Τα Dragon Mountains ή Dragensberg στην Νότια Αφρική

The Dragon Mountains (Photo © airpano.com)

Τα Dragon Mountains ή Dragensberg βρίσκονται στα σύνορα της Νότιας Αφρικής και του Λεσότο. Το Λεσότο αξίζει ιδιαίτερης μνείας, μιας και πρόκειται για ένα κρατίδιο-θύλακα εντός της γεωγραφικής επικράτειας της Νότιας Αφρικής, και είναι περιτριγυρισμένο από τα Όρη Dragensberg στα ανατολικά και νότια.

Επιπλέον, οι πεζοπορικές διαδρομές που υπάρχουν στο κρατίδιο αυτό, θεωρούνται από τις πιο θεαματικές στην Αφρική.

The Dragensberg (Photo © airpano.com)

Δεν υπάρχει κάποια καθολικώς αποδεκτή ερμηνεία της ακριβής προέλευσης του ονόματός τους, αλλά σύμφωνα με μια εκδοχή, τα σύννεφα και η ομίχλη που κρέμονται πάνω από τις πλαγιές των βουνών, θυμίζουν τον καυτό ατμό που εκπνέει ένας δράκος.

The Dragensberg (Photo © airpano.com)

Ιστορικά, η περιοχή κατοικήθηκε από τους Βουσμάνους (η κοινή ονομασία των ιθαγενών της Αφρικής). Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τους Βουσμάνους των Dragon Mountains.

Η τελευταία καταγεγραμμένη αναφορά της ύπαρξής τους ήταν το 1878, ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκαν, αφήνοντας πίσω τους ως ανάμνηση της ύπαρξής τους, αμέτρητες καταπληκτικές βραχογραφίες.

The Dragensberg (Photo © airpano.com)

Οι βραχογραφίες αυτές είναι μοναδικές, όχι μόνο λόγω της καλής τους κατάστασης, αλλά και λόγω της ποικιλίας της θεματολογίας τους.

Σκηνές κυνηγιού, θρησκευτικές τελετές, και απεικονίσεις της ειρηνικής ζωής τους, αποκαλύπτουν κάθε πτυχή της ιστορίας αυτών των μυστηριωδών ανθρώπων.

The Dragensberg (Photo © airpano.com)

Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί περίπου 40.000 κομμάτια της Βουσμανικής τέχνης στο Dragensberg, και πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή του είδους τους στον κόσμο.

Οι μισές από αυτές τις βραχογραφίες βρέθηκαν μέσα σε 500 διαφορετικά σπήλαια στις πλαγιές των βουνών.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία τους, αλλά με βάση την χρωστική ουσία που έχει χρησιμοποιηθεί, υπολογίζεται ότι η παλιότερη βραχογραφία έχει ηλικία 2.400 χρόνων περίπου.

The Dragensberg (Photo © airpano.com)

Το Dragensberg είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα, όπως άνθρακας, μαγγάνιο, κασσίτερος, χρυσός και πλατίνα.

ντυπωσιακή είναι η χλωροπανίδα της περιοχής, με σημαντικότερα εκθέματα τον απειλούμενο με εξαφάνιση λευκό ρινόκερο και το γκνου με την λευκή ουρά.

The Dragensberg (Photo © airpano.com)

Τα Dragon Mountains είναι μια από τις υψηλότερες οροσειρές της Νότιας Αφρικής, με μέσο όρο υψομέτρου τα 2.000 μ.

Οι ψηλότερες κορυφές του είναι η Thabana-Ntlenyana (3.482 μ.), η Mafadi (3.450 μ.), η Makoaneng (3.416 μ.) και Njesuthi (3.408 μ.).

Kolor stitching | 6 pictures | Size: 5086 x 2001 | Lens: Standard | RMS: 1.67 | FOV: 112.03 x 41.23 ~ 8.00 | Projection: Cylindrical | Color: LDR |

Το 2000, η UNESCO συμπεριέλαβε τα Όρη Dragensberg στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Gatberg Rock (Photo © airpano.com)

Τα πιο όμορφα αξιοθέατά τους βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου uKhahlamba. Ένα απ’ αυτά τα αξιοθέατα είναι ο καταρράκτης του ποταμού Tugela, που πέφτει από έναν γκρεμό, και αποτελεί τον δεύτερο ψηλότερο στη γη (μετά τους Angel Falls στη Βενεζουέλα), με συνολικό ύψος 948 μ.

Mountain waterfall (Photo © airpano.com)

Πάνω από τον καταρράκτη βρίσκεται το όρος Mont-aux-Sources, απ’ όπου πηγάζει ο ποταμός Tugela.

Λέγεται ότι αυτά τα εδάφη ενέπνευσαν τον Tolkien, ο οποίος γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, για να γράψει το επικό μυθιστόρημα “Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών”.

Tugela Falls (Photo © Matej Hudovernik)

Το ορεινό σύμπλεγμα του Dragensberg δεν θυμίζει τις υπόλοιπες οροσειρές του κόσμου. Εδώ μπορεί κανείς να βρει απόκρυμνες κορυφές δίπλα σε υψίπεδα, δάση και λιβάδια δίπλα σε σαβάνες και πολλά ποτάμια που κυλούν κατά μήκος βαθιών εντυπωσιακών χαραδρώσεων.

Cathedral Peak (3.004 m) (Photo © airpano.com)

Δεν είναι τυχίο, επομένως, το γεγονός ότι δύο εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο αυτό το εκπληκτικό μνημείο της φύσης.

Χάρτης της περιοχής

Πηγές
meresperes.gr
airpano.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...