Η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί προβλήματα στους ορειβάτες

Η Lyon Ridge του Matterhorn (Photo © Montagne Magazine)

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Temps ο Ελβετός γεωλόγος Raphael Mayoraz απαριθμεί τις ζημιές που προκάλεσε στις Άλπεις ο ζεστός μήνας του Ιουλίου 2015, ο οποίος ήταν 5 βαθμούς θερμότερος από τον μέσο όρο των ετών 1960-1990.

Σύμφωνα με το World Glacier Monitoring Service (Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Παγετώνων) του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, από το 2001 μέχρι σήμερα οι ρυθμοί τήξης των παγετώνων των Άλπεων ήταν δύο έως τρεις φορές πιο γρήγοροι απ’ ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Στην περιοχή του Valais της Ελβετίας, οι 680 παγετώνες υποχωρούν 5-30 μέτρα το χρόνο, ενώ το πάχος τους συρρικνώνεται κατά 50 εκατοστά έως 1 μέτρο.

Στις 27 Ιουλίου, ένα τεράστιο κομμάτι βράχου όγκου 50 κυβικών μέτρων συνετρίβη στην Ιταλική διαδρομή του Matterhorn. 25 ορειβάτες εγκλωβίστηκαν σ’ ένα καταφύγιο στα 3.800 μ. και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να κατέβουν από την Ελβετική πλευρά του βουνού. Μετά από αυτό το περιστατικό, ο δήμαρχος του Valtournenche αποφάσισε να απαγορεύσει την πρόσβαση στο βουνό, καθώς το λιώσιμο των πάγων προκαλεί εξαιρετική αστάθεια στο πεδίο, αυξάνοντας τον κίνδυνο χιονοστιβάδων και κατολισθήσεων.

Στο Mont Blanc, ο Δήμος του Saint-Gervais αποφάσισε το κλείσιμο του καταφυγίου Gouter στις 19 Ιουλίου, επαναλειτούργησε στις 31 Ιουλίου για να ξανακλείσει (μέχρι νεωτέρας) στις 6 Αυγούστου. Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι οδηγοί βουνού απόφευγαν την ανάβαση στο Mont Blanc από την διαδρομή Gouter.

Η κόψη Bosses στο Mont Blanc (Photo © summitpost.org)

Η ζέστη του καλοκαιριού, όμως, δεν επηρεάζει μόνο τις παγωμένες και χιονισμένες πλαγιές. Ο γνωστός αναρριχητής βράχου Michel Piola (έχει ανοίξει πάνω από 15.000 αναρριχητικές διαδρομές στις Άλπεις) δήλωσε σε μία ανάρτησή του στο Facebook: “Αυτό το καυτό καλοκαίρι προκαλεί πολλές ζημιές: το βουνό είναι πολύ ξηρό και υπάρχουν πολυάριθμα περιστατικά κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων. Πριν δυο μέρες, βρισκόμουν στην “French Direct” της βόρειας πλευράς του Comb Needle (Aiguille du Peigne) για να τσεκάρω την διαδρομή που θα κάναμε με ένα γκρουπ στις 16 Αυγούστου. Καθώς βρισκόμουν στο μέσο της διαδρομής, ένα διπλό τρίξιμο του βουνού μας ταρακούνησε, ενώ ολόκληρο το Comb Needle άρχισε να δονείται. Ήταν από εκείνες τις στιγμές που ο χρόνος σταματά…”.

Ο Ludovic Ravanel (ειδικός παγετώνων από το Chamonix) δήλωσε ότι “Προσωπικά, μετά από όλα αυτά τα σοβαρά προειδοποιητικά σημάδια, εγώ δεν θα πατούσα το πόδι μου στα βουνά φέτος το καλοκαίρι, παρά μόνο σε εκείνα τα σημεία που βρίσκονται έξω από τις παγωμένες περιοχές.
Να προσέχετε!”.

Πηγή
mountainwilderness.org

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...