Χειμώνας 2015-2016: Η ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας πολιορκεί το Nanga Parbat

Αεροφωτογραφία του Nanga Parbat

Η χειμερινή ορειβατική σεζόν στα Ιμαλάια και το Καρακόρουμ ξεκινά σε μερικές ημέρες και πολλές αποστολές προετοιμάζονται για την απόλυτη πρόκληση. Το K2 και το Nanga Parbat είναι οι μοναδικές 8άρες κορυφές που δεν έχουν κατακτηθεί ακόμη τον χειμώνα.

Το K2 προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από δυσεπίλυτα προβλήματα, που έχουν να κάνουν από δυσκολίες στην υλικοτεχνική υποστήριξη μέχρι στις σκληρές καιρικές συνθήκες. Στο παρελθόν, μόλις 3 αποστολές προσπάθησαν να το ανέβουν τη χειμερινή σεζόν.

Από την άλλη πλευρά, το Nanga Parbat έχει εύκολη πρόσβαση στην Κατασκήνωση Βάσης και είναι και 500 μέτρα χαμηλότερο από το K2. Παρόλα αυτά, και οι 25 χειμερινές αποστολές του παρελθόντος απέτυχαν παταγωδώς, εξαιτίας του απρόβλεπτου καιρού και των άσχημων συνθηκών αναρρίχησης.

Τον περσινό χειμώνα, ο Denis Urubko, ο Adam Bielecki και ο Alex Txikon, μαζί με τους Artiom Braun και Dmitry Siniew, ξεκίνησαν να ανέβουν στο K2 από την Κινεζική πλευρά, αλλά η άδειά τους ανακλήθηκε μία μόλις ημέρα πριν την αναχώρηση της ομάδας. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε την ανάρτηση με τίτλο K2 Winter Expedition 2015: «Μια φυσιολογική ανάβαση».

Φέτος, μια Πολωνική αποστολή σκόπευε να επιχειρήσει το K2 από την πλευρά του Πακιστάν, αλλά τα σχέδιά τους ματαιώθηκαν. Έτσι, οι παγωμένες πλαγιές του K2 θα μείνουν απάτητες αυτόν τον χειμώνα.

Αντίθετα, το χειμερινό Nanga Parbat έχει γίνει πια “καθεστώς” για ορισμένους ορειβάτες. Ο μαέστρος του χειμερινού Nanga, ο Πολωνός Tomek Mackiewicz θα είναι εκεί για έκτη φορά! Ο Ισπανός Alex Txikon και ο Ιταλός Daniele Nardi θα επιχειρήσουν μαζί να σπάσουν τη χειμερινή κακοδαιμονία του Nanga Parbat. Θα είναι εκεί και ο Ιταλός Simone Moro μαζί με την σαμπατριώτισσά του Tamara Lunger, για να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε πέρσι. Ο Πολωνός Marek Klonowski βρίσκεται ήδη στο Πακιστάν με μια διαφορετική σύνθεση ομάδας απ΄ό,τι πριν δυο χρόνια. Τελευταίος αλλά όχι έσχατος, ο ταλαντούχος Πολωνός αλπινιστής Adam Bielecki, ο οποίος έχει στο παλμαρέ του τις πρώτες χειμερινές αναβάσεις στο Gashebrum I (8.080 m.) και Broad Peak (8.051 μ.), θα επιχειρήσει να προσθέσει μια ακόμη πρωτιά.

Απ΄όλα τα παραπάνω, ένα συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα. Φέτος τον χειμώνα θα γίνει χαμός στο Nanga Parbat. Η ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας έχει μαζευτεί στα βόρεια του Πακιστάν για να δαμάσει το “Γυμνό Βουνό” (η ετοιμολογία του Nanga Parbat). Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άκρως ενδιαφέρουσες. Ας ευχηθούμε να επιστρέψουν όλοι τους ασφαλείς στα σπίτια τους ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Nanga Parbat Winter Expedition 2016

1. International Team

Μια τετραμελής διεθνής ομάδα θα επιχειρήσει την Kinshofer Route με το παραδοσιακό στυλ αναρρίχησης, δηλ. με ενδιάμεσες κατασκηνώσεις και τη χρήση φιξαρισμένων σχοινιών, αλλά χωρίς τη χρήση οξυγόνου.

2. Nanga Dream – Justice for All

Μια εννιαμελής ομάδα που αποτελείται από επτά Πολωνούς και δύο Πακιστανούς ορειβάτες θα επιχειρήσει την ανάβαση στο Nanga Parbat από το Rupal Face και μέσω της Schell Route, με παραδοσιακό στυλ που θα περιλαμβάνει ενδιάμεσες κατασκηνώσεις και σταθερά σχοινιά.

3. Nanga Revolution

Το Πολωνικό ντουέτο των Adam Bielecki (πρώτη χειμερινή ανάβαση του Gashebrum I και Broad Peak) και Jacek Czech θα προσπαθήσει να ανέβει την Kinshofer Route με αλπικό στυλ.

4. The North Face Expedition Team

Η The North Face στέλνει στο Nanga Parbat τον πολύπειρο Simone Moro μαζί με την Tamara Lunger, η οποία θα επιχειρήσει την δεύτερη χειμερινή της ανάβαση σε 8αρα κορυφή (Manaslu 2015). Η διαδρομή που έχει επιλεγεί είναι η Messner 2000, μια διαδρομή που δεν έχει ολοκληρωθεί, και σκοπεύουν να βάλουν αυτοί τα τελευταία κομμάτια στο παζλ.

5. The Rubber Duck Team

H Elisabeth Revol (Γαλλία), ο Tomek Mackiewicz (Πολωνία) και ο Arslan Ahmed Ansari (Πακιστάν) θα επιχειρήσουν να αναρριχηθούν στην Messner 2000 με καθαρό αλπικό στυλ. Τόσο η Elisabeth όσο και ο Tomek έχουν πίσω τους αρκετές χειμερινές προσπάθειες στο Nanga και είναι εξαιρετικά έμπειροι, φτάνοντας πέρσι στα 7.800 μέτρα στην Messner 2000 Route. Έφτασαν 300 μόλις μέτρα κάτω από την κορυφή και είναι το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ ύψους για χειμώνα στο Nanga, και ταυτόχρονα το ψηλότερο σημείο που έχει φτάσει κανείς στην Messner 2000.

Πηγές
altitudepakistan.blogspot.gr
valandre.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...