Η βιογραφία του Αμερικανού φυσιοδίφη John Muir

Ο John Muir ήταν ένας Αμερικανός φυσιοδίφης, συγγραφέας και υπέρμαχος της προστασίας των Αμερικανικών δασών.

Ήταν ιδρυτής του Sierra Club, ενός οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος, και βοήθησε στην ίδρυση των Εθνικών Πάρκων Yosemite και Sequoia.

Γεννημένος στις 21 Απριλίου 1838 στο Dunbar της Σκωτίας, ο John Muir μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά του όταν ήταν 11 ετών.

Εγκαταστάθηκε στο Wisconsin, έχοντας να αντιμετωπίσει έναν αυστηρό πατέρα που, μεταξύ άλλων, τον υποχρέωνε να απομνημονεύσει την Αγία Γραφή.

Ωστόσο, το νεαρό αγόρι είχε μια έμφυτη κλίση στη μάθηση και την εφευρετικότητα.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να κατασκευάσει ορισμένες πρωτοποριακές συσκευές για την εποχή, όπως π.χ. μια ταΐστρα για άλογα και ένα ξύλινο θερμόμετρο.

Αφού παρουσίασε τις εφευρέσεις του στην Κρατική Έκθεση, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin στις αρχές της δεκαετίας του 1860.

Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1863, ασχολήθηκε με τη μελέτη των βοτάνων και την εξερεύνηση του φυσικού κόσμου, ασκώντας παράλληλα διάφορα επαγγέλματα για να εξασφαλίζει τα προς το ζειν.

Το 1867, όμως, ενώ εργαζόταν σ’ ένα εργοστάσιο, είχε ένα ατύχημα που του κόστισε την απώλεια της όρασής του για ένα χρόνο.

Μετά την επανάκτηση της όρασής του, αφιερώθηκε πλήρως στη φύση και περιηγήθηκε από την Indiana μέχρι τη Florida, δημιουργώντας λεπτομερή σκίτσα των τοπίων που συναντούσε στο διάβα του.

Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Κούβα, τη Νέα Υόρκη και τον Παναμά, για να καταλήξει στο San Fransisco, όπου συνέχισε τις εξερευνήσεις του περπατώντας στη φύση.

Η πρώτη του επίσκεψη στην Κοιλάδα του Yosemite στην California έγινε το 1868. Εκεί εργάστηκε ως βόσκος στην αρχή, και σε έναν αλευρόμυλο στη συνέχεια.

Στις αρχές του 1870, ξεκίνησε να γράφει άρθρα σχετικά με την οικολογία, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα New York Tribune.

Μετά από ενδελεχείς επιτόπιες παρατηρήσεις, ο Muir διατύπωσε πρωτοποριακές θεωρίες για την γεωλογική δομή του Yosemite ως αποτέλεσμα της παγετονικής δράσης, καταρρίπτοντας τις προηγούμενες επιστημονικές θεωρίες.

Ο Muir έγινε γνωστός για τα άρθρα του που αποθέωναν τον φυσικό κόσμο, καθώς μιλούσε με γλώσσα ποιητική για την αγάπη του για την οικολογία και την ανάγκη της επαφής του ανθρώπου με τη φύση, αποκτώντας έτσι ένα μεγάλο και ποικίλο αναγνωστικό κοινό.

Επίσης, δημοσίευσε μια σειρά άρθρων για την ανάγκη δημιουργίας του Εθνικού Πάρκου Yosemite, το οποίο ιδρύθηκε το 1890.

Συνέβαλε, επίσης, αποφασιστικά στην ίδρυση Εθνικών Πάρκων στις περιοχές του Grand Canyon και Sequoia.

Ο John Muir υπήρξε συνιδρυτής του Sierra Club το 1892, ενεργώντας ως πρόεδρος της οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος για περισσότερες από δυο δεκαετίες.

Ο John Muir με τον Αμερικανό Πρόεδρο Theodore Roosevelt

Στο νέο αιώνα, συνέχισε να γράφει ιστορία, καθώς το 1903 πραγματοποίησε μια τριήμερη πεζοπορική εξόρμηση στην αμερικανική φύση παρέα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Theodore Roosevelt, η οποία βοήθησε τον τελευταίο να διαμορφώσει τις κυβερνητικές πολιτικές για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Muir έκανε, επίσης, πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ σε ηλικία 73 ετών πραγματοποίησε ένα εκτεταμένο ταξίδι στον Αμαζόνιο, μελετώντας την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Ο John Muir πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 1914 στο Los Angeles από πνευμονία. Η κληρονομιά του, όμως, είναι παρούσα και ζωντανή, όχι μόνο λόγω της δημιουργίας των Εθνικών Πάρκων, αλλά και λόγω των άρθρων και των δοκιμίων που έγραψε.

Συνέγραψε, επίσης, πολλά βιβλία, όπως τα The Mountains of California (1894), Our National Parks (1901), Stickeen: The Story of a Dog (1909) και My First Summer in the Sierra (1911).

Τα λόγια του John Muir εμπνέουν μέχρι σήμερα αμέτρητους ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο να βγουν έξω στην ύπαιθρο και να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου τους.

Ας εμπνευστούμε κι εμείς με ορισμένα από τα διασημότερα αποφθέγματα του John Muir:

Climb the mountains and get their good tidings. Nature’s peace will flow into you as sunshine into trees.

Φαλακρό

Another glorious day, the air as delicious to the lungs as nectar to the tongue.

Δίρφη

How glorious a greeting the sun gives the mountains! To behold this alone is worth the pains of any excursion a thousand times over.

Καλλιφώνι

The clearest way into the Universe is through a forest wilderness.

Πίνοβο

Keep close to Nature’s heart… and break clear away, once in a while, and climb a mountain or spend a week in the woods. Wash your spirit clean.

Ντουρντουβάνα

Between every two pine trees there is a door leading to a new way of life.

Αυγό Τρικάλων

I only went out for a walk, and finally concluded to stay out till sundown, for going out, I found, was really going in.

Καλλιφώνι

The snow is melting into music.

Μεγάλη Ζήρεια

This grand show is eternal. It is always sunrise somewhere; the dew is never all dried at once; a shower is forever falling; vapor ever rising.

Πίνοβο

Going to the mountains is going home.

Όλυμπος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...