Νεστόριο Καστοριάς

Το Νεστόριο

Το Νεστόριο είναι κωμόπολη του νομού Καστοριάς της Μακεδονίας και απέχει 28 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πρωτεύουσα του νομού. Ξεκινώντας από την πόλη της Καστοριάς και με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, θα πλησιάσετε τον ορεινό όγκο του Γράμμου, περνώντας, σε αρκετά κομμάτια της διαδρομής, κοντά στον μεγαλύτερο ποταμό της Ελλάδας, τον Αλιάκμονα.

Το Νεστόριο είναι χτισμένο στις ΒΑ πλαγιές του Γράμμου σε υψόμτρο 890 μέτρων, στο ήπιο κατέβασμα μιας κοιλάδας, που μετά το μεσημέρι το λούζει, με τρόπο μοναδικό, το ζεστό φως του απογευματινού ήλιου. Χωρίζεται σε Άνω Νεστόριο και Κάτω Νεστόριο. Το Κάτω Νεστόριο φτάνει μέχρι τον Αλιάκμονα.

Είναι έδρα του δήμου Νεστορίου, που περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Νεστορίου, Κοτύλης, Κυψέλης και Πτελέας. Κατά την απογραφή του 2001, ο πληθυσμός του δήμου Νεστορίου ήταν 1.411 κάτοικοι.

Η πρώτη εικόνα που θα έχετε θα είναι αυτή της ομοιομορφίας της αρχιτεκτονικής, που προσδίδει παραδοσιακό χρώμα (χωρίς, ωστόσο, να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν έχουν γίνει αισθητικές παρεμβάσεις που προδίδουν αυθαιρεσίες), σε ένα μακεδονίτικο χωριό που χτυπήθηκε στο παρελθόν τόσο από τη μετανάστευση και την αστυφιλία όσο και από τους πολέμους.

Δεν πρέπει να σας διαφεύγει το γεγονός ότι τα χωριά του Γράμμου έζησαν με τη μεγαλύτερη ένταση τη σφοδρότητα των μαχών του Αλβανικού Μετώπου, στη διάρκεια της Ιταλικής εισβολής του 1940-41.

Στο Νεστόριο γίνεται κάθε καλοκαίρι, και συγκεκριμένα τα τελευταία Σαββατοκύριακα του Ιουλίου, το River Party, που περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις στα πλαίσια κατασκήνωσης όπου συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, από τα παιδιά μεταναστών, που έρχονταν τα καλοκαίρια για διακοπές στο χωριό τους και, μη έχοντας άλλο τρόπο διασκέδασης, οργάνωναν μικρά πάρτυ στο ποτάμι. Με τα χρόνια οργανώθηκε περισσότερο, δημιουργώντας τον θεσμό των River Party που μιμήθηκαν σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας έκτοτε.

Ο χώρος του River Party και ο Αλιάκμονας ποταμός

Πηγή
wikipedia.org

ΓΡΑΜΟΣ, ΣΜΟΛΙΚΑΣ, ΒΟΪΟ, ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ • ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 1:40 000

Περιγραφή
Πεζοπορικός χάρτης για το Γράμο, το Σμόλικα, το Βόιο και τη Βασιλίτσα σε κλίμακα 1:40.000.
Η ψηλότερη κορυφή είναι η Τσούκα Πέτσικ με υψόμετρο 2.520 μ. Ο Γράμος είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, το Σμόλικα και τον Βόρα.
Σχεδόν απροσπέλαστη για δεκαετίες μετά τον εμφύλιο, η περιοχή ξανακερδίζει το ενδιαφέρον των ταξιδευτών, καθώς προσφέρει ένα ανεξάντλητο πεδίο για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εξερευνήσεις.

Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Ανάβαση
Έτος έκδοσης: 2019
Κωδικός χάρτη: 3.3
Κλίμακα: 1:40.000

Για την ηλεκτρονική αγορά του χάρτη κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...