Nanga Parbat Film (2010)

Η ταινία που διηγείται την θρυλική ανάβαση του Reinhold Messner στο Nanga Parbat, στην οποία σκοτώθηκε ο μικρότερος αδελφός του, αναζωπύρωσε μια παλιά πικρή ορειβατική διαμάχη και εξώθησε τους συνορειβάτες του Messner να χαρακτηρίσουν την εκδοχή των γεγονότων που παρουσιάζονται στην ταινία ως “ψευδή”.

Μια ομάδα ορειβατών που συντρόφευσαν τον Messner και τον αδελφό του Gunther στην αποστολή του 1970 επέκρινε τους δημιουργούς του Nanga Parbat για μεροληπτική παρουσίαση της εκδοχής των γεγονότων της μία μόνο πλευράς -και απείλησαν με μηνύσεις.

Το διαφημιστικό σλόγκαν της ταινίας του σκηνοθέτη Joseph Vilsmaier ήταν “Δύο αδέλφια, ένα Βουνό, η Μοίρα τους”.

Από την αρχή της ταινίας, μεγάλο μέρος της οποίας γυρίστηκε στην περιοχή του Nanga Parbat στο Πακιστάν, καθίσταται σαφές ότι αφηγείται τα γεγονότα “όπως τα έχει περιγράψει ο Reinhold Messner”.

Ενώ ο Messner έλεγε πάντα ότι ο αδελφός του Gunther, 23 ετών τότε, θάφτηκε από χιονοστιβάδα, άλλα μέλη της αποστολής ισχυρίζονται ότι ο Reinhold εγκατέλειψε τον άρρωστο από τη νόσο του υψομέτρου αδελφό του, προκειμένου να εξερευνήσει την απάτητη δυτική πλευρά του Diamir Face.

Η ανακάλυψη των λειψάνων του Gunther στο Diamir Face το 2005, δικαίωνε επί της ουσίας τους ισχυρισμούς του Reinhold.

Αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό για να δώσει τέλος στον πόλεμο δηλώσεων μεταξύ των μελών εκείνης της αποστολής.

Ο Gerhard Baur, μέλος της αποστολής του 1970, δήλωσε ότι η ταινία ήταν προκατειλημμένη και εξέφρασε την λύπη του που οι συντελεστές της ταινίας αγνόησαν τόσο τον ίδιο όσο και τα υπόλοιπα μέλη.

“Η ταινία επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του Messner ότι… από καθαρή ανάγκη, αποφάσισε να κατέβει από το Diamir Face, και ότι ο Gunther θάφτηκε από χιονοστιβάδα… εγώ, ακόμη και σήμερα, δεν αποδέχομαι αυτήν την εκδοχή των γεγονότων… Ήμουν παρών τρεις φορές όταν ο Messner μίλησε με μεγάλο ενθουσιασμό για την επιθυμία του να εξερευνήσει το Diamir Face, λέγοντας ότι θα αποτελέσει το επόμενο άλμα στον κόσμο του αλπινισμού”, είπε ο Baur, και συμπλήρωσε ότι αισθάνθηκε “πληγωμένος” για το γεγονός ότι η υπόλοιπη ομάδα κατηγορείται ότι παρέλειψε να προσφέρει τη βοήθειά της στον Gunther. “Πονάει πολύ το γεγονός ότι όσοι από εκείνη την αποστολή που δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας, δεν έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους”.

Το εμβληματικό Nanga Parbat (8.126 μ.)

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε ότι: “Είναι μια κατασκευασμένη ιστορία, και δεν είναι η αλήθεια για το Nanga Parbat… παρουσιάζεται ως ντοκιμαντέρ, χωρίς όμως να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.

Ο γιος του αρχηγού της αποστολής karl Maria Herrligkoffer κατηγόρησε τον Messner για προσβολή της μνήμης του πατέρα του και ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ανάληψης νομικής δράσης.

“Δεν αναγνωρίζω τον πατέρα μου, έτσι όπως παρουσιάζεται στην ταινία, κι επειδή έχει πεθάνει δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του”, είπε ο Klaus Herrligkoffer, επικρίνοντας την εικόνα του τυραννικού αρχηγού, ο οποίος απέτυχε να βοηθήσει τους αδελφούς Messner, που αποδίδει η ταινία στον πατέρα του.

Ο Max von Kienlin, συνορειβάτης και πρώην φίλος του Messner, δήλωσε: “Η ταινία είναι μια παραποίηση της αλήθειας. Προσθέτει πράγματα που δεν έγιναν, και αφήνει απ’ έξω ό,τι είχε συμβεί”.

Ο Reinhold Messner κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων

Ο Reinhold Messner δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό ορειβατικού ενδιαφέροντος Klettern ότι η ταινία επρόκειτο να “προκαλέσει έντονα συναισθήματα στους θεατές”.

Επίσης, δήλωσε: “Εγώ προσωπικά δεν είχα την ανάγκη να κάνω αυτήν την ταινία, αλλά ήταν σημαντική για την οικογένειά μου. Δεν προσπαθούμε να φτιάξουμε μια ιστορία σχετικά με τον ηρωισμό. Περισσότερο ήθελα να θέσω κρίσιμα ερωτήματα στον εαυτό μου για το τι συνέβει στο Nanga Parbat”.

Δείτε το trailer:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...