Το καταφύγιο του Ταΰγετου

Το καταφύγιο του Ταΰγετου με φόντο τον εμβληματικό Προφήτη Ηλία

Το καταφύγιο του Ταΰγετου χτίστηκε το 1962 στη θέση “Βαρβάρα” σε υψόμετρο 1.550 μέτρων, κάτω από την εμβληματική κορυφή του Προφήτη Ηλία, της ψηλότερης κορυφής του βουνού και της Πελοποννήσου.

Το καταφύγιο διαθέτει θέρμανση (σόμπα πετρελαίου), οργανωμένη κουζίνα, κουβέρτες και κουκέτες με στρώματα και μπορεί να φιλοξενήσει 26 άτομα. Έχει εξωτερικές τουαλέτες και η υδροδότησή του γίνεται από δεξαμενή και την πηγή Βαρβάρα που βρίσκεται πιο κάτω. Η διανυκτέρευση στο καταφύγιο γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τον Ε.Ο.Σ. Σπάρτης (27310-22574).

Περίπου 7 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, με κατεύθυνση το δρόμο προς Γύθειο, μετά το χωριό Λεύκη, στρίβουμε δεξιά φεύγοντας από τον κεντρικό δρόμο, με κατεύθυνση τα χωριά Ανώγεια και Παλαιοπαναγιά. Από εκεί ξεκινά ο δρόμος για τον οικισμό Τόριζα. Στο τέλος του ασφαλτωμένου δρόμου -9 χιλιόμετρα από την Παλαιοπαναγιά- βρίσκεται η πηγή Μαγγανιάρη (980 μ. υψόμετρο) απ’ όπου κι αρχίζει το κλασικό μονοπάτι προς το καταφύγιο και εν συνεχεία την κορυφή του βουνού.

Στη θέση Μαγγανιάρη υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης και αναψυχής που έχει δημιουργηθεί από το δασαρχείο Σπάρτης. Από εκεί ξεκινάει και δασικός δρόμος μήκους 6,5 χιλιομέτρων περίπου που φτάνει μέχρι το καταφύγιο.

Το μονοπάτι είναι πολύ καλά σημαδεμένο και βατό και είναι ιδεώδες για το καλοκαίρι, καθώς βρίσκεται στη σκιά του ορεινού δάσους των μαυρόπευκων. Έπειτα από δύο συναντήσεις με τον δασικό δρόμο Μαγγανιάρη – Καταφυγίου, οι ορειβάτες αφήνουν πίσω τους τον «πολιτισμό» και παίρνουν το μονοπάτι.

Η αρχή του μονοπατιού στην βρύση Μαγγανιάρη

Σύντομη πορεία στον δασικό δρόμο Μαγγανιάρη-Καταφύγιο με φόντο τον Προφήτη Ηλία (2.405 μ.)

Το μονοπάτι διατρέχει με μικρή κλίση το δάσος και οδηγεί στην πηγή του Τρίποδα, που δίνει το όνομά της σε ολόκληρη την πλαγιά, περίπου στη μέση της διαδρομής. Από το σημείο αυτό η κλίση μεγαλώνει και ψηλότερα το μονοπάτι διασταυρώνεται με το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 της διαδρομής Καταφύγιο–Λακκώματα-Αναβρυτή.

Στην πηγή Τρίποδας

Διασταύρωση με το τμήμα του Ε4 Καταφύγιο-Αναβρυτή

Λίγο μετά το μονοπάτι μας βγάζει στην πηγή Βαρβάρα, την τελευταία πηγή πριν από το καταφύγιο, η οποία το καλοκαίρι συνήθως δεν έχει νερό. Μια μικρή ανηφόρα που οδηγεί σε χωματόδρομο μέχρι το καταφύγιο.

Η πηγή Βαρβάρα λίγο πριν το καταφύγιο

Στην τελική ευθεία για το καταφύγιο

Η διαδρομή από την πηγή Μαγγανιάρη έως το καταφύγιο είναι 1 ώρα και 30 λεπτά, με υψομετρική διαφορά 570 μ. και μήκος 4 χιλιομέτρων περίπου.

ΤΑΫΓΕΤΟΣ • ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΧΑΡΤΗ 1:25.000

Περιγραφή
Nέος πεζοπορικός οδηγός με χάρτη 1:25.000 του Ταϋγέτου.
Από το πυκνό δίκτυο μονοπατιών του βουνού επιλέξαμε διαδρομές που ακολουθούν τα βήματα των προσκυνητών του θεού Ήλιου ή του Προφήτη Ηλία.
Για κάθε διαδρομή, υπάρχει χάρτης, υψομετρικό προφίλ, καθώς και οι βασικές πληροφορίες όπως χρόνος πορείας, απόσταση, βαθμός δυσκολίας, βλάστηση, αξιοθέατα, πιθανές συνδέσεις με άλλα μονοπάτια. Η ξενάγηση στα μονοπάτια του Ταϋγέτου συμπληρώνεται από φωτογραφίες και την περιγραφή της διαδρομής.

Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Ανάβαση
Έτος έκδοσης: 2021
Κλίμακα: 1:25.000

Για την ηλεκτρονική αγορά του οδηγού κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα

ΤΑΫΓΕΤΟΣ • ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 1:50.000

Περιγραφή
Πεζοπορικός χάρτης του Ταϋγέτου σε κλίμακα 1:50.000, του ψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου.
Υπάρχουν εκατοντάδες μονοπάτια, από λιθόστρωτοι μουλαρόδρομοι μέχρι απόκρημνες και δύσβατες ατραποί, πόλλά από τα οποία είναι σηματοδοτημένα.
Ο χάρτης καλύπτει και την περιοχή του Βόρειου Ταϋγέτου όπου τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών με πολύ καλή σήμανση.
Στην πίσω όψη του χάρτη, παρουσιάζονται όλες οι σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές με τη σήμανσή τους και τις αποστάσεις και τους χρόνους πορείας.

Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Ανάβαση
Έτος έκδοσης: 2018
Κωδικός χάρτη: 8.1
Κλίμακα: 1:50.000

Για την ηλεκτρονική αγορά του χάρτη κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...