Η λίμνη Μουτσάλια στις Αρένες του Γράμμου

Ένα σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών στη σκιά του Γράμμου που αποτελούν ένα από τα ομορφότερα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Η λίμνη Μουτσάλια, ή όπως αναφέρονται πιο συχνά λίμνες Αρένων, βρίσκονται σε ένα κατάφυτο δάσος οξυάς στη ρίζα της κορφής του Γράμμου, Επάνω Αρένα (υψόμετρο 2.196 μ.).

Η ονομασία τους προέρχεται από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι» που σημαίνει «βρεγμένο», ενώ η ονομασία Αρένα προέρχεται από το επίσης βλάχικο και λατινικό «arena», που σημαίνει «αμμουδερός τόπος».

Βρίσκονται στο νομό Καστοριάς κοντά στα σύνορα με το νομό Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.730 μέτρων.

Πρόκειται για δύο λίμνες που επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα ρυάκι μήκους 60 μέτρων. Η δυτική λίμνη αγγίζει τις πλαγιές που ανεβαίνουν στη κορφή, έχει περίμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου και είναι ρηχή με τα νερά της να λιγοστεύουν αρκετά το καλοκαίρι.

Η λίμνη που βρίσκεται στα ανατολικά είναι η κύρια λίμνη που ονομάζεται και λίμνη Μουτσάλια και δέχεται τα νερά της δυτικής λίμνης.

Καλύπτει λιγότερη έκταση με περίμετρο που φτάνει τα 800 μέτρα και μέγιστο βάθος που δεν ξεπερνά το 1 μέτρο, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα σκεπάζεται από πάγο.

Η λίμνη Μουτσάλια είναι κρυμμένη σε ένα πυκνό δάσος οξυάς δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο που δεν συναντά κανείς σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας μας.

Τα πυκνά δάση που την περιβάλλουν σε συνδυασμό με την σχετική της απομόνωση, προσδίνουν στη λίμνη τεράστια οικολογική αξία με πολλά σπάνια είδη της πανίδας να ζουν στη γύρω περιοχή.

Οι οξυές που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη φτάνουν μέχρι τις όχθες, ενώ ο βυθός της καλύπτεται από μια πυκνή υδρόβια βλάστηση, η οποία δίνει ένα όμορφο πράσινο χρώμα στα νερά της.

Στο πυκνό υποόροφο του δάσους φυτρώνουν πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας του Γράμμου, ενώ λίγο ψηλότερα ξεκινάνε οι γυμνές κορυφές του βουνού που διακρίνονται επίσης για τα φυτά που φιλοξενούν.

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά είδη του δάσους, ενώ στο Γράμμο απαντώνται πάνω από 150 είδη.

Η λίμνη είναι πολύ σημαντική για τα αμφίβια της, καθώς εδώ ζούνε τρία είδη από τρίτωνες: ο αλπικός, ο κοινός και ο λοφιοφόρος. Τέλος, πολύ συχνή στην περιοχή είναι η παρουσία της αρκούδας.

Θέση στο χάρτη

Πηγή
naturagraeca.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...