Χειμώνας 2018: Ο Simone Moro και η Tamara Lunger καθ’ οδόν προς Σιβηρία

Η χειμερινή σεζόν και οι αποστολές στα μεγάλα βουνά του κόσμου έχουν ξεκινήσει, και μέχρι στιγμής η προσοχή μας επικεντρώνεται κυρίως στην προσπάθεια του Alex Txikon για την πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Everest χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου και στην πολωνική ομάδα που βρίσκεται ήδη στην Κατασκήνωση Βάσης του K2. Υπάρχουν όμως και άλλες ενδιαφέρουσες εξελίξεις, όπως η τελευταία αποστολή των Simone Moro και Tamara Lunger, η οποία υπόσχεται πολύ κρύο.

Το ιταλικό δίδυμο, το οποίο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους στο Nanga Parbat με τα γνωστά ιστορικά αποτελέσματα, τώρα κατευθύνεται προς την περιοχή Chersky Range της Σιβηρίας σε μια άκρως ιδιαίτερη ορειβατική αποστολή.

Έχουν θέσει ως στόχο τους την πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Peak Pobeda, ένα βουνό 3.003 μέτρων, που τιμωρεί τους ορειβάτες με το ακραίο ψύχος του παρά με το υψόμετρό του.

Ο Simone Moro την έχει χαρακτηρίσει ως την “ψυχρότερη ανάβαση στην ιστορία, στο ψυχρότερο βουνό του πλανήτη”. Πόσο κρύο θα είναι, αλήθεια;

Η μέση θερμοκρασία σε αυτό το τμήμα της Σιβηρίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι περίπου -43ºC, με την πιο ψυχρή θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στην περιοχή να ανέρχεται στους -71ºC. Σαν να μην έφτανε αυτό, το ίδιο το βουνό υπόσχεται να είναι ακόμα πιο κρύο.

Προφανώς, δεν θα υπάρξει μεγάλη ανάγκη για εγκλιματισμό σε αυτή την αποστολή, αλλά το ακραίο ψύχος θα δημιουργεί μερικές σοβαρές προκλήσεις. Δύο σημαντικοί παράγοντες, που αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας της ανάβασης, είναι η μικρής διάρκειας ημέρες και οι ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο βουνό αυτή την εποχή του χρόνου, ιδίως οι θυελλώδεις άνεμοι και οι τεράστιες ποσότητες χιονιού που συσσωρεύονται στις πλαγιές του βουνού, που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν την πρόσβαση στην κορυφή.

Την ομάδα, εκτός από τον Moro και την Lunger, θα πλαισιώσουν ο φωτογράφος Matteo Zanga, ο δημοσιογράφος Filippo Valoti Alebardi και ο Oleg Sayfulin, ένας τοπικός οδηγός βουνού που είναι καλός γνώστης της περιοχής του Peak Pobeda.

Η ομάδα θα αναχωρήσει από την Ιταλία στις 22 Ιανουαρίου. Πρώτα θα ταξιδέψουν στη Ρωσία, και στη συνέχεια στη Σιβηρία, απ’ όπου μετά από μια πορεία 3 ωρών με snowmobiles θα φτάσουν στο σημείο εκκίνησής τους. Από εκεί, με cross-country σκι, θα πλησιάσουν στο βουνό, όπου θα στήσουν την κατασκήνωση βάσης και θα προετοιμαστούν για την ανάβαση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η επιστροφή έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...