Η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου απειλεί το Appalachian Trail των Η.Π.Α.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με προσωπα ή καταστάσεις δεν είναι συμπτωτική και έχει απόλυτη σχέση με την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με τον κατ’ επανάλειψη βιασμό των ορεινών όγκων της.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η ηγέτιδα χώρα του πλανήτη, με λιγότερο από 5% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπεύθυνη για το 21% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην γήινη ατμόσφαιρα. Τα λαμπάκια που στολίζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά και ολόκληρα σπίτια σε ορισμένες περιπτώσεις στις Η.Π.Α. καταναλώνουν τόση ενέργεια, που ξεπερνά κατά πολύ την ετήσια κατανάλωση ενέργειας άλλων χωρών, όπως του Ελ Σαλβαδόρ ή της Αιθιοπίας.

Ακόμα, όμως, και σ’ αυτήν τη χώρα του άκρατου καταναλωτισμού, υπάρχει ευαισθητοποίηση όσον αφορά την προστασία της φυσικής της κληρονομιάς.

Διαβάσαμε, λοιπόν, στο Βackpacker.com ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. θα αποφασίσει εάν θα επιτραπεί σε έναν αμφιλεγόμενο νέο αγωγό φυσικού αερίου να διασχίσει το φημισμένο Appalachian Trail.

Το Appalachian Trail είναι το μεγαλύτερο πεζοπορικό μονοπάτι του κόσμου, με συνολικό μήκος 3.500 χιλιομέτρων στις Ανατολικές Η.Π.Α., εκτεινόμενο από το όρος Katahdin της πολιτείας του Μέιν στο Βορά, μέχρι το όρος Springer της πολιτείας της Γεωργίας στο Νότο.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 2 εκατομμύρια άνθρωποι πεζοπορούν σε διάφορα τμήματα του μονοπατιού.

Υπάρχουν, βέβαια, και ορισμένοι που διασχίζουν ολόκληρο το μονοπάτι σε μία μόνο σεζόν. Είναι οι λεγόμενοι Thru-hikers, ο αριθμός των οποίων χρόνο με το χρόνο αυξάνεται.

Το Appalachian Trail φιλοξενεί χιλιάδες είδη φυτών και ζώων, συμπεριλαμβανομένων 2.000 σπάνιων και απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Η κατασκευή του αγωγού Atlantic Coast Pipeline «πάγωσε» τον Δεκέμβριο του 2018, όταν πριν μερικές ημέρες ένα Εφετείο των Η.Π.Α. έκρινε παράνομη την αρχική άδεια της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας που επέτρεπε στην εταιρία Dominion Energy να ξεκινήσει την κατασκευή ενός αγωγού συνολικού μήκους 965 χιλιομέτρων, που θα διασχίζει τις Ανατολικές Πολιτείες των Η.Π.Α., κάτω από τμήματα του Appalachian Trail.

Στην απόφαση της, η δικαστής Stephanie Thacker κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τοπική Δασική Υπηρεσία «παραιτήθηκε των ευθυνών της», παραβλέποντας βασικά θέματα ασφάλειας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Είπε επίσης ότι, ως τμήμα της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων των Η.Π.Α. (National Park Service), τα κατασκευαστικά έργα κατά μήκος του Appalachian Trail υπόκεινται στην έγκριση του Κονγκρέσου.

Οι δικηγόροι της κατασκευάστριας εταιρίας, καθώς και στελέχη της κυβέρνησης Trump υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Εφετείου απειλεί τη βιωσιμότητα του έργου, ύψους 7,5 δις $.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Sierra Club και το Southern Environmental Law Center, ένα μη κερδοσκοπικό δικηγορικό γραφείο που που ειδικεύεται σε περιβαλλοντικά θέματα δημοσίου συμφέροντος, είχαν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά πέρσι για να εμποδίσουν την κατασκευή του αγωγού. Σε κοινή τους δήλωση, ανέφεραν ότι θα αγωνιστούν για να παραμείνει σε ισχύ η απόφαση του Εφετείου.

Δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι «Η κατασκευή του αγωγού Atlantic Coast Pipeline είναι ένα επικίνδυνο, δαπανηρό και περιττό έργο και δεν θα μείνουμε αδρανείς, την ώρα που οι εταιρίες Duke και Dominion Energy επιδιώκουν να ‘’βιάσουν’’ τις δημόσιες εκτάσεις μας, απειλώντας την υγεία των ανθρώπων, τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, τα μαγευτικά τοπία και το καθαρό νερό κατά μήκος της διαδρομής του Appalachian Trail».

Η προστασία των θαμμένων τμημάτων του αγωγού θα συνεπαγόταν μια μόνιμη αποψίλωση ενός διαδρόμου πλάτους 15 μέτρων πάνω απ’ αυτόν για να προστατεύεται από τη διείσδυση των ριζών από τα δέντρα. Η ίδια η κατασκευάστρια εταιρία θα απαιτούσε από τους εργαζόμενούς της να αποψιλώσουν ευρύτερες περιοχές – πλάτους μέχρι και 40 μέτρων σε ορισμένα σημεία.

Σε συνέντευξή του πέρυσι, ο DJ Gerkin, πληρεξούσιος του Southern Environmental Law Centre, δήλωσε ότι η κατασκευή του αγωγού θα «δημιουργήσει μια μόνιμη ουλή κατά μήκος του Appalachian Trail».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «Η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των Η.Π.Α. παραπονέθηκε ότι ο κατασκευαστής του αγωγού αγνόησε το σχήμα της γης, πολύ περισσότερο απ’ ότι ένας δρόμος ή μια σιδηροδρομική γραμμή, και θα χαράξει βουνά και κοιλάδες χωρίς να λάβει υπόψη του τις επιπτώσεις σ’ αυτούς τους φυσικούς θησαυρούς».

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο του 2020.

Η προστασία της φύσης και των βουνών είναι μια αξία οικουμενική. Δεν εμφορείται από εμμονές ή ιδεοληψίες, όπως ορισμένοι φελλοί υποστηρίζουν κουτοπόνηρα, προσπαθώντας να δαιμονοποιήσουν τις αντιδράσεις.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την κατασκευή φαραωνικών αιολικών εγκαταστάσεων που θα προξενήσουν ανεπανόρθωτα πλήγματα στα ευαίσθητα ορεινά οικοσυστήματα της χώρας μας, με αμφίβολα αν μη τι άλλο περιβαλλοντικά οφέλη.

Έχουμε ιερή υποχρέωση να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το περιβάλλον που αξίζουν. Το μέλλον των παιδιών μας δεν μπαίνει στο ζύγι «κόστους-οφέλους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...