Εννιάχρονο αγόρι ανέβηκε στην κορυφή του όρους Aconcagua

Το όρος Aconcagua, η ψηλότερη κορυφή της Αμερικής (Photo: Roberto Castillo/Wikimedia)

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 2013, ο Tyler Armstrong, ένα εννιάχρονο αγόρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο νεώτερος άνθρωπος που κατακτά την κορυφή του όρους Aconcagua (6.961 μ.), της ψηλότερης κορυφής της Αμερικανικής ηπείρου και μιας από τις επονομαζόμενες “Επτά Κορυφές” (The Seven Summits), δηλ. των ψηλότερων κορυφών των επτά ηπείρων.


Ο μαθητής της τετάρτης δημοτικού από το Yorba Linda της Καλιφόρνιας ανέβηκε στην κορυφή των 6.961 μ. συνοδεία του πατέρα του, Kevin, και του Θιβετιανού επαγγελματία οδηγού βουνού Lhawang Dhondupa. Ακολούθησαν την βορειο-ανατολική διαδρομή, γνωστή ως “Polish Glacier”, η οποία δεν απαιτεί τεχνική αναρρίχηση.
“Από εδώ πάνω μπορείς να δεις την ατμόσφαιρα της Γης. Βρίσκεσαι πάνω από τα σύννεφα και έχει πολύ κρύο”, δήλωσε ο Tyler σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press.
Περίπου 2.000 από τους 7.000 που αποκτούν άδεια κάθε χρόνο για να ανέβουν στο Aconcagua καταφέρνουν να προσεγγίσουν την κορυφή του. Η έλλειψη οξυγόνου στο μεγάλο υψόμετρο, το επικίνδυνο πεδίο και το τσουχτερό κρύο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ορειβάτες μέχρι σήμερα. Παρόλο που δεν χορηγείται άδεια σε άτομα κάτω των 14 ετών για να ανέβουν στο βουνό, οι γονείς του Tyler έπεισαν τον Αργεντινό δικαστή ότι ο γιος τους μπορεί να ολοκληρώσει με ασφάλεια την συγκεκριμένη ανάβαση.

Ο Tyler Armstrong ανεβαίνει στα βουνά από τα επτά του χρόνια. Πέρσι ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο και έγινε ο δεύτερος νεώτερος άνθρωπος που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Το 2011 ο Armstrong έγινε ο νεώτερος ορειβάτης που ανέβηκε στην κορυφή του όρους Whitney (4.421 μ.), της ψηλότερης κορυφής των Η.Π.Α. (εκτός της πολιτείας της Αλάσκας).
“Κάθε παιδί μπορεί πραγματικά να κάνει αυτά που κάνω εγώ”, δηλώνει ο Armstrong στο Associated Press. “Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να προσπαθήσουν και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην επίτευξη αυτού του στόχου”.

Υπέργεια λήψη του Aconcagua (Photo: Beatriz Moisset/Wikimedia)

Το όρος Aconcagua (Ακονκάγκουα ή Ακονκάγουα) είναι το ψηλότερο βουνό στην Αμερική με ύψος 6.961 μ. Βρίσκεται στις Άνδεις, στην επαρχία Μεντόσα της Αργεντινής, 112 χλm. ΒΔ της πρωτεύουσα της επαρχίας Μεντόσα. Η κορυφή απέχει περίπου 5 χλμ. από την επαρχεία Σαν Χουάν και 15 χλμ. από τα σύνορα με τη Χιλή. Το Aconcagua είναι η υψηλότερη κορυφή τόσο στο δυτικό όσο και στο νότιο ημισφαίριο.
Η πρώτη προσπάθεια για την κατάκτηση του Aconcagua από έναν Ευρωπαίο έγινε το 1883 από μια ομάδα της οποίας ηγείτο ο Γερμανός γεωλόγος και εξερευνητής Πάουλ Γούσφελντ. Ξεγέλασε τους αχθοφόρους με την ιστορία ότι υπήρχε θησαυρός στο βουνό και πλησίασε το βουνό από το Ρίο Βολκάν, κάνοντας δύο απόπειρες για την κατάκτηση της κορυφής από τη βορειοδυτική κορυφογραμμή, φτάνοντας σε υψόμετρο 6.500 μ. Η διαδρομή που ακολούθησε είναι πλέον η συνηθισμένη διαδρομή μέχρι τη κορυφή. Η πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση ήταν το 1897 από μια βρετανική αποστολή με επικεφαλής τον Έντουαρντ Φιτζέραλντ. Η κορυφή κατακτήθηκε από τον Ελβετό οδηγό Matthias Zurbriggen στις 14 Ιανουαρίου και από δύο άλλα μέλη της αποστολής λίγες ημέρες αργότερα.

Mount Aconcagua (Photo: Mario Roberto Duran Ortiz/Wikimedia)

Το Aconcagua είναι ένα τεχνικά εύκολο βουνό, αν προσεγγιστεί από τα βόρεια, μέσω της συνηθισμένης διαδρομής. Eίναι αναμφισβήτητα το ψηλότερο μη τεχνικό βουνό στον κόσμο, δεδομένου ότι η βόρεια διαδρομή δεν απαιτεί σχοινιά, πιολέ και καρφιά. Αν και οι επιπτώσεις λόγω του μεγάλου υψομέτρου είναι σημαντικές (η ατμοσφαιρική πίεση στη κορυφή είναι το 40% εκείνης που απαντάται στο επίπεδο της στάθμης της θάλασσας), η χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου δεν απαιτείται. Η ασθένεια του υψομέτρου επηρεάζει σε διαφορετικό βαθμό τους ορειβάτες, ανάλογα με το βαθμό του εγκλιματισμού. Ακόμη και αν η συνηθισμένη διαδρομή είναι τεχνικά εύκολη, αρκετοί ορειβάτες χάνουν τη ζωή τους στο βουνού (μόνο τον Ιανουάριο του 2009 πέντε ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους). Η κύρια αιτία είναι ότι πολλοί ορειβάτες υποτιμούν τους κινδύνους της ανάβασης και τον ψυχρό καιρό, ο οποίος αποτελεί μια πραγματική πρόκληση σε αυτό το βουνό. Λόγω των καιρικών συνθηκών κοντά στην κορυφή, τα κρυοπαγήματα είναι πολύ συχνά.
Η κατασκήνωση βάσης είναι γνωστή ως Πλάσα ντε Μούλας, σε υψόμετρο 4.370 μ. Θεωρείται ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στο κόσμο μετά από αυτή του όρους Everest.

Σκιαγράφημα των διαδρομών για την κορυφή του Aconcagua

Πηγές
outsideonline.com
wikipedia.org

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...