Η πιο απότομη πλαγιά στον κόσμο

Photo © Artur Stanisz

Το όρος Thor (Θορ) έχει υψόμετρο 1.675 μ. και βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Auyuittuq, στη Νήσο Baffin του Καναδά.

Το βουνό βρίσκεται 46 χλμ. ΒΑ του Pangnirtung και διαθέτει την μεγαλύτερη και πιο απότομη κάθετη πλαγιά του κόσμου, το περίφημο Thor Peak.

Με μέγιστη κλίση τις 105 μοίρες και ύψος τα 1.250 μ. προκαλεί δέος στον ορειβάτη αλλά και στον απλό επισκέπτη, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και του παράδοξου εδάφους της οροσειράς, που αποτελείται εξ ολοκλήρου από γρανίτη!

Κι αν τα νούμερα δεν σας πείθουν, σκεφτείτε ότι ο Πύργος του Άιφελ έχει ύψος 324 μ., το Empire State Building 381 μ. και το Burj Khalifa στο Ντουμπάι 828 μ. Το βουνό οφείλει το όνομά του στον Thor, την Σκανδιναβική θεότητα του κεραυνού.

Photo © Peter Morgan

Photo © mike.dowd

Ένα από τα πλέον δημοφιλή σημεία αναρρίχησης στον Καναδά αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το βουνό Thor αποτελεί πρόκληση για πολλούς, ενώ η πρώτη ανάβαση σε αυτό επιτεύχθηκε το 1965 από τους Donald Morton και Lyman Spitzer, κατά τη διάρκεια της ορειβατικής αποστολής του Alpine Club of Canada, με επικεφαλής τον Pat Baird.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλές αποστολές έχουν αναρριχηθεί στις πλαγιές του, τα μέλη των οποίων ήταν… αυστηρά επαγγελματίες και μόνο!

Photo © Paul

Photo © Scott W

Τον Ιούλιο του 2006, μια Αμερικανική ομάδα που αποτελούνταν από τους Chuck Constable, Dirk Siron, Ben Holley, Kenneth Waite, Gordon Rosser, Donny Opperman, Deldon Barfuss και Tim Hudson πραγματοποίησε παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο επιτυχημένο ραπέλ.

Χάρτης της περιοχής

Πηγές
perierga.gr
wikipedia.org

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...