Κεφαλάρι Κορινθίας

Χωμένο στα υψίπεδα της Μικρής Ζήρειας, κοντά στο γαλάζιο άγγιγμα του Κορινθιακού κόλπου και πλάι στη Στυμφαλία λίμνη, ανάμεσα σε αμπελώνες, κατάφυτες κοιλάδες και χιονισμένες ακρώρειες, ξεκουράζεται στους αιώνες ένα ιστορικό κεφαλοχώρι.

Το χωριό Κεφαλάρι βρίσκεται στην Ορεινή Κορινθία στα 770 μέτρα υψόμετρο. Απέχει 130 χλμ. από την Αθήνα και την Πάτρα και 25 χλμ. από το Κιάτο. Δοιηκητικά ανήκει στον Δήμο Στυμφαλίας και στην απογραφή του 2001 είχε 347 κατοίκους. Οι μόνιμοι κάτοικοι, όμως, του χωριού είναι πολλοί λιγότεροι.

Το Κεφαλάρι ή αλλιώς Ντούσια (ονομασία απ’ το 1388), μέχρι το 1940 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Κορινθίας με 1200 κατοίκους.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια γραφική πλατεία, κάτω απ’ τη σκιά ενός υπεραιωνόβιου πλάτανου (άνω των 130 χρόνων), που δεσπόζει σε αυτήν. Φυτεύτηκε το 1875 από έναν πλανόδιο πωλητή που καταγόταν από τα Τρίκαλα Κορινθίας και τα καλοκαίρια προσφέρει μοναδικής απόλαυσης δροσιά.

Δίπλα της, η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγ. Δημητρίου και ο παραδοσιακός ξενώνας «Αρχοντικό Κεφαλάρι». Στο κάτω μέρος της πλατείας, η πέτρινη βρύση με τα κρυστάλλινα νερά της να ρέουν εδώ και αιώνες. Κατηφορίζοντας στο χωριό συναντάτε το παλιό πέτρινο σχολείο και λίγο πιο έξω από το χωριό την πηγή, από την οποία και πήρε το όνομά του.

Ένας άγνωστος προορισμός για τους πολλούς, γνωστός όμως σε αυτούς που αγαπούν την ομορφιά της φύσης και των βουνών.

Το Κεφαλάρι από την κορυφή Ντουσιάς

Από το Κεφαλάρι και συγκεκριμένα από τον ξενώνα της Ε.Ο.Φ. (μπαίνοντας στο χωριό υπάρχει ταμπέλα προς τα δεξιά), ξεκινάει μια πολύ ενδιαφέρουσα ορειβατική εξόρμηση (ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες) προς τις κορυφές της Μικρής Ζήρειας, Χιόνι 2.117 μ., Ντουσιάς 2.086 μ., Ανώνυμη 2.082 μ. και Τσούμα 2.021 μ. Περισσότερα ΕΔΩ

Θέση στο χάρτη

Πηγή

arxontiko-kefalari.gr

ΖΗΡΙΑ ή ΚΥΛΛΗΝΗ • ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 1:30.000

Περιγραφή
Πεζοπορικός χάρτης για τη Ζήρια (Ζήρεια ή Κυλλήνη) σε κλίμακα 1:30.000, που προτείνει περιηγήσεις στη φύση, μέσα από 10 ενδιαφέρουσες σηματοδοτημένες διαδρομές με αναλυτικές πληροφορίες, για τις αποστάσεις και τους χρόνους πορείας.
Το ανατολικότερο από τα βουνά της βόρειας Πελοποννήσου και το δεύτερο σε ύψος του Μωρηά με υψόμετρο 2.374 μ., η Ζήρια είναι ένας τόπος γλυκός και εύφορος.
Μεγάλα οροπέδια και κοιλάδες ποικίλουν το ορεινό τοπίο ενώ γύρω από το βουνό απλώνονται δύο μεγάλες λεκάνες, του Φενεού και της Στυμφαλίας, όπου φωλιάζει και η ομώνυμη λίμνη.
Η ποικιλία και η ομορφιά των τοπίων της Ζήριας είναι μοναδική, γιατί εδώ με τη φύση συνυπάρχουν ο μύθος και η ιστορία.

Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Ανάβαση
Έτος έκδοσης: 2016
Κωδικός χάρτη: 8.31
Κλίμακα: 1:30.000

Για την ηλεκτρονική αγορά του χάρτη κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...