Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι (Yosemite National Park)

Το Εθνικό Πάρκο Yosemite βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και εκτείνεται κυρίως στις κομητείες Mariposa και Tuolumne.

Έχει συνολική έκταση 761.266 στρεμμάτων (3.081 km²) και φθάνει μέχρι τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς Sierra Nevada.

Αποτελεί τουριστικό προορισμό για περισσότερους από 3.5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται σε επαφή μόνο με την έκταση των 18 km² της ομώνυμης κοιλάδας (Yosemite Valley).

Η ονομασία “Yosemite” κρύβει μέσα της όλη τη βίαιη και αιμοσταγή συμπεριφορά των Ευρωπαίων αποικιοκρατών απέναντι στους αυτόχθονες ιθαγενείς λαούς της Αμερικής.

Το El Capitan τον χειμώνα

Η λέξη “Yosemite”, λοιπόν, σημαίνει “δολοφόνος” στη γλώσσα των Ινδιάνων Miwok, και αναφέρεται στη σφαγή μιας ινδιάνικης φυλής η οποία εκδιώχθηκε (και ενδεχομένως εξοντώθηκε) από την περιοχή  από το Έφιππο Τάγμα Mariposa, ανοίγοντας το δρόμο για την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιμασμάτων της περιοχής από Αμερικανικές εταιρίες χρυσού.

Παλαιότερα, η περιοχή ονομαζόταν “Ahwahnee” (“μεγάλο στόμα”) από τους ιθαγενείς.

Το 1984 ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ είναι αναγνωρισμένο διεθνώς για τη φυσική ομορφιά του, τις εντυπωσιακές βουνοπλαγιές από γρανίτη, τους καταρράκτες, τα ποτάμια και τους χειμάρρους του, καθώς και τη βιοποικιλότητα που παρατηρείται στο πάρκο.

Περίπου το 89% της έκτασής του έχει ανακηρυχθεί περιοχή άγριας φύσης. Υπήρξε ιστορικά το πρώτο πάρκο που τέθηκε υπό προστασία με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, και παρά το γεγονός πως δεν αποτέλεσε τον πρώτο αναγνωρισμένο εθνικό δρυμό, το Yosemite διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της ιδέας των εθνικών πάρκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, χάρη στην πολύτιμη συμβολή του John Muir και άλλων φυσιολατρών.

Η μεγαλειώδης ομορφιά του Εθνικού Πάρκου Yosemite

Το πάρκο Yosemite είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση και λιγότερο κατακερματισμένους βιότοπους στη Sierra Nevada, που φιλοξενεί μία μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας.

Το υψόμετρό του κυμαίνεται από 600 έως 4.000 μέτρα και χωρίζεται σε πέντε κύριες ζώνες βλάστησης. Από τα συνολικά 7.000 είδη βλάστησης που έχουν παρατηρηθεί στην Καλιφόρνια, περίπου το 50% ευδοκιμεί στη Sierra Nevada και ποσοστό μεγαλύτερο του 20% στο Yosemite, το οποίο συνιστά φυσική κατοικία για περισσότερα από 160 σπάνια είδη φυτών, με σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς και μοναδικό υπέδαφος.

Το Half Dome

Η λίμνη Mirror

H γεωλογία της ευρύτερης περιοχής του Yosemite χαρακτηρίζεται από την παρουσία πετρωμάτων από γρανίτη και υπολειμμάτων παλαιότερων σχηματισμών.

Πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια, το επίπεδο της Sierra Nevada ανυψώθηκε και έφερε κλίση, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σχετικά ήπιες πλαγιές στα δυτικά, και πιο απότομες στο ανατολικό τμήμα της οροσειράς.

Η ανύψωση ευνόησε επίσης τη δημιουργία χειμάρρων και κοιτών, ώστε να σχηματιστούν σταδιακά βαθιά και στενά φαράγγια.

Ο πάγος και το χιόνι που συσσωρεύτηκαν πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια σχημάτισαν παγετό στα μεγαλύτερα ύψη, ο οποίος υποχώρησε στις κοιλάδες.

Το πάχος του χιονιού εκτιμάται πως έφθασε μέχρι τα 1.200 μέτρα και η μεταφορά της μάζας του συνέβαλε στη διαμόρφωση του χαρακτηριστικού σχήματος (τύπου U) της κοιλάδας του Yosemite.

 

Δημοφιλείς περιοχές

Η Κοιλάδα Yosemite αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του πάρκου, αλλά συγκεντρώνει την συντρηπτική πλειοψηφία των επισκεπτών της περιοχής. Κι αυτό γιατί εκεί κανείς θα απαντήσει τα σπουδαιότερα φυσικά μνημεία του πάρκου.

Το Tunnel View είναι η πρώτη οπτική επαφή των επισκεπτών με την Κοιλάδα και είναι ευρέως φωτογραφημένο.

Το El Capitan ένας γρανιτένιος βράχος που υψώνεται πάνω από την Κοιλάδα Yosemite, και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως, λόγω της ποικίλης γκάμας αναρριχητικών διαδρομών και της προσβασιμότητάς του όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Κοιλάδα Yosemite από το Tunnel View. Διακρίνονται ο γρανιτένιος βράχος El Capitan (αριστερά) και ο καταρράκτης Bridalveil (δεξιά).

Οι επιβλητικοί γρανιτένιοι μονόλιθοι Sentinel Dome και το πολυφωτογραφημένο Half Dome, έχουν έξαρμα 910 μ. και 1.460 μ. αντίστοιχα πάνω από τη βάση της Κοιλάδας.

Ανεβαίνοντας την απότομη γλιστερή πλαγιά του Half Dome

Οι εμβληματικοί μονόλιθοι North Dome (αριστερά) και Half Dome (δεξιά)

Τα ψηλότερα επίπεδα της Κοιλάδας φιλοξενούν όμορφες περιοχές όπως τα υπο-αλπικά λιβάδια των Tuolumne Meadows και Dana Meadows, το Clark Range, το Cathedral Range και το Kuna Crest, όλα τμήματα της ευρύτερης οροσειράς της Sierra Nevada.

Από το Εθνικό Πάρκο Yosemite διέρχεται και το περίφημο πεζοπορικό μονοπάτι Pacific Crest Trail συνολικού μήκους 4.279 χιλιομέτρων.

Το όρος Lyell είναι το ψηλότερο σημείο του Πάρκου, με την κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο 4.000 μέτρων.

Ο παγετώνας Lyell είναι ο μεγαλύτερος παγετώνας στο Εθνικό Πάρκο Yosemite και ένας από τους λίγους που διατηρούνται στη Sierra Nevada σήμερα.

Τέλος, το Εθνικό Πάρκο Yosemite είναι γνωστό σ’ ολόκληρο τον κόσμο για τον μεγάλο αριθμό καταρρακτών που φιλοξενούνται σε μια τόσο μικρή περιοχή.

Ο μεγαλύτερος καταρράκτης του Πάρκου είναι ο Yosemite Falls, ο ψηλότερος στη Βόρεια Αμερική, με ύψος 739 μέτρων.

Ο καταρράκτης Ribon Fall με ανάπτυγμα 491 μέτρων και ο Wapama Falls στην Κοιλάδα Hetch Hetchy είναι δυο ακόμη αξιοσημείωτοι καταρράκτες.

Υπάρχουν, επίσης, εκατοντάδες άλλοι εποχιακοί καταρράκτες, ο καθένας με τη δικιά του ομορφιά, όπως ο καταρράκτης Horsetail, ο επονομαζόμενος και καταρράκτης-φωτιά, μιας και κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο, ο ήλιος χτυπά το ανώτερο τμήμα του, φωτίζοντάς τον με μια χρυσή λάμψη που τον κάνει να μοιάζει με ρέουσα φωτιά.

Όμως, ο πιο σημαντικός καταρράκτης της Κοιλάδας Yosemite δεν είναι άλλος από τον Bridalveil Fall, ο οποίος είναι ορατός από το Tunnel View με την υπέροχη θέα προς την Κοιλάδα Yosemite.

Το El Capitan (αριστερά) και ο καταρράκτης Bridalveil (δεξιά)

Ο χάρτης του Yosemite National Park

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...