Μπατόν πεζοπορίας: Πόσο χρήσιμα είναι;

Συμμετέχοντας στις εξορμήσεις διαφόρων ορειβατικών συλλόγων, έχω παρατηρήσει ότι μερικοί συνορειβάτες δεν χρησιμοποιούν μπατόν, καθένας για τους δικούς του λόγους.

Ίσως, κρατώντας αυτά τα συμπαθητικά πλην άχαρα μπαστουνάκια, να μην αισθάνονται ότι είναι αρκετά trendy.

Και μη γελάτε, γιατί το φαινόμενο αυτό είναι γενικότερο. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου μιλάμε, εκπέμπουμε και επικοινωνούμε τη γλώσσα του “φαίνεσθαι”.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας μερικούς λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει να δώσουμε την αξία που αρμόζει σ’ αυτό το κομμάτι του ορειβατικού μας εξοπλισμού.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω infographic (ελληνιστί: πληροφοριακό γράφημα) τα πεζοπορικά μπατόν έχουν ποικίλες χρήσεις.

Καθώς μετακινείτε τα μπατόν με κάθε βήμα, το σώμας σας παίρνει έναν σταθερό ρυθμό που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ταχύτητά σας, χωρίς να αυξάνει το επίπεδο κόπωσης.

Εδώ θα πρέπει να σας υπενθυμίσω το πόσο σημαντικό είναι να κρατάτε σωστά τα μπατόν σας. Τα μπατόν είναι τηλεσκοπικά, δηλ. ρυθμίζονται καθ’ ύψος.

Κάθε φορά, είτε είστε σε ανηφόρα είτε σε κατηφόρα, θα πρέπει να τα κρατάτε  με τέτοιο τρόπο, ώστε οι καρποί να βρίσκονται στο ύψος των αγκώνων, και τα χέρια να σχηματίζουν ορθή γωνία.

Τη στιγμή που θα βρεθείτε σε ένα πεδίο που μπορεί να είναι ολισθηρό εξαιτίας του νερού, της λάσπης, των βρύων ή άλλων οργανικών υπολειμμάτων, τότε θα εκτιμήσετε δεόντως τα επιπλέον σημεία επαφής με το έδαφος που σας προσφέρουν τα μπατόν.

Πόσες φορές έχει βρεθεί στο μονοπάτι σας μια λακκούβα με νερό, ένας βούρκος, ασταθές χιόνι ή βράχια, και αναρωτηθήκατε αν μπορείτε να διασχίσετε αυτά τα σημεία με ασφάλεια;

Λοιπόν, με τα μπατόν μπορείτε να εξέγξετε το βάθος και την σταθερότητα των τυχόν εμποδίων που θα βρεθούν στο διάβα σας, έτσι ώστε να γνωρίζετε αν είναι ασφαλές να προχωρήσετε.

Η χρήση των μπατόν μειώνει την πίεση που ασκείται στο σώμα σας -ειδικά αν κουβαλάτε βαρύ σακίδιο.

Έτσι, θα προλάβετε μια πρόωρη κόπωση σε μια πεζοπορική διαδρομή. Τα μπατόν αναδιανέμουν τη δύναμη αυτού του βάρους, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πηγαίνει ολόκληρη στα γόνατα και τους αστραγάλους.

Αντί να χρησιμοποιείτε τα χέρια για να απομακρύνετε διάφορα ανεπιθύμητα εμπόδια από το μονοπάτι -όπως π.χ. βάτα, αγκάθια, ιστούς αράχνης κ.α.- κάντε το με τα μπατόν σας.

Κι αν είστε τόσο άτυχοι και ζήσετε την εμπειρία μιας “στενής επαφής τρίτου τύπου” με ένα “θηρίο” του βουνού -όπως τα τσοπανόσκυλα- τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μπατόν ως μέσο αυτοάμυνας. Λέμε τώρα!!!

Τα μπατόν έχουν κι άλλες χρήσεις. Έχω δει να τα χρησιμοποιούν ως στήριγμα σε σκηνή, ως αυτοσχέδιο φορείο για τη μεταφορά τραυματία ή ακόμη και ως νάρθηκα για το δέσιμο ενός σπασμένου μέλους τους σώματος.

Κι είμαι σίγουρος ότι θα έχουν υπάρξει κι άλλες χρήσεις που δεν τις βάζει ο νους.

Μετά απ’ όλα αυτά, έχετε ακόμη αμφιβολίες για τη χρησιμότητα των μπατόν;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...