Το καταφύγιο του Παναιτωλικού

Το ορειβατικό καταφύγιο του όρους Παναιτωλικού βρίσκεται σε ελατόφυτη περιοχή στη θέση “Διασελάκι” στη νότια πλευρά του βουνού σε υψόμετρο 1.170 μέτρων.

Κατασκευάστηκε το 2001 με στρογγυλούς κορμούς δένδρων Φιλανδίας (ελατόπευκο) μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλίας και Ακαρνανίας από το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας–Ιταλίας το INTERREG II.

Το καταφύγιο με ισόγειο 262 τ.μ. και όροφο 104 τ.μ. διαθέτει ένα μικρό υπνοδωμάτιο για τους υπεύθυνους του συλλόγου, υπνοδωμάτιο, τουαλέτες, χώλ, κουζίνα-καθιστικό με κεντρικό τζάκι, ξύλινα τραπέζια και καθιστικούς πάγκους στο ισόγειο, και δύο υπνοδωμάτια στον όροφο και τουαλέτες.

Το καταφύγιο του ΕΟΣ Αγρινίου. Στο βάθος ψηλά διακρίνεται η κορυφή Κόκα (1.691 μ.) του Παναιτωλικού.

Μπορεί να εξυπηρετήσει 50 άτομα για διανυκτέρευση στα υπνοδωμάτια με πλήρη ξενοδοχειακό εξοπλισμό και θέρμανση με ηλεκτρικούς θερμοπομπούς (καλοριφέρ), 60 άτομα στο καθιστικό του για καφέ-πρωϊνό ή φαγητό, καθώς και κουζίνα με όλα τα απαραίτητα σκεύη και σέρβις για αυτοεξυπηρέτηση 60 φιλοξενούμενων (κουζίνα ηλεκτρική-υγραερίου επαγγελματική, ψυγείο κ.λπ.).

Στο υπόγειο εκτός των άλλων φυλάσσονται όλα τα απαραίτητα υλικά ομάδας διάσωσης 20 ατόμων και ο εξοπλισμός για την εκπαίδευση στο στίβο, την πίστα αναρρίχησης και στο flying fox που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου.

Η λίμνη Τριχωνίδα από το κιόσκι του καταφυγίου

Η θέα από το κιόσκι του καταφυγίου είναι πανοραμική, μπορεί κανείς να δει από τα βουνά της Πελοποννήσου μέχρι της Ν.Α. Ηπείρου, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος, τις λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχία και Οζερό, τις τεχνητές λίμνες από τα φράγματα στον ποταμό Αχελώο, και τα Ακαρνανικά όρη και τα όρη Βάλτου.

Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου και Τριχωνίδας, νότια του Παναιτωλικού όρους και βόρεια του Αρακύνθου, εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία. Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 58 μέτρα.

Οσοι ενδιαφέρονται να διαμείνουν στο καταφύγιο μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου 2641045512 καθημερινές και ώρες 20:30-22:00 ή με τον Πρόεδρο του συλλόγου στο κινητό τηλέφωνο 6947220731.

Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται από το χωριό Περιστέρι, απ’ όπου ξεκινάει ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος μήκους 4,5 χιλιομέτρων, που μόνο όχημα 4Χ4 ή ψηλό αυτοκίνητο μπορεί να διασχίσει.

Το Περιστέρι Αιτωλοακαρνανίας απέχει 20 χλμ. ΒΑ της πόλης του Αγρινίου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων στους νότιους πρόποδες του Παναιτωλικού κι έχει 158 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Το «Περιστέρι» είναι η σύγχρονη ονομασία του χωριού και προήλθε από μία κοντινή περιοχή. Παλιά το ονόμαζαν «Λιγόστιανα» και σύμφωνα με αυτά που λένε οι κάτοικοι του χωριού, ονομάστηκε έτσι γιατί την περιοχή εκείνη την κυβερνούσε ένας πασάς ονόματι Λιγοστιάν.

Η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου

Οι πεζοπόροι που θέλουν ν’ ανέβουν στο καταφύγιο, παίρνουν τον χωματόδρομο που ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο του Περιστερίου (υπάρχει σχετική ταμπέλα) και ανηφορίζουν με κατεύθυνση ΒΑ.

Πόρεια σε δασικό δρόμο με κατεύθυνση το καταφύγιο

Το γειτονικό χωριό της Αγίας Βαρβάρας με φόντο την επιβλητική κορυφή του Κούτουπα

Μετά από 2,1 χιλιόμετρα -στα 900 μέτρα υψόμετρο- αφήνουμε τον χωματόδρομο (για να κόψουμε δρόμο) και ανηφορίζουμε στα δεξιά μας σε μονοπάτι που μας βγάζει πάλι στον χωματόδρομο στα 1.080 μέτρα υψόμετρο.

Πορεία στον δασικό δρόμο που σύντομα μας οδηγεί στην είσοδο του καταφυγίου. Στα αριστερά του καταφυγίου υπάρχει κιόσκι χτισμένο σε μπαλκόνι με υπέροχη θέα προς τη λίμνη Τριχωνίδα. Μην την χάσετε.

Περισσότερες πληροφορίες για το καταφύγιο του Παναιτωλικού μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου, εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το χωριό Περιστέρι μπορείτε να βρείτε εδώ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...