Η διάσχιση της κορυφογραμμής του Cerro Torre σε λιγότερο από 21 ώρες

Η οροσειρά του Cerro Torre

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 οι Αμερικανοί αναρριχητές Colin Haley και Alex Honnold  ολοκλήρωσαν την πρώτη επανάληψη της περίφημης “Torre Traverse” (η διάσχιση της κορυφογραμμής της οροσειράς Torre) σε μόλις 20 ώρες και 40′.

Η πλήρης διάσχιση της Torre Traverse περιλαμβάνει το πέρασμα -με κατεύθυνση από βορρά προς νότο- από τις κορυφές Cerro Standhardt (2.800 μ.), Punta Herron (2.750 μ.), Torre Egger (2.685 μ.) και Cerro Torre (3.128 μ.), που είναι και η ψηλότερη κορυφή του συγκροτήματος.

Η πρώτη πλήρης διάσχισης της Torre Traverse είχε γίνει το 2008, όταν οι Colin Haley και Rolando Garibotti χρειάστηκαν πάνω από 4 ημέρες για να την ολοκληρώσουν.

Η χρονομέτρηση της διάσχισης των Haley-Honnold ξεκίνησε από το διάσελο βορείως του Cerro Standhardt και σταμάτησε με την ανάβαση στην κορυφή Cerro Torre. Από εκεί καταρριχήθηκαν από τη νοτιοανατολική κόψη (την παλιά Compressor Route). Αν προσθέσουμε και τους χρόνους της προσέγγισης στην αφετηρία της διάσχισης και της επιστροφής στην κατασκήνωση βάσης, τότε ο συνολικός τους χρόνος ήταν περίπου 32 ώρες.

Η Torre Traverse (Photo © Hayden Carpenter / Olek Lato)

Στη σελίδα Patagonia Vertical στο Facebook, που δημοσίευσε πρώτη το γεγονός, ο Rolando Garibotti έγραψε: “Ωχ, πώς αλλάζουν οι καιροί! Αυτό το τρελό άθλημα εξελίσσεται με γιγαντιαία άλματα. Ναι, η Torre Traverse ολοκληρώθηκε σε μία ημέρα. Φαίνεται σαν χθες, όταν ήταν ακόμη ένα όνειρο απατηλό που δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα”.

Η Torre Traverse αποτέλεσε το ανεκπλήρωτο όνειρο πολλών Ιταλών ορειβατών, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα της Παταγονίας Ermanno Salvaterra, ο οποίος την επιχείρησε πολλές φορές στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του ’90. Το 2005, ο Γερμανός Thomas Huber και ο Ελβετός Andi Schnarf έκαναν τη διάσχιση από το Standhardt μέχρι το Egger, ξεκλειδώνοντας ένα μέρος του παζλ, και αργότερα την ίδια χρονιά ο Garibotti και οι Ιταλοί Salvaterra και Alessandro Beltrami τοποθέτησαν το τελευταίο κομμάτι στο παζλ, καθώς αναρριχήθηκαν στην Arca de los Vientos, μια νέα διαδρομή στη βόρεια πλευρά του Cerro Torre, το τελευταίο σκέλος της διάσχισης.

Ο Alex Honnold ηγείται της αναρρίχησης στη βόρεια του Cerro Torre το απόγευμα της 31/01/2016 (Photo © Colin Haley, Alex Honnold)

Ανατολή ηλίου στη νοτιοανατολική κόψη του Cerro Torre, καθώς ο Colin Haley οδηγεί την κατάβαση μετά από μια κουραστική διάσχιση μαζί με τον Alex Honnold (Photo © Colin Haley, Alex Honnold)

Την περσινή σεζόν, οι Haley και Honnold επιχείρησαν και σχεδόν ολοκλήρωσαν την μονοήμερη διάσχιση της Torre Traverse, φτάνοντας μόλις 2 σχοινιές κάτω από την κορυφή του Cerro Torre σε μόλις 22 ώρες. Εκεί, όμως, μια τρομερή χιονοθύελλα τους ανάγκασε να σταματήσουν την ανάβαση και να υποχρεωθούν σε μια οδυνηρή υποχώρηση από τη δυτική πλευρά του Cerro Torre.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Haley και ο Καναδός Marc-André Leclerc ολοκλήρωσαν την “αντίθετη διάσχιση” της οροσειράς Torre, δηλαδή αναρριχήθηκαν στη δυτική πλευρά του Cerro Torre, καταρριχήθηκαν στην τεράστια βόρεια πλευρά του και στη συνέχεια -με κατεύθυνση από το νότο προς το βορρά- πέρασαν πάνω από τις άλλες τρεις κορυφές. Χρειάστηκαν 4 ημέρες για να ολοκληρώσουν αυτή τη διάσχιση, που της έδωσαν την ονομασία “La Travesía del Osa Buda”.

Από τα αριστερά προς στα δεξιά: Cerro Torre, Torre Egger, Punta Herron και Torre Standhardt (Photo © Αρχείο E. Salvaterra – A. Beltrami)

Πηγή
climbing.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...