Το πέτρινο γεφύρι της Πύλης Τρικάλων ή Αγίου Βησσαρίωνα

Στα ριζά της Πίνδου στην είσοδο ενός μεγαλόπρεπου φαραγγιού, το οποίο χωρίζει ο Πορταϊκός ποταμός, ανάμεσα στα βουνά Ίταμος και Κόζιακας, δεσπόζει η πανέμορφη Πύλη των τεσσάρων γεφυριών, του πολιτισμού και της παράδοσης και ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου Βησσαρίωνα.

Η Πύλη Βρίσκεται στα ΝΔ του Νομού Τρικάλων, σε απόσταση 18 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, τα Τρίκαλα, και βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς: το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, τα Μετέωρα και τη λίμνη Πλαστήρα.

Πήρε το όνομά της από τη φυσική μεγαλόπρεπη Πύλη που σχηματίζεται στην περιοχή, αλλά και γιατί άνοιξε την αγκαλιά της ως μοναδικό πέρασμα για τον ορεινό όγκο των Τρικάλων και παλαιότερα για την Ήπειρο.

Η κοίτη του Πορταϊκού ποταμού και στο βάθος η χιονισμένη Καραβούλα (1.862 μ.)

Σε απόσταση 1 χλμ. σχεδόν από το χωριό στέκει επιβλητικά το περίφημο τοξωτό γεφύρι της Πύλης ή Αγίου Βησσαρίωνα.

Κατασκευάστηκε το 1527 με μέριμνα του τότε Μητροπολίτη Λαρίσης και μετέπειτα πολιούχου των πόλεων Τρικάλων, Καλαμπάκας και Πύλης Αγίου Βισσαρίωνα, για τη γεφύρωση του ποταμού, επί της μοναδικής τότε και μέχρι περίπου το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα οδού σύνδεσης της Θεσσαλίας με την Ήπειρο.

Στη γέφυρα έγιναν εργασίες συντήρησης και επισκευής:

  • Από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τα έτη 1967, 1968 (επισκευή βάθρων στηθαίων καταστρώματος) και 1983 (προστασία βορείου βάθρου)
  • Από την ίδια υπηρεσία σε συνεργασία με τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του νομού το 1973 (προστασία νότιου βάθρου)
  • Από το Δασαρχείο το 1977 (κατασκευή φράγματος ανάντι, για την προστασία των βάθρων σε συνδυασμό με αρδευτικό δίκτυο)

Εργασίες μεγάλης κλίμακας για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της γέφυρας έγιναν κατά τα έτη 2005 και 2006 με ευθύνη της Νομαρχίας Τρικάλων στα πλαίσια του προγράμματος προστασίας και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο Πορταϊκός έχει μήκος 32 χλμ. και είναι παραπόταμος του Πηνειού

Το γεφύρι είναι μονότοξο, το δεύτερο σε μέγεθος μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας, με ημικυκλικό τόξο με υλικά κατασκευής τον ασβεστόλιθο και τον ψαμμίτη.

Το άνοιγμα του τόξου είναι 29 μέτρα περίπου, το μέγιστο ύψος φθάνει στα 13 μέτρα, συνολικό μήκος 65,67 μέτρα και πλάτος καταστρώματος τα 2,10 μέτρα.

Ο χώρος του γεφυριού έχει καθιερωθεί ως η στάση πολλών επισκεπτών πριν ανηφορίσουν με προορισμό τα χωριά του Κόζιακα και ειδικά προς Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι αλλά και βαθύτερα στα χωριά της Διευρυμένης κοινότητας Ασπροποτάμου.

Το πέτρινο γεφύρι ή τοξωτή γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα προκαλεί δέος και ψυχική ανάταση στον επισκέπτη, όχι μόνο όταν βρίσκεται πάνω σε αυτό αλλά και όταν το αγναντεύει από κάτω.

Θέση στο χάρτη

Πηγές
iefimerida.gr
enjoythessaly.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...