Συμβουλές για φωτογράφηση στο βουνό, του Ηλία Λέφα

Κάθε φωτογράφος έχει τα δικά του κριτήρια λήψης αλλά σε γενικές γραμμές θα τόνιζα τα παρακάτω σημεία σε μια φωτογράφηση σε χειμερινό βουνό:

Ασφάλεια πάνω απ’όλα!
Το βουνό είναι ιδιαίτερο πεδίο και η ορειβασία εγκυμονεί πολλούς αντικειμενικούς και υποκειμενικούς κινδύνους. Βασική προτεραιότητα είναι η σωματική ακεραιότητά μας και σε δεύτερη μοίρα η φωτογραφία. Καλύτερα δηλαδή να χάσεις μια λήψη και να παραμείνεις ασφαλής παρά το ανάποδο!
Πάντα γυαλιά ηλίου λόγω έντονης ακτινοβολίας. Λίγη ώρα μόνο είναι αρκετή για προσωρινή τύφλωση από τον ήλιο στα μεγάλα υψόμετρα. Καλά είναι τα γυαλιά βαθμού 3 και 4.
Έχοντας το λουράκι της μηχανής περασμένο από τον λαιμό δεν είναι πάντα αρκετό και υπάρχει ενδεχόμενο πτώσης της στο χιόνι ή στον γκρεμό. Ένα κρικάκι για ασφάλιση σε κάποιο σημείο του ιμάντα σακιδίου είναι προτεινόμενο.

Μερικές πρακτικές προτάσεις
Το πιο σημαντικό είναι η άμεση προσβασιμότητα της μηχανής. Μια μηχανή μέσα στο σακίδιο σημαίνει καθόλου ή στην καλύτερη ελάχιστες φωτογραφίες. Προσωπικά έχω την μηχανή περασμένη συνήθως στο ελαστικό λουράκι στήθους του σακιδίου.
Μια μικρή εφεδρική μηχανή τσέπης είναι πάντα χρήσιμη, ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να χειριστείς μια DSLR.
Τα φίλτρα UV, εκτός από προστασία από μεγάλη ακτινοβολία UV λόγω υψομέτρου, παρέχουν επίσης φυσική προστασία του φακού από τυχόν χτυπήματα του σε βράχια. Τα παρασολέιγ λειτουργούν και εκτός από σκίαστρα από τις ακτίνες και σαν προφυλακτήρες του φακού καθώς εμποδίζουν τις περισσότερες σταγόνες βροχής και τις χιονονιφάδες να προσγειωθούν στο κρύσταλλο του φακού. Τα καπάκια των φακών, συνήθως, μένουν σπίτι μιας και στο βουνό χάνονται εύκολα.
Τα λουριά των DSLR μηχανών έχουν το πλεονέκτημα σε σχέση με τις quick-release βάσεις, γιατί μπορείς να αφήσεις άμεσα την μηχανή από τα χέρια σου αν χρειαστεί ή φύγει κατά λάθος από τα χέρια σου.
Αν δεν υπάρχει χρόνος για ακριβές καδράρισμα, διευρύνετε λίγο την οπτική γωνία και ύστερα το διορθώνετε στον υπολογιστή. Πολλές φωτογραφίες στο βουνό, ειδικά σε πλαγιές, βγαίνουν στραβές χωρίς να το καταλαβαίνουμε επιτόπου.

Αντιμετωπίστε το κρύο και εσείς και η μηχανή σας
Ενδείκνυται κάλο ντύσιμο, ειδικά ζεστά γάντια μιας και τα γυμνά δάχτυλα είναι τελείως απροστάτευτα πάνω στην μηχανή. Ειδικά σε περιπτώσεις στημένης ή νυχτερινής φωτογράφησης το ντύσιμο παίζει πολύ σημαντικό ρολό για τον φωτογράφο που κάθεται ακίνητος στο κρύο.
Η απόδοση των μπαταριών πέφτει κατακόρυφα όταν παγώσουν οπότε χρειάζονται τουλάχιστον 1-2 εφεδρικές, κατά προτίμηση φυλαγμένες κοντά στο σώμα μας για να παραμένουν ζεστές, π.χ. σε μια τσέπη μας. Κάλο είναι να μπουν σε ένα σακουλάκι πλαστικό σε περίπτωση που ιδρώσουμε. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις κάρτες μνήμης. Τα εξωτερικά grip μπαταριών δεν ενδείκνυνται λόγω βάρους και όγκου αλλά περισσότερο γιατί παραμένει όλη η μπαταρία εκτεθειμένη στο κρύο.
Στις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, από κρύο σε ζεστό περιβάλλον (π.χ. μπαίνοντας σε ένα καταφύγιο) σχηματίζεται υγροποίηση σε μια παγωμένη μηχανή, οπότε κλείνοντας την σε μια πλαστική σακούλα προσωρινά μέχρι να ζεσταθεί θα επιλύσει το πρόβλημα.
Μην αναπνέετε κοντά στον σκόπευτρο, στον φακό ή ακόμη χειρότερα στον αισθητήρα, καθώς οι υδρατμοί θα παγώσουν στις επιφάνειες αυτές.
Ένα απλό φίλτρο UV θα φανεί πολύ χρήσιμο, όχι τόσο λόγω υψομέτρου από την UV ακτινοβολία όπου είναι ισχυρότερη, αλλά αν σχηματιστεί υδρατμός στον φακό απλά ξεβιδώνετε το φίλτρο, βγάζετε την φωτογραφία και ξαναβιδώνετε το φίλτρο, σαν να ήταν το προστατευτικό καπάκι του φακού.
Στο χιόνι, η αυτόματη φωτομέτρηση δεν λειτουργεί πάντα σωστά, ειδικά με έντονη ηλιοφάνεια. Το εκτυφλωτικό φως «μπερδεύει» την μηχανή. Μια απλή επίλυση είναι +1 stop στην ενσωματωμένη φωτομέτρηση των DSLR ή snow-beach mode στις μικρές compact μηχανές.

Καλό χειμώνα και καλές λήψεις!
Ηλίας

Πηγή
klaoudatos-ski.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...