Εννιάχρονο αγόρι ανέβηκε στην κορυφή του όρους Aconcagua

Το όρος Aconcagua, η ψηλότερη κορυφή της Αμερικής (Photo: Roberto Castillo/Wikimedia)

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 2013, ο Tyler Armstrong, ένα εννιάχρονο αγόρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο νεώτερος άνθρωπος που κατακτά την κορυφή του όρους Aconcagua (6.961 μ.), της ψηλότερης κορυφής της Αμερικανικής ηπείρου και μιας από τις επονομαζόμενες “Επτά Κορυφές” (The Seven Summits), δηλ. των ψηλότερων κορυφών των επτά ηπείρων.

Ο μαθητής της τετάρτης δημοτικού από το Yorba Linda της Καλιφόρνιας ανέβηκε στην κορυφή των 6.961 μ. συνοδεία του πατέρα του, Kevin, και του Θιβετιανού επαγγελματία οδηγού βουνού Lhawang Dhondupa.

Ακολούθησαν την βορειο-ανατολική διαδρομή, γνωστή ως “Polish Glacier”, η οποία δεν απαιτεί τεχνική αναρρίχηση.

“Από εδώ πάνω μπορείς να δεις την ατμόσφαιρα της Γης. Βρίσκεσαι πάνω από τα σύννεφα και έχει πολύ κρύο”, δήλωσε ο Tyler σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press.

Περίπου 2.000 από τους 7.000 που αποκτούν άδεια κάθε χρόνο για να ανέβουν στο Aconcagua καταφέρνουν να προσεγγίσουν την κορυφή του.

Η έλλειψη οξυγόνου στο μεγάλο υψόμετρο, το επικίνδυνο πεδίο και το τσουχτερό κρύο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ορειβάτες μέχρι σήμερα.

Παρόλο που δεν χορηγείται άδεια σε άτομα κάτω των 14 ετών για να ανέβουν στο βουνό, οι γονείς του Tyler έπεισαν τον Αργεντινό δικαστή ότι ο γιος τους μπορεί να ολοκληρώσει με ασφάλεια την συγκεκριμένη ανάβαση.

Ο Tyler Armstrong ανεβαίνει στα βουνά από τα επτά του χρόνια. Πέρσι ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο και έγινε ο δεύτερος νεώτερος άνθρωπος που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Το 2011 ο Armstrong έγινε ο νεώτερος ορειβάτης που ανέβηκε στην κορυφή του όρους Whitney (4.421 μ.), της ψηλότερης κορυφής των Η.Π.Α. (εκτός της πολιτείας της Αλάσκας).

“Κάθε παιδί μπορεί πραγματικά να κάνει αυτά που κάνω εγώ”, δηλώνει ο Armstrong στο Associated Press.

“Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να προσπαθήσουν και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην επίτευξη αυτού του στόχου”.

Υπέργεια λήψη του Aconcagua (Photo: Beatriz Moisset/Wikimedia)

Το όρος Aconcagua (Ακονκάγκουα ή Ακονκάγουα) είναι το ψηλότερο βουνό στην Αμερική με ύψος 6.961 μ.

Βρίσκεται στις Άνδεις, στην επαρχία Μεντόσα της Αργεντινής, 112 χλμ. ΒΔ της πρωτεύουσα της επαρχίας Μεντόσα.

Η κορυφή απέχει περίπου 5 χλμ. από την επαρχεία Σαν Χουάν και 15 χλμ. από τα σύνορα με τη Χιλή. Το Aconcagua είναι η υψηλότερη κορυφή τόσο στο δυτικό όσο και στο νότιο ημισφαίριο.

Η πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση ήταν το 1897 από μια βρετανική αποστολή με επικεφαλής τον Έντουαρντ Φιτζέραλντ.

Η κορυφή κατακτήθηκε από τον Ελβετό οδηγό Matthias Zurbriggen στις 14 Ιανουαρίου και από δύο άλλα μέλη της αποστολής λίγες ημέρες αργότερα.

Mount Aconcagua (Photo: Mario Roberto Duran Ortiz/Wikimedia)

Το Aconcagua είναι ένα τεχνικά εύκολο βουνό, αν προσεγγιστεί από τα βόρεια, μέσω της συνηθισμένης διαδρομής.

Αν και οι επιπτώσεις λόγω του μεγάλου υψομέτρου είναι σημαντικές (η ατμοσφαιρική πίεση στη κορυφή είναι το 40% εκείνης που απαντάται στο επίπεδο της στάθμης της θάλασσας), δεν είναι απαραίτητη η χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου.

Ακόμη και αν η συνηθισμένη διαδρομή είναι τεχνικά εύκολη, αρκετοί ορειβάτες χάνουν τη ζωή τους στο βουνού.

Η κύρια αιτία είναι ότι πολλοί ορειβάτες υποτιμούν τους κινδύνους της ανάβασης και τον ψυχρό καιρό, ο οποίος αποτελεί μια πραγματική πρόκληση σε αυτό το βουνό.

Η κατασκήνωση βάσης είναι γνωστή ως Πλάσα ντε Μούλας, σε υψόμετρο 4.370 μ. Θεωρείται ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στο κόσμο μετά από αυτή του όρους Everest.

Πηγές
outsideonline.com
wikipedia.org

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...