Όρος Elbrus: Ένα από τα “7 θαύματα της Ρωσίας”

Photo © perstt

Το όρος Elbrus (Ελμπρούς) είναι η ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης και μια από τις Επτά Κορυφές (Seven Summits).

Βρίσκεται στη Ρωσία, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Γεωργία, και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους τόπους, που επέλεξαν οι Ρώσοι στα πλαίσια του διαδικτυακού διαγωνισμού «Τα 7 θαύματα της Ρωσίας»¹.

Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το πώς κατανέμεται το Elbrus ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία.

Οι πλέον σύγχρονες απόψεις καθορίζουν ηπειρωτικό σύνορο τη λεκάνη απορροής του Καυκάσου, κάτι που τοποθετεί το Elbrus ως την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης.

Αν και το Elbrus είναι η ψηλότερη κορυφή της ευρωπαϊκής ηπείρου, τεχνικώς είναι από τις ευκολότερες ψηλές κορυφές της.

Το βουνό αποτελεί τμήμα της οροσειράς του Καυκάσου, μιας από τις πιο απόκρημνες οροσειρές στον κόσμο.

Το βουνό έχει δυο κύριες κορυφές. Η Δυτική κορυφή (Western summit) έχει υψόμετρο 5.642 μ., ενώ η Ανατολική κορυφή (Eastern summit) είναι λίγο χαμηλότερη στα 5.621 μ.

Photo © Negrilli

Στην πραγματικότητα δεν είναι βουνό άλλα ηφαίστειο που εξερράγη για τελευταία φορά το 50 π.Χ. περίπου.

Σήμερα είναι διάσημο για τους τεράστιους όγκους πάγου που το καλύπτουν. Έχει πηγές με μεταλλικό νερό και στις πλαγιές της ανατολικής κορυφής υπάρχει εκπομπή όξινων θειούχων και χλωριούχων αερίων για να μας θυμίζουν την ηφαιστειακή καταγωγή του.

Photo © Kirill Grekov

Για πρώτη φορά η ανατολική κορυφή κατακτήθηκε το 1829 από μια ομάδα επιστημονικού χαρακτήρα (συμμετείχαν γεωλόγοι, γεωφυσικοί, βοτανολόγοι, ζωολόγοι κλπ.) με επικεφαλής τον στρατηγό του αυτοκρατορικού Ρωσικού στρατού Emmanuel (Εμμανουέλ) και με βοηθητικούς 650 στρατιώτες, 350 Κοζάκους καθώς και τοπικούς οδηγούς.

Όμως η έλλειψη εμπειρίας και ο εξοπλισμός αναρρίχησης που δεν ήταν και ο καταλληλότερος, ανάγκασε τους περισσότερους να επιστρέψουν.

Η ανάβαση συνεχίστηκε με έξι άτομα και σε υψόμετρο περίπου 5.300 μέτρων αναγκάστηκαν να σταματήσουν οι τρεις.

Τελικά πρώτος κατάφερε να φτάσει στην κορυφή ο Khillar Khachirov (Κίλαρ Χασίροβ) ενώ ο επικεφαλής Emmanuel παρακολουθούσε την ανάβαση με ένα ισχυρό τηλεσκόπιο.

Το εγχείρημα χαράχτηκε σε μια πέτρα η οποία όμως με το χρόνο χάθηκε, για τα την ανακαλύψει, εντελώς συμπτωματικά, 103 χρόνια αργότερα ένας ορειβάτης καλυμμένη από λειχήνες.

Η δυτική κορυφή που είναι και η ψηλότερη πατήθηκε για πρώτη φορά από μια ομάδα Βρετανών ορειβατών το 1874 με επικεφαλής τον Florence Crauford Grove, στην οποία έλαβαν μέρος οι Frederick Gardner, Horace Walker και ο Ελβετός Peter Knubel.

Photo © airpano.com

Με έναν τέτοιο γίγαντα δεν υπήρχε περίπτωση να μη θέλει να αναμετρηθεί μαζί του και ο Χίτλερ. Ήταν θέμα γοήτρου να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης.

Τον Αύγουστο του 1942, στρατιώτες της αλπικής μεραρχίας της Βέρμαχτ κατάφεραν να ανυψώσουν τη ναζιστική σημαία στην δυτική κορυφή του Elbrus.

Σε όσους συμμετείχαν απονεμήθηκε ο Σιδηρούν Σταυρός και μετάλλιο με την επιγραφή «Η Κορυφή του Χίτλερ».

Όμως μέχρι τον Φεβρουάριο του 1943 η Βέρμαχτ είχε εξαλειφθεί από τις πλαγιές του όρους και οι Σοβιετικοί στρατιώτες κατέβασαν τον αγκυλωτό σταυρό και ανύψωσαν την σοβιετική σημαία.

Photo © airpano.com

Photo © airpano.com

Photo © airpano.com

Ο χιονισμένος γίγαντας έχει διάφορες ονομασίες – «αιώνιο βουνό», «βουνό της ευτυχίας» – συνολικά 40 ονομασίες στις γλώσσες των ντόπιων λαών.

Όμως η λέξη Ελμπρούς σε μετάφραση από την τουρανική γλώσσα σημαίνει «βουνό, γύρω από το οποίο περιστρέφονται τα νέφη».

Και αυτή η ονομασία δικαιώνεται, γιατί, αν στην κορυφή «κολλήσει» κάποιο νέφος, πρέπει να περιμένεις αλλαγές στον καιρό όχι προς το καλύτερο.

Photo © airpano.com

Photo © airpano.com

Photo © airpano.com

Όχι λιγότερο από τα σύννεφα, το Elbrus συνδέεται με μυστικά. Αυτό το βουνό οι ορειβάτες το θεωρούν ως το πιό μυστηριώδες στη Γη.

Στη βόρεια πλαγιά του, σε ύψος 2 χλμ., βρίσκεται ένας απόλυτα ισοπεδωμένος χώρος, το λεγόμενο «γερμανικό αεροδρόμιο».

Εκεί με διαταγή του Χίτλερ λένε ότι έπαιρναν τους μοναχούς του Θιβέτ, για να μάθουν το μέλλον. Και ακόμα πιό ψηλά βρίσκεται άλλος ένας εκπληκτικός τόπος – το ξέφωτο των πέτρινων μανιταριών – των αρχαίων βωμών.

Άνθρωποι που επισκέφθηκαν αυτό τον τόπο, λένε ότι στο ξέφωτο συχνά ακούγονται παράξενοι ήχοι.

Photo © airpano.com

Photo © airpano.com

Το Elbrus είναι ένας παράδεισος και για τους αρχαιολόγους. Υπάρχουν ακόμα ανέγγιχτες περιοχές και συχνά ανακαλύπτονται οικισμοί, ιερά, τάφοι, ιερογλυφικά σχέδια σε βράχους, από διαφορετικές χρονικές περιόδους και διαφορετικά έθνη.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα βραχιόλι από σίδερο με σκάλισμα φιδιού και χρονολογείται περίπου 3600 ετών.

Τέλος λέγεται ότι μόνο άνθρωποι με καθαρή ψυχή μπορούν να το ανέβουν διαφορετικά το ίδιο το βουνό δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν.

Ταξιδέψτε σε αυτόν τον δικέφαλο γίγαντα και ανακαλύψτε την άγρια μεγαλοπρέπειά του μέσα από το βίντεο που ακολουθεί!

¹ Την 1 Οκτωβρίου του 2007 είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός ανάδειξης των 7 θαυμάτων της Ρωσίας στη συνόψιση των αποτελεσμάτων του οποίου πήρε μέρος και ο Ραδιοσταθμός “Η Φωνή της Ρωσίας”. Με βάση την λαϊκή ψηφοφορία στον κατάλογο θαυμάτων στην αρχή είχαν συμπεριληφθεί 600 μνηνεία του πολιτισμού και της φυσικής κληρονομιάς της Ρωσίας, ενώ στον τελικό γύρο προκρίθηκαν μόνο 14 απ’ αυτά. Στα πλαίσια των γιορταστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της κύριας κρατικής γιορτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας- της Ημέρας της Ρωσίας, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας ανακοινώθηκαν 7 θαύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας που είναι τα πιο όμορφα και τα πιο σπάνια χειροποίητα και φυσικά αξιοθέατα της χώρας: η μεγαλύτερη στον κόσμο λίμνη με γλυκό νερό- η Βαϊκάλη, ο Ναός του Βασιλείου του Ευτυχούς στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, το αρχιτεκτονικό συγκρότημα του Πετεργκόφ στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης, ο τύμβος Μαμάγιεφ και το ύψους 85 μέτρων άγαλμα της Μητέρας-Πατρίδας στο Βολγκογκράντ, τον τόπο όπου έγινε μία από τις πιο αιματηρές μάχες του Β΄Παγκοσμίου πολέμου. Εκτός απ’ αυτό, στον κατάλογο «7 θαυμάτων της Ρωσίας» συμπεριλήφθηκαν οι ομορφότεροι «Διαβρωσιγενείς Στύλοι» στο έδαφος της ρωσικής δημοκρατίας των Κόμι, το υψηλώτερο σημείο της Ευρώπης – το βουνό Ελμπρούς στον Καύκασο, καθώς επίσης και η Πεδιάδα των Θερμοπιδάκων στην Καμτσάτκα.

Χάρτης της περιοχής

Πηγές
taxidistirosia.com
skifun.gr
gr.rbth.com
wikipedia.org

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...