Το πρώτο στον κόσμο ξύλινο τεχνικό πιολέ είναι γεγονός

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο χειμερινός ορειβατικός εξοπλισμός ήταν κατασκευασμένος από μέταλλο, προκειμένου να είναι στιβαρός και ανθεκτικός. Όχι πια.

Τα περισσότερα πιολέ είναι φτιαγμένα από ατσάλι για ευνόητους λόγους. Τον περασμένο μήνα, όμως, οι ιδιοφυΐες της Furnace Industries παρουσίασαν το νέο τους ξύλινο επίτευγμα, που είναι τόσο ανθεκτικό όσο και όμορφο.

Χρειάστηκαν 4 χρόνια και 27 πρωτότυπα μοντέλα για τη δημιουργία του Kronos. Του πρώτου στον κόσμο ξύλινου τεχνικού πιολέ. Το πιολέ αυτό πέρασε όλα τα τεστ αντοχής και οι επιδόσεις του αποδείχθηκαν εφάμιλλες ενός ατσάλινου πιολέ.

Η κατασκευάστρια εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι το προϊόν της μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα από τους ορειβάτες στα βουνά, γιατί όπως δηλώνει ο Ben Carlson -εκ των συνιδιοκτητών της εταιρείας: “Πολλοί άνθρωποι θέλουν να το αγοράσουν μόνο και μόνο για να το κρεμάσουν ως στολίδι πάνω από το τζάκι τους, γεγονός που αδικεί το προϊόν”.

Σύμφωνα με τον George Fisher, συνιδιοκτήτη και σχεδιαστή του Kronos: “Για την κατασκευή του ξύλινου τεχνικού πιολέ δανειστήκαμε ιδέες από τη βιομηχανία κόντρα πλακέ. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε αναπτύχθηκε, αρχικά, στη δεκαετία του 1940 για χρήση σε έλικες αεροπλάνων, και τελικά έφτασε να χρησιμοποιείται για την κατασκευή της κάτω πλευράς του αμαξώματος των αγωνιστικών αυτοκινήτων της Formula 1”.

Η κατασκευή του υλικού γίνεται πιέζοντας λεπτές στρώσεις από ξύλο οξυάς και ρητίνη μαζί, υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πιέσεως, έως ότου η ρητίνη να εισχωρήσει στη δομή των κυττάρων του ξύλου, δημιουργώντας μια ισχυρή και πολύ πυκνή σύνθεση.

“Η κατασκευή της ξύλινης λαβής ήταν το εύκολο μέρος”, λέει ο Carlson. “Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να ενώσουμε τη λαβή με τα ατσάλινα τμήματα του πιολέ”.

Προκειμένου, τα ατσάλινα κομμάτια να μην σπάσουν το ξύλο στα σημεία ένωσής τους, ο Fisher ανέπτυξε μια ειδική μεθοδολογία συναρμολόγησης, που δεν είναι της παρούσης να αναπτύξουμε.

Όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές του πιολέ, τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ξύλου είναι ότι τα χέρια μένουν πιο ζεστά, κι ότι έχει πιο μαλακή ταλάντευση και καλύτερη ευαισθησία.

Το επόμενο βήμα της εταιρείας είναι να πείσει τους καταναλωτές ότι το ξύλινο πιολέ της είναι ισάξιο με τα ατσάλινα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Η τιμή του πιολέ είναι αλμυρή, και πωλείται προς $389 έκαστο.

Πηγή
outsideonline.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...