Μαθήματα ζωής από το Νίκο Καζαντζάκη

Υπήρξε ο μεγαλύτερος Έλληνας συγγραφέας της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ένας σύγχρονος φιλόσοφος του οποίου το έργο είναι διανθισμένο με φράσεις οι οποίες φωτίζουν το “ωραίο ταξίδι” ενός ανθρώπου στον κόσμο, όπως θα έπρεπε να είναι.

Σαν σήμερα ήρθε στον κόσμο ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης, το 1883. Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, θυμόμαστε μερικές από τις φράσεις του, όπως τις συναντούμε στο έργο του, προκειμένου να υπογραμμίσουμε το μεγαλείο του μυαλού και της ψυχής ενός άνδρα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία.

Το καζαντζακικό έργο, σκοτεινό, ανθρωποκεντρικό και περιστρεφόμενο γύρω από τους προβληματισμούς για τη ζωή, δεν είναι πάντα εύκολο στην κατανόηση.

Το αποτέλεσμα ήταν να αποτελεί κατά τη διάρκεια της ζωής του αλλά και μετά θάνατον, μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Έλληνα συγγραφέα.

Ωστόσο, η σοφία του μεγάλου Καζαντζάκη είναι αναμφισβήτητη. Ο περισσότερο μεταφρασμένος σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας, μίλησε και μιλάει ακόμα μέσα από το έργο του, στον “κακομοίρη άνθρωπο”, για τη δύναμη της ψυχής του, το ιδανικό της ελευθερίας, τη δικαιοσύνη, τον κόσμο και την πατρίδα. Αυτά είναι μερικά από τα πιο “δυνατά” λόγια του:

Να πεθαίνεις κάθε μέρα. Να γεννιέσαι κάθε μέρα. Ν’ αρνιέσαι ό,τι έχεις κάθε μέρα.

Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.

Δεν έχουμε παρά μια μονάχα στιγμή στη διάθεσή μας. Ας κάνουμε τη στιγμή αυτή αιωνιότητα. Άλλη αθανασία δεν υπάρχει.

Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε.

Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύουμαι! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι.

Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.

Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει.

Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό.

Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;”. Πολέμα!

Η λευτεριά δεν έχει σκοπό. Μήτε βρίσκεται στη γης ετούτη – στη γης ετούτη βρίσκεται μονάχα ο αγώνας για τη λευτεριά. Αγωνιζόμαστε για τα άφταστα, και γι’ αυτό ο άνθρωπος έπαψε να είναι ζώο.

Πηγή
pathfinder.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...