Γεράνεια Όρη

Τα Γεράνεια Όρη εκτείνονται από την κοιλάδα των Μεγάρων και την Κακιά Σκάλα μέχρι το Λουτράκι και το Ηραίο (ακρωτήριο Μαλαγκάβι). Περιβάλλονται από το Σαρωνικό, τον Κορινθιακό και τον κόλπο των Αλκυονίδων.

Είναι βραχώδη, με απότομες πλαγιές και μεγάλες χαράδρες και η κορυφή τους βρίσκεται στη θέση Μακρυπλάγι στα 1.369 μ., όπου και υπάρχει πύργος επικοινωνιών του ΟΤΕ.

Είναι κατάφυτα από πεύκα (χαλέπιος πεύκη) και τα υψηλότερα σημεία τους σκεπάζει η κεφαλληνιακή ελάτη. Η θαμνώδης βλάστηση είναι πλούσια και έχουν καταγραφεί 950 είδη και υποείδη φυτών, πολλά από αυτά σπάνια. Πλατάνια, βελανιδιές, πουρνάρια και μυρτιές συμπληρώνουν τη χλωρίδα του βουνού.

Την πανίδα τους αποτελούν τσακάλια, αλεπούδες, λαγοί, γεράκια κ.α. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών (Natura 2000).

Οι Αλκυονίδες νήσοι

Από τα έγκατα των Γερανείων προέρχεται το ιαματικό νερό Λουτρακίου και το φημισμένο επιτραπέζιο μεταλικό νερό του.

Σύμφωνα με την παράδοση που μας διέσωσε ο Παυσανίας, το όνομα του βουνού προέρχεται από τους γερανούς (πουλιά με μακρύ λαιμό). Κατά τον κατακλυσμό την εποχή του Δευκαλίωνα, ο Μέγαρος, γιος του Δία και της νύμφης Σιθνίδας, για να σωθεί κολύμπησε προς τις κορυφές του βουνού οδηγούμενος από τις κραυγές των γερανών που πετούσαν από πάνω του.

Στο βάθος διακρίνεται η κορυφή Μακρυπλάγι (1.369 μ.)

Πρόκειται για ένα ανεκτίμητης αξίας οικοσύστημα που διασώζεται αλώβητο στην Αττική, αποτελώντας κεντρικό της πνεύμονα.

Η Κόρινθος από τα Γεράνεια

Η μοναδική θέα ταυτόχρονα σε δύο θάλασσες και μέχρι τις κορυφές του Παρνασσού, η ποικιλία των διαδρομών, μαζί με τα αναρίθμητα σηματοδοτημένα και μη μονοπάτια καθιστούν τα Γεράνεια προσφιλή προορισμό για κάθε φυσιολάτρη, προσφέροντας μοναδική ευκαιρία για αναρρίχηση, πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία.

Μόλις μια ώρα από την Αθήνα, ένας προορισμός μέσα σε ένα καταπράσινο βουνό για να το περπατάς και να αισθάνεσαι ότι ξαναγεννιέσαι.

Το χωριό Πίσια

Χάρτης της περιοχής

ΓΕΡΑΝΕΙΑ-ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ-ΠΑΤΕΡΑΣ • ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 1:25.000

Περιγραφή
Πεζοπορικός χάρτης του Κιθαιρώνα, του Πατέρα και των Γερανείων σε κλίμακα 1:25.000.
Οι ορεινοί όγκοι της δυτικής Αττικής είναι οι κατ’εξοχήν τόποι όπου μπορεί κανείς ακόμα να βιώσει τη γλυκύτητα της Αττικής γης, όπου συνυπάρχουν το μοσχομυριστό πεύκο και η χιλιόχρονη ελιά με τις αρχαίες πέτρες (φυσικές ή λαξευμένες).

Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Ανάβαση
Έτος έκδοσης: 2018
Κωδικός χάρτη: 1.4-1.5
Κλίμακα: 1:25.000

Για την ηλεκτρονική αγορά του χάρτη κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...