“Αγγίζοντας το κενό” στο Siula Grande

Άποψη του Siula Grande από την αλπική λίμνη Carhuacocha

To Siula Grande (Σιούλα Γκράντε) είναι ένα βουνό στην οροσειρά Cordillera Huayhuash (Κορδιλιέρα Ουαϊουάς), στις Περουβιανές Άνδεις. Έχει ύψος 6.344 μέτρα και δεύτερη ψηλότερη κορυφή την Siula Chico (Σιούλα Τσίκο) στα 6.265 μέτρα.

Αγγίζοντας το Κενό (Touching the Void)
Το βουνό έγινε διάσημο από το βιβλίο του Joe Simpson “Touching the Void”, για μια ανάβαση και τη μετέπειτα οδυνηρή κατάβαση του βουνού από τον ίδιο και τον Simon Yates το 1985. Το βιβλίο έγινε ταινία με τον ίδιο τίτλο το 2003.

Αν και ανέβηκαν από το δυτικό αντέρεισμα, κι έτσι έγιναν οι πρώτοι που έφτασαν στην κορυφή από την εν λόγω γραμμή, για την κατάβασή τους επέλεξαν τη βόρεια κορυφογραμμή (την όποια κατέβηκε πρώτη μια γερμανική ομάδα το 1936), η οποία έγινε σχεδόν απροσπέλαστη εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Η περιβόητη Δυτική Όψη του Siula Grande

Όλοι οι επόμενοι ορειβάτες αποφεύγουν την κορυφογραμμή και επιστρέφουν από τα ίδια, κάνοντας ραπέλ στο δυτικό αντέρεισμα.

Πρώτες Αναβάσεις

  • 28 Ιουλίου 1936 – Η Βόρεια Κόψη από τους Αυστριακούς Arnold Awerzger και Erwin Schneider
  • 21 Ιουνίου 1966 – Η τέταρτη ανάβαση από τους Obster, Schulz και Manfred Sturm μεσω της Βόρειας Κόψης
  • 1985 – Η Δυτική Όψη από τους Joe Simpson και Simon Yates
  • 1999 – Περού Δυτική Όψη “Touching the Void” (νέα διαδρομή) από τον Carlos Buhler. Η διαδρομή του Buhler σε μεγάλο τμήμα της ακολουθεί την γραμμή των Yates/Simpson, και ο ίδιος της έδωσε το όνομα “Avoiding the Touch”
  • 13 Ιουλίου 2001 – Southern Discomfort”, Νότια Όψη από τους Michel van der Spek, Jay Burbee και Jeremy Frimer
  • 3 Ιουλίου 2002 – ΒΑ Όψη “Los Rapidos” από τους Σλοβένους Marjan Kovač και Pavle Kozjek
  • Αύγουστος 2002 – “Mammut Tracks”, Δυτική Όψη, από τους Rogier van Rijn και Eva Oomen

Yerupaja (αριστερά) and Siula Grande (δεξιά)

Ηλιοβασίλεμα στο Siula Grande

Οι κορυφές πάνω από τη λίμνη Sarapacocha: Από αριστερά προς τα δεξιά, Rasac (6.017 μ.), Yerupaja (6.635 μ.), Siula Grande και Sarapo (6.127 m.).

Διαβάστε ακόμα:

Touching the Void (2003)

Siula Chico (Σιούλα Τσίκο)
Το Siula Chico είναι μια κορυφή με υψόμετρο 6.265 μέτρων. Χωρίζεται από το Siula Grande από ένα διάσελο περίπου στα 6.000 μέτρα. Η ευκολότερη διαδρομή προς την κορυφή του Siula Chico είναι μέσω της κορυφής Siula Grande, και κατακτήθηκε το 1966 από την αποστολή του Manfred Sturm.

Η γραμμή της πρώτης ανάβασης της Δυτικής Όψης του Siula Chico τον Μάιο του 2007

Οι Ισπανοί αλπινιστές Jordi Corominas και Oriol Baro έκαναν την πρώτη ανάβαση της Δυτικής Όψης του Siula Chico, και τη δεύτερη ανάβαση της κορυφής, το Μάιο του 2007.

Η Δυτική Όψη του Siula Grande όπως φαίνεται από την κορυφή του γειτονικού San Antonio (5.100 μ.)

Το Siula Grande από τη λίμνη Carhuacocha

Παγετώνες
Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι παγετώνες μεταξύ Siula Grande και Yerupaja παρουσιάζουν μια βαθμιαία αύξηση του αριθμού, του μεγέθους και της συχνότητας των κρεβάς και των ριμέ. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι διαδρομές που χρησιμοποιούσαν οι ορειβάτες την δεκαετία του 1970, σήμερα θεωρούνται πρακτικά απροσπέλαστες.

Από δεξιά προς τα αριστερά: Jirishanca (6.094 μ.), Yerupaja Chico (6.121 μ.), Yerupaja (6.635 μ.) and Siula Grande

Θέση στο χάρτη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...