Η πρώτη ανάβαση στο Mont Blanc: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Πανόραμα του Mont Blanc

Σήμερα συμπληρώνονται 235 χρόνια από κείνη τη μέρα. Ήταν 8 Αυγούστου του 1786, όταν δυο νεαροί Γάλλοι ορειβάτες έγραψαν ιστορία, καθώς έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στην κορυφή του Mont Blanc, του ψηλότερου βουνού των Άλπεων με 4.809 μέτρα υψόμετρο, και ενός από τα πιο δημοφιλή βουνά του πλανήτη.

1. Ο Michael Gabriel Paccard και ο Jacques Balmat ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στην κορυφή του Mont Blanc το 1786

Ο Michael Gabriel Paccard και ο Jacques Balmat

Μετά από εκατοντάδες αποτυχημένες προσπάθειες από δεκάδες επίδοξους ορειβάτες, οι Γάλλοι Michael Gabriel Paccard (1757-1824) και Jacques Balmat (1762-1834) έγραψαν ιστορία όταν έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στην κορυφή του Mont Blanc, του ψηλότερου βουνού των Άλπεων.

Το ορειβατικό ζευγάρι ξεκίνησε την ανάβαση από την κοιλάδα του Chamonix, που ήταν και ο τόπος καταγωγής τους, στους πρόποδες του βουνού.

Το επίτευγμά τους θεωρείται -μέχρι και σήμερα- σημείο καμπής στην ιστορία της ορειβασίας. Ο Eric Shipton, ένας Βρετανός ιμαλαϊστής, στο βιβλίο του “Mountain Conquest” έγραψε:

Η ανάβασή τους αποτελεί μια εκπληκτική πηγή έμπνευσης, θάρρους και αποφασιστικότητας, και μια από τις πιο λαμπρές στιγμές στα ορειβατικά χρονικά. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι αναρριχήθηκαν σε ένα ανεξερεύνητο πεδίο, αλλά και σε μια διαδρομή που όλοι οι άλλοι ορειβάτες θεωρούσαν ότι ήταν αδιάβατη.

Σήμερα, στο βουνό ανεβαίνουν κατά μέσο όρο 20.000 ορειβάτες και τουρίστες ετησίως. Από τις αρχές του 21ου αιώνα, διοικητικά το βουνό μοιράζεται μεταξύ των πόλεων Courmayeur της Ιταλίας και του Saint-Gervais-les-Bains της Γαλλίας.

2. Ο Horace Bénédict de Saussure είχε προσφέρει χρηματικό έπαλθο σε όποιον θα κατάφερνε να ολοκληρώσει επιτυχώς την ανάβαση

Το περίφημο άγαλμα που κοσμεί την κεντρική πλατεία του Chamonix

Το 1760, ο Ελβετός αριστοκράτης και φυσιοδίφης Horace Bénédict de Saussure (1740-1799), που από πολλούς θεωρείται ως ο ιδρυτής της ορειβασίας, επισκέφτηκε το Chamonix, και πρόσφερε χρηματική αμοιβή στον πρώτο άνθρωπο που θα ανέβαινε στην κορυφή του Mont Blanc.

Είχε προσπαθήσει πρώτα ο ίδιος να ανέβει από την ιταλική πλευρά του βουνού, έχοντας δυο αποτυχημένες προσπάθειες μεταξύ 1774 και 1785.

Η φιγούρα του Saussure εμφανίζεται σ’ ένα μπρούτζινο άγαλμα (επάνω φωτογραφία) μαζί με τον Balmat, που χτίστηκε το 1887 και κοσμεί την κεντρική πλατεία του Chamonix. Από το άγαλμα απουσιάζει η μορφή του Paccard.

Το φταίξιμο ανήκει στον Marc-Theodore Bourrit, έναν άλλον αλπινιστή της εποχής που είχε αποτύχει να βρει το δρόμο για την κορυφή, ο οποίος στην αναφορά που έκανε για την πρώτη επιτυχημένη ανάβαση στο Mont Blanc υποβάθμισε το ρόλο που έπαιξε σ’ αυτήν ο Paccard.

3. Ο Paccard αργότερα παντρεύτηκε την αδελφή του Balmat

Οι πρωτοπόροι της ορειβασίας

Εκτός από τη φιλία που τους συνέδεε και την τέλεια χημεία που είχαν μεταξύ τους στα βουνά, οι δυο ορειβάτες φρόντισαν να συνδεθούν και με συγγενικούς δεσμούς, καθώς ο Paccard παντρεύτηκε την αδελφή του Balmat.

Μετά τα ιστορικά τους επιτεύγματα, και οι δυο ορειβάτες επικεντρώθηκαν στις επαγγελματικές καριέρες τους.

Ο Paccard επέστρεψε στην ιατρική, που είχε σπουδάσει πριν την ανάβαση στο Mont Blanc, ενώ ασχολήθηκε επίσης και με τη βοτανολογία και τη μεταλλευτική.

Ο Balmat, αφού εισέπραξε την χρηματική αμοιβή από τον Saussure, επέστρεψε ένα χρόνο μετά στο βουνό μαζί με τον ευεργέτη του, καθοδηγώντας τον Ελβετό αριστοκράτη στη δική του ανάβαση στην κορυφή.

Έγραψε κι ένα βιβλίο με τις περιπέτειές του στο Mont Blanc, το οποίο επικρίθηκε από το αναγνωστικό κοινό, γιατί τον κατηγορούσαν ότι είχε εξιδανικεύσει τις ιστορίες του.

Ο Balmat πέθανε το 1834, όταν έπεσε από έναν γκρεμό αναζητώντας χρυσό στην κοιλάδα Sixt.

4. Η Marie Paradis ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στην κορυφή του Mont Blanc

Το μοναδικό γνωστό πορτραίτο της Maria Paradis

Η Marie Paradis (1778-1839), μια πρώην υπηρέτρια, χάραξε το όνομά της στο βιβλίο της ιστορίας της ορειβασίας, όταν το 1808 έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στην κορυφή του Mont Blanc, με οδηγό τον Jacques Balmat.

Για την Paradis δεν ήταν μια εύκολη ανάβαση, η οποία ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση όταν έφτασε στην κορυφή, που είχε δυσκολία στην ομιλία και τέτοια απώλεια όρασης, που δεν μπορούσε να απολαύσει τη θέα από την ψηλότερη κορυφή των Άλπεων.

Ορειβάτισσες στο Mont Blanc

5. Το Mont Blanc εξακολουθεί μέχρι σήμερα να θεωρείται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα βουνά των Άλπεων

Το Mont Blanc είναι η ψηλότερη κορυφή της Δυτικής Ευρώπης, αλλά πολλοί ορειβάτες δεν θεωρούν την ανάβασή του δύσκολη από τεχνικής άποψης.

Μάλιστα, πολλές εταιρείες διοργάνωσης ορειβατικών αποστολών στο Mont Blanc περιγράφουν την ανάβαση στην κορυφή του ως “μια μεγάλη βόλτα”, παρόλο που απαιτείται η χρήση κραμπόν και πιολέ.

Αν, όμως, είναι “μια μεγάλη βόλτα”, τότε πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας απ’ όλα τα βουνά των Άλπεων; Μόνο το 2012, 11 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στο βουνό σε δύο διαφορετικά περιστατικά.

Το διαστημικό καταφύγιο Gouter

Η απάντηση βρίσκεται στη μεγάλη δημοφιλία του βουνού. Στο μυαλό των ανθρώπων έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι αφού τόσοι πολλοί έχουν ανέβει στην κορυφή του, αυτό συνεπάγεται ότι το βουνό είναι ασφαλές.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πρόκειται για έναν τεράστιο ορεινό όγκο με πολλούς κρυφούς και φανερούς κινδύνους που παραμονεύουν, και που δυστυχώς πολλοί άνθρωποι που ανεβαίνουν στις παγωμένες πλαγιές του, τους αγνοούν.

Αναλυτική περιγραφή των πιο δημοφιλών διαδρομών για την κορυφή του Mont Blanc μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...