Το καταφύγιο του Πάρνωνα

Το καταφύγιο του Πάρνωνα χτισμένο σε υψόμετρο 1.420 μ. στη θέση Αρνόμουσγα

Το καταφύγιο του Πάρνωνα βρίσκεται στη θέση Αρνόμουσγα, πάνω από το χωριό Βαμβακού Λακωνίας σε υψόμετρο 1.420 μ. Τέθηκε σε λειτουργία το 1973 από τον Ε.Ο.Σ. Σπάρτης και ήταν δωρεά του Ελληνο-Αμερικανού George Pierce (Γιώργος Παπαθεοδώρου).

Το καταφύγιο δε διαθέτει ρεύμα, έχει τζάκι, σόμπα, γκάζι για μαγείρεμα, εσωτερικές τουαλέτες, ενώ υπάρχει και φυσική πηγή νερού σε απόσταση 200μ. Η δυνατότητα φιλοξενίας είναι 24 άτομα. Για να κλείσει κανείς διαμονή πρέπει να έχει επικοινωνήσει με τον ΕΟΣ Σπάρτης (Τηλ. Επικοινωνίας: 2731022574).

Η περιοχή του καταφυγίου είναι ιδανική για ερασιτέχνες αστρονόμους οι οποίοι κάθε χρόνο πραγματοποιούν στην περιοχή αστροπαρατηρήσεις. Επίσης, με αφετηρία το καταφύγιο οι ορειβάτες και πεζοπόροι μπορούν να γνωρίσουν το βουνό μέσω σηματοδοτημένων διαδρομών. Από εκεί ξεκινάει και η διαδρομή για την Μεγάλη Τούρλα, την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.935 μ.

Θέση στο χάρτη

Από τη Βαμβακού που βρίσκεται στα 960 μ. υψόμετρο στις δυτικές πλαγιές του Πάρνωνα ξεκινά το σηματοδοτημένο μονοπάτι, που μετά από πορεία 2 ωρών, οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο του Πάρνωνα.

Η Βαμβακού

Μερικές φωτογραφίες από τη διαδρομή

Διασχίζοντας το Μπαρκασόρεμα

Η κορυφή Αρνόμουσγα (1.420 μ.) λίγο πριν το καταφύγιο

Το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης

Χάρτης της διαδρομής

Πηγές
discoverkynouria.gr
arcadiaportal.gr
vamvakou.gr

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...