Περπατώ και μαθαίνω στα μονοπάτια της ελληνικής φύσης

Οι πάμπολλες ορειβατικές εξορμήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας μας επί μια σχεδόν δεκαετία μού έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω τόπους ευλογημένους, οικισμούς μοναδικούς και ανθρώπους αυθεντικούς. Μου έδωσαν ταυτόχρονα τη δυνατότητα να έλθω σε επαφή με την υπέροχη, γεμάτη εναλλαγές ελληνική φύση, να γνωρίσω την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της πατρίδας μας, να εστιάσω το βλέμμα μου και τον φωτογραφικό φακό μου, αχώριστο σύντροφο στα βουνά, σε μοναδικές δημιουργίες της φύσης, έμψυχες και άψυχες, που οι κάτοικοι των αστικών κέντρων σπάνια έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν.

Κι ύστερα άρχισαν τα προβλήματα… μιας και ως γνήσιο τέκνο της πόλης, οι φυσιοδιφικές μου γνώσεις ήταν πολύ περιορισμένες. Η ταυτοποίηση και αναγνώριση όλων των φωτογραφημένων εκπροσώπων της χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας δεν ήταν διόλου εύκολη υπόθεση. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονούμε ότι για την Ελλάδα αναφέρονται περί τα 6.600 είδη και υποείδη φυτών και περισσότερα από 23.000 είδη ζώων της ξηράς και των γλυκών νερών.

Το τελευταίο, λοιπόν, διάστημα -εντελώς ερασιτεχνικά- καταπιάνομαι με την αναγνώριση και ταυτοποίηση όλων εκείνων των πλασμάτων που παγίδευσε ο φακός μου περπατώντας στα μονοπάτια του ορεινού ανάγλυφου αυτής της γης. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θέλω, αρχής γενομένης από σήμερα, να το μοιραστώ δημόσια. Είναι η δική μου απλοϊκή ματιά πάνω στην ελληνική φύση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...