Η εταιρεία Mammut με το Project 360 μας προσφέρει την πρώτη διαδραστική ανάβαση της εμβληματικής βόρειας πλευράς του Eiger

Αναδημοσίευση από climbing.com
του Dougald MacDonald

Χρησιμοποιώντας μια κατά παραγγελία κάμερα τεχνολογίας 360°, η εταιρεία Mammut δημιούργησε μια αξιόλογη προσομείωση της ιστορικής διαδρομής του 1938 (1938 route) στη βόρεια πλευρά του Eiger.

Τον Απρίλιο του 2014, οι Ελβετοί απλινιστές Dani Arnold και Stephan Siegrist ανέβηκαν τη διαδρομή σε δυο ημέρες, κουβαλώντας ο καθένας τους ένα ειδικό ορειβατικό σακίδιο βάρους 8 κιλών, στο οποίο είχε προσαρμοστεί ένας πτυσσόμενος βραχίονας που έφερε ένα σύστημα από έξι κάμερες GoPro τελευταίας τεχνολογίας. Οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορούν να περιστρέψουν κυκλικά την ψηφιακά ραμμένη πανοραμική εικόνα και να απολαύσουν, έτσι, μια πρωτοφανή άποψη της κλασικής βόρειας πλευράς του Eiger.

Κάντε κλικ εδώ για να ξεκινήσει η εφαρμογή

Ζητήσαμε από τον Υπεύθυνο Marketing και Επικοινωνίας της Mammut κο Christian Gisi, να μας εξηγήσει το πώς επιτεύχθηκε αυτό το πρωτοποριακό σχέδιο και να μας αποκαλύψει τα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας ( Ο Stephan Siegrist και ο Harold Schreiber της Mammut συνεισέφεραν στις παρακάτω απαντήσεις).

Η εντυπωσιακή βόρεια πλευρά του Eiger

Climbing: Πώς υλοποιήθηκε το Eiger project;

Gisi: Η ιδέα αναπτύχθηκε στην Mammut μαζί με το πρακτορείο ειδήσεων Heye Grid και τον Matthias Taugwalder της Concept 360, μιας μικρής εταιρείας που ειδικεύεται στην πανοραμική φωτογράφηση. Στο παρελθόν, έχουμε συνεργαστεί σε “φυσιολογικές” πανοραμικές λήψεις 360°. Έχοντας παρακολουθήσει επισταμένως την πρόοδο της ορεινής φωτογράφησης και κινηματογράφησης, αισθανθήκαμε ότι είχε έρθει η ώρα για μια νέα διάσταση.

Ο Dani Arnold στην περίφημη Hinterstoisser Traverse στην βόρεια πλευρά του Eiger, με την 360° κάμερα να προεξέχει από το σακίδιό του. Photo by Photopress / Daniel Bartsch

Climbing: Πότε έγινε η ανάβαση;

Gisi: Στις 16 και 17 Απριλίου. Με τις καλύτερες συνθήκες που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Climbing: Πόσοι άνθρωποι ανέβηκαν μαζί με τους Arnold και Siegrist κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης;

Gisi: Εκτός από τον Dani και τον Stef, είχαμε τον Denis Burdet με την εφεδρική κάμερα των 360°, τον Daniel Bartsch, ο οποίος βιντεοσκοπούσε την όλη διαδικασία, και τον Manel Schonthal, έναν οδηγό βουνού από το Grindelwald. Επιπλέον, είχαμε ένα drone (τηλεκατευθυνόμενο) που τραβούσε αεροφωτογραφίες της βόρειας πλευράς, καθώς και μια κινηματογραφική ομάδα στη δυτική κορυφογραμμή του βουνού.

Climbing: Ποιός κινηματογραφούσε με την 360° κάμερα όταν ο Dani ή ο Stef δεν τραβούσαν; Για παράδειγμα, μερικές φορές μπορείς να δεις ένα κοντινό πλάνο ενός ορειβάτη που δεν έχει κάμερα.

Gisi: Δεν χρησιμοποιήσαμε πανοραμικές λήψεις από άλλες κάμερες, εκτός από αυτές που ήταν προσαρμοσμένες στα σακίδια του Dani και του Stef! Οι έξι κάμερες του κάθε σακιδίου είναι στραμμένες σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Με τη χρήση ειδικού λογισμικού 360°, οι φωτογραφίες αυτές συρράπτονται, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να εξαφανίσουμε τον βραχίονα της κάμερας χωρίς να χάσουμε την εικόνα του ορειβάτη.

Ο Dani Arnold (αριστερά) και ο Stephan Siegrist στην βόρεια πλευρά του Eiger. Photo by Photopress / Daniel Bartsch

Climbing: Πόσο δύσκολη ήταν η αναρρίχηση για τους ορειβάτες που κουβαλούσαν όλον αυτόν τον εξοπλισμό;

Gisi: Οι κάμερες μαζί με την μπαταρία και το σακίδιο ζυγίζουν περίπου 8 κιλά. Ήταν αρκετά άνετο και λιγότερο ενοχλητικό απ’ ότι αναμενόταν. Σίγουρα, όμως, είχαμε στη διάθεσή μας δύο από τους καλύτερους αλπινιστές του κόσμου, με μεγάλη εμπειρία στη βόρεια πλευρά του Eiger.

Climbing: Προγραμματίζει η Mammut ανάλογες αναβάσεις στο μέλλον με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας; Θα πρέπει να έρθετε στις Η.Π.Α. και να φωτογραφήσετε το El Capitan!

Gisi: Οπωσδήποτε. Έχουμε, ήδη, ολοκληρώσει την περίφημη Hornli Ridge στο Matterhorn, και αυτό θα πρέπει να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Αυτή τη στιγμή γίνονται φωτογραφήσεις και σε άλλες διάσημες κορυφές. Εάν γνωρίζετε δύο δυνατούς αναρριχητές που θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, φέρτε τους και φύγαμε για το El Capitan!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...