Εγκαινιάστηκε το ανακατασκευασμένο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Πατρών στο οροπέδιο Πρασούδι στο Παναχαϊκό

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Πατρών εγκαινίασε τον περασμένο Οκτώβριο το ανακατασκευασμένο καταφύγιο στο οροπέδιο Πρασούδι στο Παναχαϊκό όρος.

Το αλπικό καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Πατρών ”Ιωάννη Διακίδη” βρίσκεται στο πανέμορφο οροπέδιο Πρασούδι στα 1.750 μ. του Παναχαϊκού Όρους. Μετά από τις άοκνες προσπάθειες των μελών του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου της Πάτρας, ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από πέτρα για να δένει αρμονικά με το εκπληκτικό τοπίο και ήδη “κλείστηκε” με πόρτες και παράθυρα για να ολοκληρωθεί ως προς τις υπόλοιπες εργασίες την άνοιξη, όταν οι καιρικές συνθήκες θα το επιτρέψουν. Είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς του ορειβασίας για την χώρα μας και καύχημα για τη Πάτρα και το Παναχαϊκό.

Το καταφύγιο εγκαινίασαν ο σημερινός πρόεδρος Χρήστος Γάτσης, μαζί με τους παλιότερους: Θ. Δήμου, Α. Παπαδιονυσίου, Μ. Χαλκιόπουλο, Θ. Κωτσάκη

Στην τελετή βρέθηκαν πολλοί ορειβάτες εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, και κάτοικοι από τα κοντινά χωριά Σαλμενιίκο και Δαμακίνι. Το καταφύγιο που εγκαινιάστηκε, ανακατασκευάστηκε με χρηματοδότηση του προγράμματος «Αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ LEADER», τους καλοκαιρινούς μήνες των ετών 2013 & 2014.

Έγινε στη θέση του παλαιού καταφύγιου που κτίστηκε από τον σύλλογο, σε ιδιόκτητη έκταση 5 στρεμ. το έτος 1938.

Το οροπέδιο Πρασούδι στο Παναχαϊκό

Οι ιδανικές συνθήκες χιόνωσης μέχρι αργά την άνοιξη και οι πλαγιές γύρω από το οροπέδιο, συνέβαλαν στην ανάπτυξη της χειμερινής ορειβασίας, της αθλητικής χιονοδρομίας και τη διεξαγωγή τοπικών και πανελληνίων χιονοδρομικών αγώνων.

Απονομή Τιμητικής πλακέτας στον κατασκευαστή Κο Βασίλειο Βλασταρά. Στην φωτο οι Γάτσης Χρήστος Πρόεδρος, Αλεξόπουλος Παναγιώτης Αντιπρόεδρος, η Χαρά Δήμου Γραμματέας, Θεοδωρος Κωτσάκης Ειδικός Γραμματέας.

Στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, το καταφύγιο λεηλατήθηκε και έπαθε σημαντικές κτιριακές ζημιές. Μετά τον πόλεμο, με την προσπάθεια όλων των διοικήσεων και των μελών, κρατήθηκε σαν καταφύγιο – στέκι για τον ορειβάτη και το χιονοδρόμο.

Σήμερα ανακατασκευασμένο και άρτια εξοπλισμένο θα είναι διαθέσιμο, για κάθε είδους, ορειβατικές, χιονοδρομικές, πεζοπορικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Οι ντόπιοι συμμετείχαν στην εκδήλωση με τον δικό τους αυθεντικό τρόπο, με πολλά εδέσματα και παραδοσιακή φασολάδα. Απέσπασαν και αυτοί ένα κομμάτι από την χαρά όλων γι’ αυτό το σπουδαίο έργο που με πολλές δυσκολίες κατόρθωσε να φέρει εις πέρας μια χούφτα ανθρώπων του Ε.Ο.Σ. Πάτρας. Όλη οι οικογένεια των ορειβατών, των φίλων του βουνού και της φύσης έμειναν ενθουσιασμένοι με την υποδοχή και την εξυπηρέτηση των ανθρώπων του ΕΟΣ.

Μία μικρή φωτογραφική παρουσίαση του έργου:

1938

Μάιος 2013

Αύγουστος 2013

Αύγουστος 2013

Φεβρουάριος 2014

Ιούλιος 2014

Σεπτέμβριος 2014

Θέση στο χάρτη

Πηγές
eospatras.gr
thebest.gr
patrastimes.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...