Η πρώτη ανάβαση στο όρος Janhukot των Ινδικών Ιμαλαΐων (Trailer)

Η υψηλότερη απάτητη κορυφή στο συγκρότημα Gangotri Glacier της Ινδίας έχει πλέον κατακτηθεί.

Οι Βρετανοί ορειβάτες Malcolm Bass, Paul Figg και Guy Buckingham πραγματοποίησαν την πρώτη ανάβαση στο Janhukot (6.805 μ.), μια απομακρυσμένη κορυφή στο άνω άκρο του παγετώνα Gangotri (Garhwal Himalaya), μέσω μιας τεχνικής διαδρομής στο νοτιοδυτικό αντέρεισμα του βουνού που οδηγεί στη ντελικάτη και πολύπλοκη Νότια Κορυφογραμμή.

Το νοτιοδυτικό αντέρεισμα του Janhukot

Έφτασαν στην κορυφή στις 6 Ιουνίου 2018 και επέστρεψαν στην Κατασκήνωση Βάσης μετά από 2 ημέρες, ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής διάρκειας 8 ημερών.

19 χιλιόμετρα επίπονης διάσχισης ενός παγετώνα χώριζαν το σημείο της αφετηρίας της διαδρομής ανάβασής από την Κατασκήνωση Βάσης και αυτό αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας και την γοητεία της αναρρίχησης σ’ αυτό το κρυμμένο βουνό.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Paul Figg, Malcolm Bass, Guy Buckingham

Μετά την επιτυχημένη πρώτη ανάβαση, ο αρχηγός της αποστολής Malcolm Bass δήλωσε στον Τύπο: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ανεβήκαμε στο Janhukot. Η απομακρυσμένη θέση του στην άκρη του όμορφου παγετώνα Gangotri το καθστά ένα ιδιαίτερο βουνό. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή που κάναμε το τελευταίο βήμα στην εξερεύνηση του Janhukot και οφείλουμε πολλά στο έργο των προηγούμενων εξερευνητών του βουνού Anindya Mukherjee, Bryan Hylenski, Pat Deavoll, Marty Beare, Andy Brown, και ειδικά τον Simon Yearsley που μαζί με μένα φτάσαμε κοντά στην κορυφή το 2014».

Πλησιάζοντας την Νότια Κορυφογραμμή

Και συνέχισε λέγοντας: «Τα βασικά συστατικά της επιτυχίας μας ήταν ο καλός καιρός και η ομαδική δουλειά. Έχουμε καλό καιρό όλες τις ημέρες που βρισκόμασταν πάνω στο βουνό εκτός από τη ημέρα κορυφής! Λειτούργησαν πολύ καλά σαν ομάδα, όλοι έπαιξαν σωστά το ρόλο τους τόσο κατά τη διαικασία της αναρρίχησης όσο και στο bivouac. Επίσης, είχαμε πολύ καλή υποστήριξη από την ομάδα της Κατασκήνωσης Βάσης».

Πάνω στη Νότια Κορυφογραμμή με φόντο τον παγετώνα Gangotri

Περιτριγυρισμένο από τα διαμάντια των Ινδικών Ιμαλαΐων -Shivling, Meru, Kedar Dome- το Janhukot είχε προσελκύσει από παλιά το ενδιαφέρον ορειβατών απ’ όλο τον κόσμο, αλλά κανένας από αυτούς δεν κατάφερε να φτάσει στην κορυφή μέχρι τις 6 Ιουνίου 2018.

Το 1989 οι Ινδοί ορειβάτες Prashanta Roy, Atanu Chatterjee, Sushanta Majumder, Dibya Mukherjee έκαναν μία προσπάθεια.

Το 2002 μια αυστριακή ομάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Οι Malcolm Bass και Paul Figg αγκαλιάζονται στην κορυφή του Janhukot

Ο Malcolm Bass και ο Paul Figg μαζί με τον Andy Brown έφτασαν στα 6.000 μέτρα στο ΝΔ αντέρεισμα στην 1η τους προσπάθεια το 2004.

Ο Pat Deavoll και ο Marty Beare από τη Νέα Ζηλανδία έφτασαν στα 6.400 μέτρα μέσω του κύριου λουκιού στην δυτική όψη.

Κατεβαίνοντας από την κορυφή

Μια ομάδα Αμερικανών και Ινδών ορειβατών με επικεφαλής τον Bryan Hylenski και Anindya Mukherjee έπειτα έκαναν προσπάθειες το 2010 και το 2011 από την ανατολική πλευρά.

Ο Malcolm προσπάθησε για δεύτερη φορά το 2014, μαζί με Simon Yearsley μέσω της Νοτιοδυτικής αντηρίδας, φτάνοντας μέχρι τα 6.640 μέτρα.

Το 2016 οι Hylenski και John Miller προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν να φτάσουν στην κορυφή.

Trailer

Οι τρεις Βρετανοί ορειβάτες απαθανάτησαν τις εμπειρίες τους στην κάμερα, με την ελπίδα ότι δημοσιοποιώντας τον ψυχικό και σωματικό τους αγώνα, θα ενθαρρύνουν και άλλους να επιχειρήσουν παρόμοιες προσπάθειες και να αποδείξουν ότι με κόπο, θυσίες και προπόνηση, απλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν εξαιρετικά πράγματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...