Ανάβαση-αστραπή: Ο Adrian Ballinger και η Emily Harrington ανέβηκαν στο Cho Oyu σε 14 ημέρες

Το φθινόπωρο του 2016, ο Adrian Ballinger (40) και η Emily Harrington (30), ένα ζευγάρι γνωστών ορειβατών από την Αμερική, πραγματοποίησαν μια ανάβαση-αστραπή στο Cho Oyu, η οποία στο μέλλον μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο οργάνωσης και τη φιλοσοφία των εμπορικών αποστολών και της ορειβασίας μεγάλου υψομέτρου.

Μετά από μια περίοδο εντατικής προετοιμασίας στην Καλιφόρνια, το ζευγάρι ταξίδεψε στο έκτο ψηλότερο βουνό του κόσμου, ανέβηκε στην κορυφή με τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου μετά το Camp 2 στα 7.200 μέτρα και στη συνέχεια κατέβηκαν κάνοντας σκι πίσω στην Κατασκήνωση Βάσης, προτού επιστρέψουν στη λίμνη Tahoe. Το εντυπωσιακό είναι ότι χρειάστηκαν μόλις 9 ημέρες από τη στιγμή που βγήκαν από την πόρτα του σπιτιού μέχρι να ολοκληρώσουν την ανάβαση στα 8.201 μέτρα της κορυφής του Cho Oyu, ενώ ολόκληρο το ταξίδι διήρκεσε 14 ημέρες!

Ο Adrian Ballinger και η Emily Harrington στην κορυφή του Cho Oyu την 1η Οκτωβρίου 2016

Μια συνηθισμένη αποστολή στο Cho Oyu διαρκεί περίπου δύο μήνες. Που οφείλεται, λοιπόν, το κατόρθωμά τους; Εν πρώτοις, στις τέλειες συνθήκες που επικρατούσαν στο βουνό, καθώς ανέβαιναν στην κλασική διαδρομή με την υποστήριξη των Sherpa. Κατά κύριο όμως λόγο στην “έξυπνη” προετοιμασία τους.

Τι έκαναν; Προκειμένου να “εγκλιματιστούν” στις συνθήκες του βουνού στο σπίτι τους, κοιμόντουσαν σε υποξικές σκηνές και προπονούνταν αναπνέοντας αέρα με μειωμένα επίπεδα οξυγόνου, ώστε να “αναγκάσουν” το σώμα τους να παράξει ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία στη συνέχεια τους επέτρεψαν -όπως πιστεύουν οι ίδιοι- να ανέβουν στο βουνό μια κι έξω, χωρίς ενδιάμεσες κατασκηνώσεις, με μια ανάβαση διάρκειας 18 ωρών.

Παρόλο που οι υπερβαρικοί θάλαμοι δεν είναι τίποτε καινούργιο και δεν υπάρχει επιστημονική βάση για την αποτελεσματικότητά τους, η ταχύτητα αυτής της ανάβασης μπορεί σίγουρα να φανεί ελκυστική σε εκείνους που πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι χρήμα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...