Νέα χάραξη της κλασικής διαδρομής για την κορυφή του Έβερεστ

Η νέα διαδρομή περνάει από το κέντρο του διαβόητου παγετώνα Khumbu – Photo © Subel Bhandari/AFP/Getty Images

Οι αρχές του Νεπάλ προχώρησαν στην επαναχάραξη της δημοφιλούς διαδρομής South Col στο Everest, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια επανάληψη της τραγωδίας με την θανατηφόρα χιονοστιβάδα του Απριλίου 2014, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 19 Sherpa.

Η νέα διαδρομή, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περνάει από το κέντρο του Khumbu Icefall, αποφεύγοντας την ύπουλη αριστερή πλευρά του, γνωστή ως West Shoulder. Η νέα διαδρομή είναι μεγαλύτερη σε μήκος και πιο επίπονη, αλλά ενέχει μικρότερο κίνδυνο για χιονοστιβάδες.

Η περσινή τραγωδία -η χειρότερη στην ιστορία των ορειβατικών αποστολών στο Everest- προκλήθηκε από την αποκόλληση ενός τεράστιου κομματιού πάγου από το West Shoulder, και οδήγησε σε άμεση παύση όλων των ορειβατικών δραστηριοτήτων από την δημοφιλή νότια πλευρά του βουνού, με τους Sherpa να απεργούν απαιτώντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ορειβατών μέχρι σήμερα έχει κολλήσει στην αρχική διαδρομή που ακολούθησαν ο Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay πριν από 60 χρόνια.

Οι Νεπαλέζικες αρχές επισημαίνουν ότι στόχος αυτής της αλλαγής είναι ο περιορισμός της έκθεσης στον κίνδυνο από χιονοστιβάδες όλων των ορειβατών, αλλά κυρίως των Sherpa οδηγών βουνού και των αχθοφόρων.

Συνήθως, οι ξένοι πελάτες, που πληρώνουν μέχρι και $50.000 για το πολυπόθητο εισιτήριο για την κορυφή του κόσμου, περνούν ανάμεσα από τον ύπουλο κυκεώνα πάγων και κρεβάς του παγετώνα Khumbu μία ή δύο φορές. Ωστόσο, οι Sherpas είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πολλές φορές κάθε χρόνο αυτό το επικίνδυνο δρομολόγιο.

Τον επόμενο μήνα οι επονομαζόμενοι “icefall doctors” (“οι γιατροί του παγετώνα”), δηλ. οι εξειδικευμένοι στη διάνοιξη ασφαλών περασμάτων στον παγετώνα Khumbu Νεπαλέζοι Sherpa, θα ξεκινήσουν το φιξάρισμα των σχοινιών κατά μήκος της νέας χάραξης της διαδρομής.

Με παρατσούκλια όπως “The Ballroom if Death” (“η αίθουσα χορού του θανάτου”) και “Popcorn Field” (“το πεδίο ποπ-κορν”), ο παγετώνας Khumbu είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα τμήματα της διαδρομής South Col.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν ανέβει στην κορυφή του Everest, ενώ φέτος αναμένεται να επιχειρήσουν την ανάβαση περίπου 800 ορειβάτες. Γύρω στους 300 έχουν χάσει τη ζωή τους στο βουνό, από τότε που κατακτήθηκε για πρώτη φορά το 1953 -περίπου 50 από αυτούς έχουν σκοτωθεί στον Khumbu Icefall. Ο John Krakauer έγραψε στο βραβευμένο βιβλίο του Into the Air: “κάθε ταξίδι μέσα από τον παγετώνα μοιάζει με έναν γύρο της ρώσικης ρουλέτας”.

Πηγές
theguardian.com
traveller.com.au

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...