Άνοιξε ο δρόμος για την κορυφή του Everest μετά από 2 χρόνια

Photo © Tashi Shespa/AP

Περίπου 300 ορειβάτες και οι οδηγοί τους περιμένουν το πολυπόθητο παράθυρο καιρού στα τέλη της εβδομάδας.

Χθες, ο πρόεδρος της Ορειβατικής Ομοσπονδίας του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι μια 9μελής ομάδα Sherpas που είχε αναλάβει το φιξάρισμα των σχοινιών πάνω στην κλασική διαδρομή από τη νότια πλευρά του βουνού, ολοκλήρωσε το έργο της φτάνοντας στην κορυφή του Everest στα 8.850 μέτρα. Ήταν η πρώτη επιτυχημένη ανάβαση στο ψηλότερο βουνό της γης από τη νότια πλευρά από το 2013.

Το 2014, 16 Sherpas σκοτώθηκαν από πτώση χιονοστιβάδας στον παγετώνα Khumbu. Πέρσι, ένας καταστροφικός σεισμός, που σκότωσε 9.000 ανθρώπους στο Νεπάλ, προκάλεσε μια χιονοστιβάδα στο όρος Pumori που σάρωσε την Κατασκήνωση Βάσης του Everest, σκοτώνοντας 19 ορειβάτες και Sherpas οδηγούς.

Οι τραγωδίες αυτές -στις οποίες η κοινότητα των Sherpas οδηγών βουνού θρήνησε τα περισσότερα θύματα- πυροδότησαν μια έντονη συζήτηση για τα ηθικά ζητήματα που εμπλέκονται στη διευκόλυνση των αναβάσεων για τους πιο πλούσιους δυτικούς ορειβάτες. Ειδικότερα, δόθηκε έμφαση στην ανισότητα που παρατηρείται μεταξύ των Sherpas και των δυτικών οδηγών όσον αφορά την ασφάλεια και τους μισθούς.

Φέτος, μια νέα πηγή τριβών έχει ενσκήψει στο Everest, και έχει να κάνει με καταγγελίες για τις νέες, μειωμένες τιμές που χρέωσαν οι εμπορικές αποστολές στους πελάτες τους, γιατί όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, απειλείται η ασφάλεια στο βουνό.

Αφού, λοιπόν, οι Sherpas έχουν ήδη προετοιμάσει την κλασική διαδρομή στη νότια πλευρά μέχρι και την κορυφή, ο δρόμος για τα μέλη των εμπορικών αποστολών είναι πλέον στρωμένος.

Τουλάχιστον 289 ορειβάτες και οι οδηγοί τους περιμένουν σε διάφορες προωθημένες κατασκηνώσεις για ένα παράθυρο καλού καιρού, το οποίο αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας, και συνωστίζονται στην ουρά για να γίνουν οι πρώτοι που θα ανέβουν φέτος στην κορυφή.

Είδηση της τελευταίας στιγμής
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Κατασκήνωσης Βάσης του Everest, σήμερα Πέμπτη στις 8:15 π.μ. τοπική ώρα, οι Βρετανοί ορειβάτες Kenton Cool (42) και Robert Lucas (μαζί με δύο Sherpas οδηγούς) έγιναν τα πρώτα μέλη ξένης αποστολής που έφτασαν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου τη φετινή σεζόν.

Ο Kenton Cool έγινε ο πρώτος Βρετανός που έχει ανέβει στο Everest 12 φορές. Επίσης, έχει στην κατοχή του κι άλλο ένα ρεκόρ. Είναι ο μοναδικός ορειβάτης που έχει ανέβει στο Everest, στο Nuptse και στο Lhotse μέσα σε μία σεζόν, το 2013.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...