Η κόκκινη νυχτοπεταλούδα τίγρης (scarlet tiger moth)

Οίτη – Ιούλιος 2012

Η κόκκινη νυχτοπεταλούδα τίγρης (Callimorpha dominula, πρώην Panaxia dominula) είναι ένας πολύχρωμος σκώρος που ανήκει στο υποείδος Arctiinae. Το είδος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1758 από τον Carl Linnaeus στην 10η έκδοση του Systema Naturae.

Το είδος απαντάται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής (Τουρκία, Υπερκαύκασος και βόρειο Ιράν). Οι σκώροι αυτοί προτιμούν υγρές περιοχές (υγρά λιβάδια, όχθες ποταμών, φράχτες και έλη), αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν σε βραχώδεις περιοχές κοντά στη θάλασσα.

Το Callimorpha dominula έχει άνοιγμα φτερών 45–55 χιλιοστά. Οι ενήλικες αυτού του είδους έχουν πολύ μεταβλητό χρώμα. Τα εμπρόσθια φτερά έχουν συνήθως μεταλλική-πράσινη λάμψη στις μαύρες περιοχές, με λευκά και κίτρινα ή πορτοκαλί στίγματα.

Ο σκώρος της κόκκινης νυχτοπεταλούδας τίγρης

Τα οπίσθια φτερά είναι κόκκινα με τρία μεγάλα και ακανόνιστα μαύρα σημάδια. Αυτοί οι σκώροι μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε σπάνιες χρωματικές μορφές, είτε με κίτρινα οπίσθια φτερά και σώμα είτε με μαύρα.

Ο θώρακας έχει μια μαύρη γυαλιστερή και πρασινωπή απόχρωση, με δύο διαμήκεις μικρές κίτρινες ρίγες. Η κοιλιά είναι μαύρη.

Η κόκκινη νυχτοπεταλούδα τίγρης έχει αναπτύξει στόματα, που της επιτρέπουν να τρέφεται με νέκταρ.

Οι κάμπιες μπορούν να φτάσουν σε μήκος περίπου 40 χιλιοστά. Έχουν σκούρα γκρι απόχρωση, με κίτρινες ρίγες και μικρές άσπρες κουκκίδες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...