η «Σύμβαση Ραμσάρ» για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας.

Η Σύμβαση σήμερα έχει υπογραφεί από 169 χώρες και προστατεύει ήδη 2.253 υγρότοπους σε όλο τον πλανήτη, γνωστούς ως «Υγροτόπους Ραμσάρ».

Ένας υγρότοπος μπορεί να χαρακτηριστεί διεθνούς σημασίας όταν φιλοξενεί σημαντικούς αριθμούς από υδρόβια πουλιά, ή αξιόλογα είδη χλωρίδας και πανίδας. Η Ελλάδα κοσμείται από 10 μεγάλους Υγρότοπους Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας, που χαίρουν καθεστώτος προστασίας και που τους επισκέπτονται κάθε χρόνο όλες τις εποχές εκατομμύρια υδρόβια πουλιά. Πληροφορίες για τους υγρότοπους της Ελλάδας θα δείτε ΕΔΩ.

Φέτος το θέμα του εορτασμού είναι «Υγρότοποι: Η συμβολή τους στη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών».

Αν και σήμερα έχουν αναγνωριστεί οι πολλαπλές αξίες των υγροτοπικών οικοσυστημάτων, τα αίτια που υποβαθμίζουν τους υγροτόπους εξακολουθούν να υπάρχουν (π.χ. αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, καταστροφές φυσικής βλάστησης, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας, υπεράντληση, υπεραλίευση, λαθροθηρία, διοχέτευση σε υγροτόπους υγρών και στερεών αποβλήτων, κ.λπ.).

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων αποτελεί αφορμή για ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία των υγροτοπικών περιοχών.

Με αφορμή, λοιπόν, τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας θα παρουσιάσει την κινητή του έκθεση από σήμερα Πέμπτη έως και την Τετάρτη στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Η έκθεση προβάλει τη βιοποικιλότητα της Προστατευόμενης Περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας καθώς και τις δράσεις του Φορέα. Η έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, αλλά και σε σχολικές ομάδες στις οποίες θα πραγματοποιείται οργανωμένη ξενάγηση από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν το νέο ντοκιμαντέρ με θέμα “Λίμνη Παμβώτιδα: ένα καταφύγιο ζωής και φύσης”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...